Ciobanesc de Asia Centrala (Alabai) - partea I

Un bun protector al turmelor de oi si de vite, Alabai este un caine loial si fata de stapanii sai.

Istoricul si originea

Rasa Alabai are o istorie indelungata, originile sale pierzandu-se in negura timpului. Desi, in prezent, rasa s-a raspandit in lumea intreaga, Ciobanescul Asiatic provine din zona Rusiei, Iranului si Afghanistanului pana in Siberia.

Legenda spune ca Alabai a fost cainele care l-a protejat pe Adam de fiare, dupa ce acesta a fost alungat din Rai. Stramosul presupus al Ciobanescului Asiatic, Mastifful Tibetan, a fost mentionat pentru prima data in "Cartea Cronicilor", o opera chineza datand din 1121 i.Hr. Ulterior, banuielile au fost intarite de descoperirea unei figurine din teracota la Altyn-Depe, pe teriotoriul de astazi al Turkmenistanului, infatisand un caine enorm, similar cainelui Alabai actual.

Ciobanescul de Asia Centrala a fost folosit dintotdeauna ca animal de paza, initial a asezarilor omenesti si, ulterior, a turmelor de oi. Mai tarziu, Alabai a devenit si protectorul turmelor de vite ale nomazilor de pe teritoriul Turkmenistanului.

Ciobanescul Asiatic a avut parte de o selectie atat naturala, cat si artificiala, de-a lungul timpului. Caracteristicile pe care le poseda astazi au fost modelate de geografie si de piesaj, astfel ca, de pilda, cainii Alabai din Tadjikistan si muntele Pamir sunt mai bine dezvoltati si mai lungi. In Uzbekistan, insa, unde predomina seceta, Ciobanestii Asiatici sunt mai mici si mai putin dezvoltati.

Conform clasificarii Federatiei Chinologice Internationale, Ciobanescul de Asia Centrala face parte din grupa II - Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, caini de cireada si de munte elvetieni si alte rase, sectiunea 2.2 Molossoizi, tip montan, fara proba de lucru.

Aspectul exterior si dimensiunile

Ciobanescul de Asia Centrala este un caine de talie mare, musculos, cu o structura osoasa puternica. Trupul sau este mai lung decat inalt, are pielea groasa si blana de doua tipuri (lunga sau scurta). Capul sau este masiv, urechile cupate, iar coada este purtata ridicat.

Dimorfismul sexual este pronuntat, astfel ca masculii sunt mai puternici si mai mari, iar femelele mai mici. Atat femelele, cat si masculii, insa, sunt la fel de curajosi. Masculii ating inaltimi de 70 cm si 65 cm lungime, iar femelele au o inaltime de 60 cm.

Ciobanescul Asiatic are capul masiv, proportional cu restul trupului. Din profil, stopul este ingust si fruntea, plata. Botul este scurt si, din profil, pare aproape dreptunghiular. Buzele sunt groase, falcile mari, dintii albi si iar muscatura in foarfece. Ochii sunt mici si rotunzi, in nuante de maro. Pleoapele sunt grele si privirea este dura.

Urechile au marime medie si sunt cupate. Gatul este solid si musculos, de lungime medie. Membrele posterioare, vazute din fata, sunt drepte si paralele. Antebratul este drept, masiv si lung. Greabanul este inalt, pieptul adanc si spatele puternic si drept. Inaltimea la greaban este cu 1-2 cm mai mare decat cea la crupa.

Articole

4 broscute cu superputeri. Iata ce pot face micii amfibieni!

4 broscute cu superputeri. Iata ce pot face micii amfibieni!

De la secretii cu proprietati curative pana la un auz superfin, iata care sunt superputerile catorva dintre broscutele care populeaza planeta! 1. Broscuta cu o super vezica urinara Broasca lui White (Litoria caerulea) - si foarte ...

Catelului meu ii miroase gura!

Catelului meu ii miroase gura!

Catelul vine sa va trezeasca dimineata lingandu-va pe fata, pentru ca vrea sa fie scos afara, va aplecati sa-i puneti lesa sau pur si simplu sunteti un stapan care-si rasfata “puiul” si din cand in cand, in momentele de maxima afe...

Pisicile dorm mai mult de jumatate din viata

Pisicile dorm mai mult de jumatate din viata

Inima unei pisici bate de doua ori mai repede decat a unui om. Motivul: are nevoie de mai mult oxigen, pentru ca are metabolismul mult mai rapid. Pisica are o temperatura de 38.8 grade Celsius, cu aproximativ doua grade mai mult d...

11 curiozitati despre primatele mari si maimute

11 curiozitati despre primatele mari si maimute

Insa primatele mari - si maimutele mai mici - sunt foarte inteligente, fapt justificat de altfel de inrudirea cu specia umana. Descopera, in continuare, 11 curiozitati despre aceste animale speciale: 1. Populatia de macaci din nor...

Vier Pfoten solicita incetarea abuzurilor savarsite asupra cainilor fara stapan

Vier Pfoten solicita incetarea abuzurilor savarsite asupra cainilor fara stapan

De asemenea, organizatia a mai subliniat inca o data ca va acorda sprijin juridic celor care semnaleaza si sustin cu probe concludente cele mai grave cazuri de abuz. Se pare ca in ultimele doua saptamani, dupa ce legea eutanasieri...

Recomandari

Sondaj

Perus sau Nimfa??