Au pisicile sentimente?

Exista discutii interminabile intre posesorii de pisici care sustin
cu entuziasm ca acestea sunt capabile sa le simta emotiile si ca
incearca sa-i consoleze ori de cate ori sunt tristi sau bolnavi, si
posesorii de pisici care sustin ca acestea nu sunt decat niste mici
interesate care nu sunt dragute decat atunci cand vor mancare.

Exista discutii interminabile intre posesorii de pisici care sustin cu entuziasm ca acestea sunt capabile sa le simta emotiile si ca incearca sa-i consoleze ori de cate ori sunt tristi sau bolnavi, si posesorii de pisici care sustin ca acestea nu sunt decat niste mici interesate care nu sunt dragute decat atunci cand vor mancare.

Care este adevarul despre capacitatea de empatizare a pisicilor si modul in care acestea se poarta cu stapanii lor? Fac totul din interes sau chiar au capacitatea de a-si intelege si ajuta stapanii? Ei bine, analizand psihologia felinelor, putem sa afirmam ca pisicile au capacitatea de a simti emotii in general.

Dupa cum bine se stie pisicile sunt mamifere. Asta inseamna ca au structuri cerebrale, iar modul de functionare a creierului este similar cu cel uman. La fel ca si oamenii, pisicile au compartamente bazate pe simturi: vedere, auz, gust, miros si atingere si, dupa cum bine stim, ele pot simti la fel ca si noi, caldura, frigul, durerea si alte senzatii fizice. Stimulii fizici condulc la reactii psihice, unele denumite ca fiind emotii. Astfel unii specialisti sustin ca pisicile au emotii, orice stapan distingand stari de fericire, tristete, furie, pisicile comportandu-se asa cum simt.

Insa multi cercetatori, sustin ca acestea pot simti o gama limitata de emotii in comparatie cu oamenii. Exista de asemenea anumite situatii cand comportamentul acestora este similar cu cel uman in contexte asemanatoare.

Au fost identificate o serie de ractii de baza in ce priveste pisicile. La o pisica poate fi recunoscuta frica, dorinta sexuala, tristetea, furia, starea de bine si chiar stresul. Dintre emotiile superioare de care multi stapani se bucura, putem recunoaste afectiunea, a carei sursa, fie interesul fie sinceritatea, este si ramane un mister. Cealalta fata a monedei o reprezinta gelozia, cu care orice stapan a avut de’a face.

In cresterea unui animal de casa, un aspect important il reprezinta intelegerea comportamentului. Desigur, ii puteti intui senzatiile, torsului, de exemplu, fiindu-i asociata o stare de multumire, iar evitarea stapanilor si ascunderea prin colturile casei pot fi asociate cu frica, cand, de obicei, stim ca a facut o prostie. Dar, de exemplu, pisicile pot sa toarca si atunci cand sunt foarte bolnave pentru a-si alina durerea. Sau evitarea stapanilor se poate datora si plictiselii.

De aici pana la a simti emotiile stapanului si a-i intelege starile psihice e o cale destul de lunga. Cei care sustin un punct de vedere contrar acestuia considera ca stapanii au doar tendinta de a-si umaniza animalele de companie, tratandu-le ca fiind parte din familie. De cate ori n-avem senzatia ca pisica ne raspunde atunci cand o certam sau ca face anumite lucruri intentionat?

Oricum, si in acest caz trebuie actionat cu prudenta, pentru a nu cadea in capcana de a pedepsi pisica considerand ca unele actiuni sunt intentionate sau facute din rea vointa. Sa nu uitam ca, inainte de toate, pisicile sunt animale. Acest fapt le confera si minusuri si plusuri.

In primul rand, capacitatile lor de gandire sunt axate pe satisfacerea nevoilor primare. Au nevoie de mancare. Daca in salbaticie isi puneau mintea la treaba pentru a prinde prada, in casa isi vor adapta capacitatile pentru obtinerea mancarii de la singura sursa posibila: stapanul. Astfel ele vor lingusi, vor ruga, se vor supara pana vor obtine ce-si doresc. In acelasi timp au abilitati care oamenilor le lipsesc sau le sunt atrofiate, cum ar fi instinctul.

Pe langa instinct, pisicile au simturile mult mai performante decat ale unui om. Daca pisica poate simti ce ai cumparat inainte sa deschizi geanta, daca aude ca ii vine stapanul acasa cand acesta abia intra in bloc si in multe cazuri poate presimti chiar si un cutremur, atunci probabil ca va simti si schimbarile ce se petrec in organismul unui om, cum ar fi o stare de nervozitate sau chiar o boala. Astfel, putem accepta si varianta in care pisicile simt si ceea ce simte stapanul.

Articole

Ultimul strigat: Protest la Curtea Constitutionala pentru respingerea Legii Eutanasierii

Ultimul strigat: Protest la Curtea Constitutionala pentru respingerea Legii Eutanasierii

Toti cei care doresc sa participe sunt asteptati la ora 8.00 la adresa: Palatul Parlamentului, Intrarea B1, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr.2, sector 5. Pe de alta parte, peste 300 de personalitati si membri ai societatii civile...

Mai exista

Mai exista "oameni"

Un astfel de exemplu este si doamna Elena Poenar, o femeie de 56 de ani, care are in grija in jur de 50 de caini si pisici. Acestea se bucura de spatiul din casa ei, o magazie si o curticica si au parte de cel mai bun tratament di...

9 curiozitati despre o creatura misterioasa: narvalul

9 curiozitati despre o creatura misterioasa: narvalul

Si totusi, narvalul este cat se poate de real, chit ca ramane in continuare un animal misterios... Iata cateva curiozitati despre aceasta vietate cu totul speciala: 1. Se crede ca narvalul este animalul care a dat nastere legendei...

Primarul din Ramnicu Valcea

Primarul din Ramnicu Valcea "a uitat" ca eutanasierea nu este o solutie legala

Asadar, primarul interimar Gigi Matei si viceprimarul Eduard Vîrlan s-au intalnit cu reprezentantii DADP, ai Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan si ai Directiei Juridice cu intentia de a solutiona problema cainilor fa...

Chirurgia animalelor imbunatateste medicina umana

Chirurgia animalelor imbunatateste medicina umana

Cei care isi iubesc animalele atat de mult, incat cheltuiesc sume uriase de bani pentru sanatatea lor contribuie semnificativ la dezvolarea de tratamente noi ce pot salva si oameni, mai ales in cazul unor boli comune . Experimente...

Recomandari

Sondaj

Ce ar fi daca animalele abandonate,ranite sau neingrijite sa nu mai fie asa?