Bulldog (English Bulldog)

"Buldog" numele unei rase de caini cunoscuta si ca Bulldog-ul Englez. Bulldog-ul este un caine musculos, cu fata ridata si nas "turtit". American Kennel Club (AKC), Kennel Club (Marea Britanie) si Kennel Club Unite (UKC) supravegheaza permanent standardele de reproducere.


Istoric si origine


Bulldog-ul englezisi are origineainInsulele Britanice si este un descendent al Mastiff-uluiasiatic stravechi.


Termenul"Bulldog"a fostmentionat pentru prima datainliteratura de specialitatein jurul anului 1500,cea mai vechescriereacuvantuluifiindBondoggesiBolddogge.Primareferirelacuvantulcuscrieremoderna dateaza din1631sau1632,intr-o scrisoareredactata dePreswickEaton: "Procurati-mi doi bulldogi frumosi si trimiteti-i cu primul vas".Numele de"bull" (taur) vine de la faptul ca acesti caini erau folositi ca momeala pentru tauri. De-a lungulsecolelor acesti cainiaudezvoltattrupuriindesate, capetemasivesimaxilarespecifice rasei, precum si untemperamentferocesisalbatic. Erauagresivi,ferocesicurajosi, avandputerea de aatacataurii,ceea ce au si facutinluptele dinarena pana candpracticaa fostinterzisaprin legeinsecolulal 19-lea.


Bulldogiide astaziauuntemperamentfoartediferit de cel alestramosilor,darinca mai pastreazaodeterminareputernica.


Cel mai vechisi unicclub despecialitate pentru aceasta rasa este BulldogClub(Anglia) si a luat fiinta in 1878.Membriiacestui club obisnuiau sa se intalneasca la pub-ul BluePost de peOxfordStreet, in Londra.Acoloau scrisprimul standarddeperfectiune arasei.


Bulldogul elnglez este recunoscut ca rasa de: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPR. 


Aspect exterior si dimensiuni

Bulldog-ul englez este un caine de talie medie, compact, cu picioare scurte. Corpul si capul sunt masive, cu piele in exces care cade in falduri pe frunte, craniu si obraji. Botul este lat, scurt si turtit. Nasul are nari mari, iar ochii negri si rotunzi sunt infundati in cap. Urechile mici sunt pozitionate in partea de sus a capului. Falcile sunt masive, foarte largi, cu dentitie solida, coada este fie dreapta, fie foarte scurta (asa se nasc), iar blana scurta, neteda si lucioasa. Culorile variaza de la rosu tigrat si alte nuante tigrate, pana la alb, roscat, cafeniu, galben sau o combinatie a acestor culori.Talia este cuprinsa intre 31 si 40 cm (buldogii mai scunzi sunt cei mai apreciati la concursurile canine), iar greutatea variaza intre 22-23 kg la femele si 24-25 kg la masculi.


Personalitate


DesiaspectulBulldog-ului englezpoatefioarecumintimidant,acesta se numaraprintre cei mai blanzicaini.Adesea este descriscaunanimalfoarteafectuossi loial,blandcucopiii,darcunoscut si pentrucurajulsiabilitatile saleexcelente depaza.Incapatanatasideterminata,aceasta rasapoatefi foarte insistenta si nurenuntausor.


Bulldogilor le place compania oamenilor, cer atentiesiiubire cat de mult se poate.Unii caini din rasa pot avea un caracterunpicdominantsiau nevoie deunproprietarcare sa stie sa se impuna ca lider.


Relatiile cu familia si casa


In general,Bulldogii se inteleg foarte binecucopiii,cu alticainisicu animalele de companie alaturi de care traieste. Fiind foarte atasati decasa side familie, nu se vor aventurain afara curtiifarauncompanionuman. Prefera sa doarma pe genunchii stapanului decat sa fugareascaominge afara incurte.Cainii din aceasta rasa traiesc in medie 8 ani, unii mai mult, altii mai putin.


