Castrarea sau sterilizarea determina cresterea in greutate a animalului tau de companie?

Castrarea sau sterilizarea pisicii ori a cainelui de companie este o procedura recomandata pentru animalele fara drept de monta pentru a limita sansele reproducerii si, ulterior, a abandonului puilor care, apoi, ar putea ajunge pe strazi dar si pentru prevenirea bolilor de natura hormonala sau cancerigena.

Te intrebi daca sterilizarea ori castrarea influenteaza greutatea animalului tau? Iata raspunsul.

Proprietarii de animale de companie castrate ori sterilizate au putut constata, in timp, ca pisica ori cainele lor a luat in greutate, uneori periculos de mult, ca urmare a interventiei chirurgicale.

S-a demonstrat ca exista o corelatie directa intre castrare ori sterilizare si cresterea in greutate la animale, insa situatia nu trebuie sa fie neaparat dramatica, determinand obezitatea cainelui sau a pisicii.Cresterea in greutate, problema de metabolism ori de comportament?

Cresterea in greutate a animalului de companie in urma castrarii ori a sterilizarii este cauzata atat de modificari metabolice, cat si de schimbari comportamentale.

Astfel, ca urmare a procedurii de castrare/sterilizare, energia consumata, in mod normal, de sistemul reproducator (10%-15% din total) se poate transforma in calorii acumulate in organism, in situatia in care interventiei nu i se asociaza o schimbare de ordin alimentar.

Cu alte cuvinte, in cazul in care, dupa castrare/sterilizare, animalul de companie continua sa aiba acelasi regim alimentar, cresterea in greutate este inevitabila.Pentru a evita astfel de neplaceri, care pot avea, pe termen lung, efecte nocive asupra sanatatii animalului de companie, este important sa adaptezi dieta cainelui ori a pisicii noilor conditii de viata. Hrana din comert, special conceputa pentru animalele sterilizate/castratate, este ideala, la fel si atentia acordata alimentelor (si cantitatii acestora) care intra in dieta zilnica a animalului de companie.

Totodata, miscarea este foarte importanta. Un caine castrat/sterilizat va avea de castigat de pe urma sporirii nivelului de exercitii fizice zilnice (mai multe plimbari prin parc, posibilitatea de a alerga in voie etc.). In ceea ce priveste pisica sterilizata/castrata, joaca poate deveni un aliat de nadejde in lupta contra kilogramelor in plus.Castrarea ori sterilizarea animalului: inainte sau dupa pubertate?

Nu sunt putini aceia care se intreaba daca procedura de castrare/sterilizare ar trebui facuta inainte sau dupa pubertatea animalului de companie si daca nu cumva perioada aleasa are o influenta directa asupra greutatii ulterioare a patrupedului.

Un studiu publicat in luna iulie 2013 in Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA) a dezvaluit faptul ca, desi exista o legatura clara intre castrare/sterilizare si cresterea in greutate a animalului, varsta la care procedura are loc nu influenteaza eventualul numar de kilograme acumulate in plus.Cercetarea a implicat 1930 de caini sterilizati/castrati, dintre care 782 fusesera supusi interventiei inainte de varsta de 6 luni, 861 - intre 6 luni si 1 an, iar alti 287 - intre varsta de 1 an si 5 ani. Acestia au fost comparati cu 1669 de caini care nu au suferit procedura de sterilizare/castrare. Studiul a urmarit evolutia ambelor categorii de caini de-a lungul a cel putin 10 ani sau pana cand animalele au fost diagnosticate ca fiind supraponderale ori obeze.

Foto: news.bbcimg.co.uk, mygoldendoodleinfo.com, pets.thenest.com, indianapublicmedia.org, bideawee.org

Articole

De ce sa nu adopti animale salbatice

De ce sa nu adopti animale salbatice

Multi uita de faptul ca domesticirea este un factor cheie in relatia cu orice animal de companie si ca acest proces dureaza sute de ani. Cresterea cu multa afectiune a unui pui de animal salbatic nu-i suprima acestuia instinctele ...

Emotiile oamenilor sunt diferite de cele ale animalelor

Emotiile oamenilor sunt diferite de cele ale animalelor

Fenomenul determina, asadar, cresterea dificultatii de a studia emotiile in cazul oamenilor. "Cand vedem o pisica torcand sau un caine dand din coada de bucurie, nu ar trebui sa ne asteptam ca emotiile lor sa fie aceleasi cu cele ...

Diabetul la pasarile de colivie

Diabetul la pasarile de colivie

Declanasat de o disfunctie hormonala, acest sindrom poate fi tratat sau, in cazul formei permanente, tinut eficient sub control. Cauzele diabetului la pasari Spre deosebire de mamifere, pasarile nu sufera de diabet din cauza secre...

Alfie, pisica

Alfie, pisica "intoarsa" din mormant

Asadar o pisica s- a "intors" din morti dupa 9 luni dupa ce proprietarii au ingropat -o. Angelo Petrillo si sotia lui, Katy, au fost devastati dupa disparitia lui Alfie in iunie anul trecut . Doua saptamani mai tarziu un vecin i-a...

Cu frigul nu e de glumit! Cum ai grija de animalele de casa iarna

Cu frigul nu e de glumit! Cum ai grija de animalele de casa iarna

Insa nu doar tu si membrii umani ai familiei tale aveti nevoie de protectie pe timp de iarna, ci si "copiii" necuvantatori. Cum le oferi grija necesara animalelor de companie in timpul sezonului rece? Limiteaza accesul la exterior...

Recomandari

Sondaj

Ce rasa de caine alegi?