Caprioara este cea mai mica specie de capre salbatice

Aspectul exterior si dimensiunile


Caprioara este cea mai mica specie de capre salbatice originare din Europa. Masculii au tendinta de a fi mai mari si mai robusti, in comparatie cu femelele. Masculul poarta denumirea de caprior, iar femela de caprioara sau ciuta. Blana este diferita in functie de sezon. Iarna, blana este mai deasa, mai lunga, dand animalului un aspect ciufulit, neingrijit, avand culoare cenusie sau maro-cenusiu. In timpul lunilor de vara, blana este mai scurta si mai rara, avand culoare maro sau castaniu aprins. Blana de iarna incepe sa creasca la inceputul lunii septembrie si este schimbata in aprilie-mai. In timpul lunilor de iarna, blana de la nivelul fetei posterioare a crupei este de culoare alba, usor sesizabila. In timpul lunilor de vara acest semn este mai putin sesizabil. Coada este foarte scurta, de cativa centimetri lungime. Capul este mic, mai mult lung decat lat. Botul, in general, este de aceeasi culoare ca restul corpului, dar nasul este intotdeauna de culoare neagra. Adesea prezinta diferite pete de culoare alba pe obraji si in partea superioara a gatului. Urechile sunt mari, ovale, fiind conturate cu par de culoare neagra, iar interiorul este captusit cu par moale, de culoare alba. Numai masculii prezinta coarne, care le cad in octombrie-noiembrie, dar le cresc din nou, pana vara, in perioada de rut. Coarnele au, in medie, o lungime de 30 cm. In general, coarnele prezinta pana la 6 varfuri la capriorii adulti, in timp ce la cei tineri, numarul este mai redus. Rozetele bazale sunt bine-definite. Coarnele sunt utilizate de masculi in disputele pentru femele din timpul perioadei de imperechere. Picioarele sunt suple si prevazute cu copite inguste si scurte ale caror degete laterale sunt bine dezvoltate. Lungimea corpului este de 95-135 cm. Inaltimea la greaban este de 63-67 cm. Greutatea corporala este de 18-29 kg.


Comportamentul


In comparatie cu alte subspecii de capre salbatice, caprioara este, de obicei, un animal solitar. Caprioarele, in general, traiesc singure sau in grupuri mici alcatuite dintr-o femela si puii acesteia. Teritoriul lor este destul de mic, de circa 1 km2. caprioarele se hranesc cu predilectie dimineata sau seara tarziu, odihnindu-se in restul zilei. Caprioarele se organireaza in turme alcatuite din 20-40 de membri, numai iarna.


Habitatul si aria de raspandire


Caprioara prezinta o arie de raspandire destul de extinsa, fiind regasita in zonele temperate ale Europei si Asiei. Caprioara este un animal care se adapteaza foarte usor, motiv pentru care este intalnit intr-o multitudine de habitate. Prefera zonele impadurite, cu multa vegetatie. In Romania, o veti intalni de la ses, pana in padurile subcarpatice.


Hranirea


Caprioara nu este foarte pretentioasa, dar prefera vegetalele bogate in apa. Consuma cu placere ramuri tinere, muguri, frunzele diferitilor arbori si arbusti, scoarta de copac, lucerna, etc. Se va hrani, de asemenea, cu recolta terenurilor agricole si daca va avea posibilitatea va intra in livezile de pomi fructiferi, delectandu-se cu frunzele si fructele acestora. Toamna, caprioarele prefera alimentele concentrate (seminte, fructe).


Aspecte particulare


Caprioara naparleste de doua ori pe an, primavara si toamna. Frecvent, intre masculi apar dispute pentru teritoriu si pentru femele, in perioada de rut.


Viata reproducatoare:



  • -maturitatea sexuala a masculilor se produce pana la sfarsitul primului an de viata, dar nu sunt apti pentru imperechere pana la varsta de 3 ani;

  • -femela este apta pentru imperechere la varsta de 14 luni si este monoestrica;

  • -estrul (perioada de calduri) dureaza circa 36 ore;

  • -perioada de imperechere (de rut) are loc in fiecare vara, in iunie-august; desi se imperecheaza la inceputul verii, beneficiaza de un procedeu special, care le permite sa nasca, primavara, intr-o perioada optima. Acest procedeu poarta denumirea de implantare intarziata;

  • -gestatia dureaza circa 300 de zile, dand nastere, in general, unui singur pui, si, mai rar, la 2 pui/fatare, care prezinta ochii deschisi si sunt complet acoperiti cu par;

  • -fatarea are loc in mai-iunie; iezii prezinta de-a lungul laturilor corpului un sir de pete albe, care le asigura camuflarea in iarba inalta. Acest desen se estompeaza la varsta de aproximativ 2 luni;

  • -puii cresc rapid si pot fi intarcati la varsta de 2-3 luni si raman alaturi de mama pana aceasta da nastere altei generatii, anul urmator.


Speranta medie de viata a caprioarei este de circa 8 ani, cu o maxima de 14-16 ani.

Articole

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Este un caine loial, devotat atat turmelor pe care le pazeste, cat si stapanului sau. Are nevoie de libertate si spatiu de desfasurare, drept pentru care nu se recomanda cresterea lui in apartament. Istoric si origine Ciobanescul ...

Pescarusul japonez

Pescarusul japonez

Membru al familiei cintezelor, se crede ca pescarusul japonez este un hibrid obtinut prin incrucisarea a doua specii, mannikinul cu coada ascutita si cinteza vargata. Taxonomia Regnul: Animalia Increngatura: Chordata Clasa: Aves O...

Babuinii si povestile lor incredibile: iata 3 care te vor captiva

Babuinii si povestile lor incredibile: iata 3 care te vor captiva

Ceea ce nu inseamna ca babuinii nu sunt extrem de interesanti (si foarte inteligenti, in acelasi timp). Iata doar trei dovezi in acest sens: 1. Maimutele francofone Ingrijitorii de la Gradina Zoologica Port Lympne Reserve din Kent...

Broasca de copac latratorare

Broasca de copac latratorare

Broasca de copac latratoare este una dintre cele mai mari broaste intalnite in Statele Unite. Ea poate fi gasita in sud-estul Statelor Unite, in principal in Florida si in statele invecinate. In urma interventiei omului care a pro...

4 lucruri de-a dreptul ciudate despre insectele coleoptere

4 lucruri de-a dreptul ciudate despre insectele coleoptere

Mai multi decat cele 7 miliarde de suflete omenesti, acesti gandaci sunt atat de numerosi, incat una din patru vietati care populeaza Planeta Albastra este, ai ghicit, o insecta din ordinul Coleoptera. Acestea fiind spuse, este le...

Recomandari

Sondaj

Papagal perus sau papagal vorbitor?

Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.