Animale.ro

Babuinii si povestile lor incredibile: iata 3 care te vor captiva

Publicat: 04 Nov 2014 | Vizualizari: 3602

Ceea ce nu inseamna ca babuinii nu sunt extrem de interesanti (si foarte inteligenti, in acelasi timp). Iata doar trei dovezi in acest sens:

1. Maimutele francofone

Ingrijitorii de la Gradina Zoologica Port Lympne Reserve din Kent, Anglia, s-au confruntat cu o situatie mai putin obisnuita dupa ce efectivul lor de animale a fost completat de 19 babuini provenind de la Gradina Zoologica din Paris. Mai exact, ori de cate ori erau chemate la masa sau cand li se dadea orice fel de comanda, maimutele pareau mai degraba confuze decat dispuse sa vina la masa sau sa execute respectiva comanda.

Nu dupa mult timp, insa, ingrijitorii s-au dumirit despre ce este vorba: babuinii intelegeau comenzile... in franceza, nu in limba engleza. Obisnuiti cu limba lui Voltaire, babuinii nu o intelegeau de fel pe cea a lui Shakespeare, drept care ingrijitorii s-au vazut nevoiti sa se adapteze. Astfel, in loc sa astepte luni de zile pentru ca babuinii sa invete comenzile in limba engleza, au ales sa foloseasca ei limba franceza pentru a-i chema la masa etc.2. Babuinii pacifisti

Babuinii sunt orice, mai putin niste animale pasnice. Coltii lor si natura lor agresiva fac victime pana si in randul felinelor de talie mare, de regula pradatorii lor. Insa, ca orice regula, si aceasta isi are exceptiile sale.

Potrivit lui Robert Sapolsky, neurolog de la Universitatea Stanford, care a studiat ani la rand comportamentul babuinilor, intr-un grup de babuini, masculii se lupta non-stop, iar pacea si armonia sunt concepte complet straine. Cu toate acestea, in anii '80, o epidemie de tuberculoza bovina a dus la decesul majoritatii masculilor dintr-un grup de babuini, situatie care a favorizat o intamplare absolut incredibila: in loc sa fie distante, femelele ramase in respectivul grup au primit cu bratele deschise noii masculi care, ulterior, au inceput sa se inteleaga bine cu masculii existenti in grup, in loc sa adopte un comportament agresiv.

Poate si mai surprinzator este faptul ca, decenii mai tarziu, aromonia s-a pastrat in cadrul respectivului grup de babuini care au transmis, de la o generatie la alta, apucaturile pasnice.3. Rascoala maimutelor

Maimutele sunt renumite pentru apucaturile lor obraznice, unul dintre cele mai elocvente exemple fiind o rascoala, condusa de un babuin, care a avut loc la bordul unui vas in anul 1908. Respectivul vas transporta 400 de maimute, incuiate in custi, care insa au fost eliberate de babuinul unuia dintre marinari.

Rascoala celor 400 de maimute a fost atat de eficienta, incat marinarii n-au reusit sa o stinga timp de 2 zile. In cele din urma, capitanul a avut o idee geniala: a umplut cateva tigai cu melasa, amestecata cu alcool, pe care le-a pus apoi la indemana maimutelor. Bineinteles, acestea n-au putut rezista tentatiei de a se infrupta din amestecul dulce, astfel ca, nu dupa mult timp, puntea vasului s-a umplut de animale bete, balanganindu-se de colo-colo sau dormind, dupa caz.

Echipajul a profitat de ocazie si le-a inchis inapoi in custi, punand astfel capat rascoalei.Foto: heraldsun.com.au, discovery.com, listverse.com, geeksaresexy.net

 
 

Sondaj

Ce rasa alegeti din cele de mai jos?
 
 
 

Rase Animale

Spitz Finlandez

Spitz Finlandez

Finnish spitz-ul seamana cu o vulpe. Aceasta rasa este un caine de casa bun, dar are tendinta de a latra mult, ceea ce poate fi o problema. Un caine afectuos, spitz-ul este un caine de vanatoare bun pentru vanarea pasarilor si un companion minunat, in special pentru persoanele carora le place