Dresaj


Bulldog-ul englezare nevoie deplimbarezilnic pentrua-si impliniinstinctulcaninprimar da a migra.Acei indivizi carora nu le este satisfacuta aceastanevoiesuntmult maisusceptibili sa dezvolteprobleme decomportament.In timpul plimbarii caineletrebuie sa meargalangasauin spatelepersoanei care detineconducerea,intrucat inminteaunui cainelideruleste cel care conduce,iar lider nu trebuie safiedecat omul.Invatati-i saintresi sa iasapeusanumai dupa ce persoana care il insoteste a facut deja acest lucru.In general, bulldogii au o forma buna si sunt capabilisa mearga foarte repedepentruperioade scurte detimp.


Ingrijire si conditii de viata


Bulldog-ul Englezeste potrivit pentruviata de apartament. Cainii acestei rasesuntfoarteinactiviin interiorsi, prin urmare, nu vor duce dorul unei curti. Se vor simti cel mai bine inzonele cu clima temperata, deoarece se adapteaza cu usurintaanotimpului rece, insa au cateva probleme cand trebuie sa se racoreasca in zilele foarte calde. 


Dat fiind faptul ca dispun de o blana scurta si neteda, nu au nevoie de o ingrijire speciala in acest sens. Desigur, atunci cand este necesar, se vor folosi pieptenele si peria. Au nevoie insa ca spatiile dintre cutele pielii sa fie sterse in fiecare zi cu o carpa moale si umeda.Boli si afectiuni curente


Sunt predispusi la probleme respiratorii, au vederea slaba, sunt foarte sensibili la insolatie, sensibili la frig, predispusi la tumori mastocitale.


Malformatiile congenitalesunt comune la unele serii de caini.Predispusi lainfectii ale pielii,probleme la genunchi si la solduri.Predispusilaflatulenta,mai alesatunci cand sunt hraniti cu altceva decat sunt ei obisnuiti. 


Catelusiisuntadeseanascuti princezariana. 

Articole

Viata alaturi de un caine este mai frumoasa!

Viata alaturi de un caine este mai frumoasa!

Mereu bucurosi sa te vada, iubitori, loiali si protectori, cainii sunt fiinte care, fara niciun dubiu, iti fac viata mai frumoasa. Daca nu esti pe deplin convins, iata si cateva explicatii care iti vor inlatura si ultima farama de...

Primavara si lupta cu naparlirea

Primavara si lupta cu naparlirea

  \\n Ne alegem prietenul necuvantator in primul rand dupa caracter si aspectul lui, dar pentru unii dintre noi, printre alte criterii, este important si tipul de par al cainelui. Unii oameni prefera cainii si pisicile pufoase, cu...

Cat Video Film Festival, cel mai dragalas eveniment dedicat felinelor, la prima editie

Cat Video Film Festival, cel mai dragalas eveniment dedicat felinelor, la prima editie

Acesta este intitulat Cat Video Film Festival si reuneste cele mai de succes clipuri cu pisici postate pe Internet. Cat Video Film Festival se afla la prima editie si va fi organizat in data de 30 august in Minneapolis, SUA, la Wa...

Primarul din Suceava

Primarul din Suceava "privatizeaza" situatia cainilor fara stapan

Se pare ca Primaria nu poate poate sustine financiar toate activitatile de hranire (aproximativ 100.000 de euro pe an) si ingrijire pentru cei aproximativ 1800 de caini fara stapan si ar prefera sa concesioneze aceste servicii. "C...

Fotografii macro absolut incredibile ale unor fluturi si molii

Fotografii macro absolut incredibile ale unor fluturi si molii

Iata despre ce este vorba. Molia Sunset Sunset (Chrysiridia rhipheus), o insecta inclusa in familia Uraniidae, este una dintre cele mai spectaculoase molii care populeaza Terra. Renumita la nivel mondial, molia Sunset impresioneaz...

Recomandari

Sondaj

Care ti se pare cel mai dragalas animal de companie?