Au pisicile sentimente?

Exista discutii interminabile intre posesorii de pisici care sustin
cu entuziasm ca acestea sunt capabile sa le simta emotiile si ca
incearca sa-i consoleze ori de cate ori sunt tristi sau bolnavi, si
posesorii de pisici care sustin ca acestea nu sunt decat niste mici
interesate care nu sunt dragute decat atunci cand vor mancare.

Exista discutii interminabile intre posesorii de pisici care sustin cu entuziasm ca acestea sunt capabile sa le simta emotiile si ca incearca sa-i consoleze ori de cate ori sunt tristi sau bolnavi, si posesorii de pisici care sustin ca acestea nu sunt decat niste mici interesate care nu sunt dragute decat atunci cand vor mancare.

Care este adevarul despre capacitatea de empatizare a pisicilor si modul in care acestea se poarta cu stapanii lor? Fac totul din interes sau chiar au capacitatea de a-si intelege si ajuta stapanii? Ei bine, analizand psihologia felinelor, putem sa afirmam ca pisicile au capacitatea de a simti emotii in general.

Dupa cum bine se stie pisicile sunt mamifere. Asta inseamna ca au structuri cerebrale, iar modul de functionare a creierului este similar cu cel uman. La fel ca si oamenii, pisicile au compartamente bazate pe simturi: vedere, auz, gust, miros si atingere si, dupa cum bine stim, ele pot simti la fel ca si noi, caldura, frigul, durerea si alte senzatii fizice. Stimulii fizici condulc la reactii psihice, unele denumite ca fiind emotii. Astfel unii specialisti sustin ca pisicile au emotii, orice stapan distingand stari de fericire, tristete, furie, pisicile comportandu-se asa cum simt.

Insa multi cercetatori, sustin ca acestea pot simti o gama limitata de emotii in comparatie cu oamenii. Exista de asemenea anumite situatii cand comportamentul acestora este similar cu cel uman in contexte asemanatoare.

Au fost identificate o serie de ractii de baza in ce priveste pisicile. La o pisica poate fi recunoscuta frica, dorinta sexuala, tristetea, furia, starea de bine si chiar stresul. Dintre emotiile superioare de care multi stapani se bucura, putem recunoaste afectiunea, a carei sursa, fie interesul fie sinceritatea, este si ramane un mister. Cealalta fata a monedei o reprezinta gelozia, cu care orice stapan a avut de’a face.

In cresterea unui animal de casa, un aspect important il reprezinta intelegerea comportamentului. Desigur, ii puteti intui senzatiile, torsului, de exemplu, fiindu-i asociata o stare de multumire, iar evitarea stapanilor si ascunderea prin colturile casei pot fi asociate cu frica, cand, de obicei, stim ca a facut o prostie. Dar, de exemplu, pisicile pot sa toarca si atunci cand sunt foarte bolnave pentru a-si alina durerea. Sau evitarea stapanilor se poate datora si plictiselii.

De aici pana la a simti emotiile stapanului si a-i intelege starile psihice e o cale destul de lunga. Cei care sustin un punct de vedere contrar acestuia considera ca stapanii au doar tendinta de a-si umaniza animalele de companie, tratandu-le ca fiind parte din familie. De cate ori n-avem senzatia ca pisica ne raspunde atunci cand o certam sau ca face anumite lucruri intentionat?

Oricum, si in acest caz trebuie actionat cu prudenta, pentru a nu cadea in capcana de a pedepsi pisica considerand ca unele actiuni sunt intentionate sau facute din rea vointa. Sa nu uitam ca, inainte de toate, pisicile sunt animale. Acest fapt le confera si minusuri si plusuri.

In primul rand, capacitatile lor de gandire sunt axate pe satisfacerea nevoilor primare. Au nevoie de mancare. Daca in salbaticie isi puneau mintea la treaba pentru a prinde prada, in casa isi vor adapta capacitatile pentru obtinerea mancarii de la singura sursa posibila: stapanul. Astfel ele vor lingusi, vor ruga, se vor supara pana vor obtine ce-si doresc. In acelasi timp au abilitati care oamenilor le lipsesc sau le sunt atrofiate, cum ar fi instinctul.

Pe langa instinct, pisicile au simturile mult mai performante decat ale unui om. Daca pisica poate simti ce ai cumparat inainte sa deschizi geanta, daca aude ca ii vine stapanul acasa cand acesta abia intra in bloc si in multe cazuri poate presimti chiar si un cutremur, atunci probabil ca va simti si schimbarile ce se petrec in organismul unui om, cum ar fi o stare de nervozitate sau chiar o boala. Astfel, putem accepta si varianta in care pisicile simt si ceea ce simte stapanul.

Articole

Top 5 cele mai periculoase broscute din lume

Top 5 cele mai periculoase broscute din lume

De mici dimensiuni si, nu de putine ori, chiar dragalase, broscutele nu sunt totusi chiar inofensive. De altfel, exista specii la nivel mondial intr-atat de toxice, incat sunt perfect capabile sa ucida chiar si un om. Iata-le pe c...

Romania are cele mai putine masini la 1.000 de locuitori din UE

Romania are cele mai putine masini la 1.000 de locuitori din UE

Romania are cea mai mica rata de motorizare in randul tarilor Uniunii Europene, cu 332 de masini de pasageri la o mie de locuitori din 2018, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistica - Eurostat. Luxemburg a avut...

Iepuras in fuga, surprins in ipostaze inedite in zapezile Canadei (FOTO)

Iepuras in fuga, surprins in ipostaze inedite in zapezile Canadei (FOTO)

Mamiferul se indrepta grabit cel mai probabil catre vizuina sa, aflata intr-o padure din apropiere. Justin Russo, fotograf de profesie, a reusit sa faca o serie de poze inedite, surprinzand un iepuras in timp ce alerga grabit catr...

Doua veverite adorabile si o nuca

Doua veverite adorabile si o nuca

Vadim Turnov este un fotograf rus, incredibil, al faunei salbatice. De data aceasta a profitat de iarna de afara pentru a ne prezenta cele mai frumoase imagini cu veveritele. In jur este numai zapada si mancarea este greu de gasit...

Cine doreste lipitan, sa-si cumpere!

Cine doreste lipitan, sa-si cumpere!

La Herghelia Sambata de Jos 40 de lipitani intre 2 si 6 ani isi asteapta viitorii proprietari. Pretul unui astfel de cal incepe de la 5000 de euro, fara TVA si ajunge la 10.00 de euro. Caii vor fi vanduti in urma licitatiilor publ...

Recomandari

Sondaj

Cockerul cea mai afectiva rasa?