Si caii pot suferi de obezitate

Tocmai din acest motiv, orice exces alimentar corelat cu lipsa de activitate poate transforma un cal in forma intr-unul obez. Ingrijitorii de cai ar trebui sa aiba in vedere acest aspect, cand hranesc caii cu mancare prea consistenta sau in exces, deoarece obezitatea reprezinta un pericol si pentru cai.

Paralela intre obezitatea la cai si oameni

Ca si in cazul oamenilor caii se pot confrunta cu exces de greutate, care duce la obezitate, de unde provin multe alte probleme de sanatate, care le pot fi fatale, intr-un final.

Philip Johnson, profesor de medicina si chirurgie veterniara la Universitatea din Missouri-Columbia a facut un studiu recent in urma caruia a concluzionat: "Exista o paralela surprinzatoare intre oameni si cai, in ceea ce priveste obezitatea. Unele dintre problemele pe care oamenii le au cu obezitatea, li se pot intampla si cailor, indiferent de rasa".

Obezitatea la cai nu survine doar in urma acumularii de kilograme in plus, ci poate fi cauzata si de anumite probleme endocrine, cum ar fi rezistenta la insulina. Riscurile obezitatii la cai inca nu au beneficiat de niste studii aprofundate, ca in cazul oamenilor, insa cercetatorii cred ca si caii sunt supusi la aceleasi riscuri ca si oamenii, cum ar fi afectiuni cardiace si diabet.

Top 6 specii de animale amenitate cu disparitia

Laminitis, una dintre consecintele obezitatii

Obezitatea cailor poate cauza laminitis, o afectiune extrem de dureroasa care se manifesta prin umflarea tesutului laminal din interiorul copitei si aceasta se intampla mai ales la animalele rumegatoare. Ea se explica prin faptul ca greutatea in plus apasa pe anumite oase care ajung sa se rupa, iar copitele se destrama efectiv, ajungand sa cauzeze dureri atroce sarmanului animal.

Veterinarii inca mai cauta un tratament eficient pentru tratarea laminitisului, insa cea mai buna si la indemna solutie este evitarea cauzelor care pot cauza obezitatea la cai. Acest lucru depinde si intra in atributiile ingrijitorului, care trebuie sa fie atent la dieta calului si sa-l supravegheze cand il lasa sa pasca liber.

Calul obez arata a un cal sanatos?

Desi in societata umeana, obezitatea este perceputa in mod negativ, proprietarii sau crescatorii de cai vor deseori ca animalele lor sa arate ca si cum ar fi bine hranite. Unii proprietari care nu detin notiunile necesare despre ingrijirea unui cal au impresia ca animalul lor este prea slab, daca i se vad coastele, si va avea tendinta sa-l hraneasca mai des si mai mult.

Poate n-ar fi as de grav daca doar le-ar oferi mai multa iarba, insa multi dintre ei le ofera cailor iarba modificata genetic penru a-i umfla, in ideea ca vor arata mai bine. De fapt, greseala cea mai mare vis a vis de alimentatia cailor este ca acestia sunt hraniti cu aceeasi iarba ca si animalele care sunt crescute pentru carne.
In plus, sa nu uitam ca un cal are nevoie de exercitii fizice zilnic, nu doar de o partida de calarie de 20 de minute, o data pe saptamana.


foto:http://www.whitegadget.com/pc-wallpapers/143094-horse.html

Articole

Pisica Biso a trait cinci ani intr-un perete

Pisica Biso a trait cinci ani intr-un perete

Biso este o pisica speciala. Ea poate fi considerata o supravietuitoare. Timp de cinci ani a trait intr-un perete al unei statii de metrou din Cairo. Fiind un pisoi vagabond o alta pisica l-a batut si speriat iar el s-a refugiat i...

Sejur la stana, 500 Euro

Sejur la stana, 500 Euro

Cei care vor sa mearga sa viziteze padurile batrane ale Vrancei pentru a descoperi frumusetile Carpatilor si pentru a admira animalele salbatice si nu numai au la dispozitie acum noi atractii. Mai exact, o agentie de turism infiin...

Gerbilul

Gerbilul

Subfamilia din care face parte, Gerbilinae, include aproximativ 110 specii de rozatoare intalnite in Africa, Asia si India, in zonele desertice. O specie anume de gerbil, Meriones unguiculatus, prezinta un comportament docil, drep...

4 curiozitati despre minunata lume a apelor

4 curiozitati despre minunata lume a apelor

Afla, asadar, cateva curiozitati despre minunata lume a apelor si despre fascinantele creaturi care o populeaza! 1. Un procent cuprins intre 50 si 80% din fiintele vii de pe Terra isi duc existenta sub apa. Cu toate acestea, mai p...

5 animale care s-au adaptat in feluri infricosatoare la mediul inconjurator

5 animale care s-au adaptat in feluri infricosatoare la mediul inconjurator

Doar sa stie ca numai supravietuitorii isi perpetueaza specia! Socante raman totusi uneori viteza cu care aceste adaptari au loc, cat si felul in care creaturile Terrei reusesc sa capete superputeri, confirmand parca zicala "ce nu...

Recomandari

Sondaj

Adaposturi