Ciobanesc Mioritic

Un excelent paznic al turmei de oi, Ciobanescul Mioritic este un caine puternic, cu blana lunga si deasa, raspandit in prezent in special in zonele muntoase ale Brasovului si Sibiului.

Scurt istoric

Ciobanescul Mioritic isi are originea in Muntii Carpati si a fost selectat dintr-o rasa naturala, existenta deja in muntii romanesti, principalul motiv fiind utilitatea acestuia.

Standardul a fost elaborat de catre Asociatia Chinologica Romana in 1981. Comisia tehnica A.Ch.R. a revizuit acest standard la data de 29 martie 2002, in conformitate cu modelul stabilit de Federatia Chinologica Internationala la Ierusalim.


Descriere

Ciobanescul Mioritic este un caine masiv, de talie mare, cu corpul acoperit in intregime de o blana lunga si groasa, in general de culoare deschisa. Masculul este mai puternic si mai inalt decat femela de Ciobanesc Mioritic.

Are capul puternic, masiv raportat la dimensiunea corpului, un bot bine dezvoltat si mandibula puternica, ochi oblici, urechi in forma de V, lungi de circa 10-15 cm, a caror taiere este interzisa, si gat lat si puternic.

Corpul Ciobanescului Mioritic este bine dezvoltat, cu greaban mediu marcat, spate musculos si puternic, piept lat si o coada purtata cazut sau ridicata, in functie de situatia in care se afla cainele (daca este pasiv, atent, in actiune etc.).

In general, blana Ciobanescului Mioritic este alba, crem sau gri deschis, uneori fiind prevazuta cu pete de aceste culori. Pielea sa este groasa si bine pigmentata.

Inaltimea ideala la greaban a masculului de Ciobanesc Mioritic este de 75 cm, minim 70 cm. La femele, idealul este de 70 cm, cu un minim de 65 cm. Greutatea cainelui este in raport cu talia.Temperament

Ciobanescul Mioritic este voi, echilibrat, vigilent, disciplinat si atasat de stapanul sau. Cu toate acestea, se va dovedi suspicios vizavi de straini, datorita caracterului sau protector. Neinfricat, Ciobanescul Mioritic isi protejeaza posesorul si turmele de oi in orice situatie.

Desi este un caine dominator, asculta comenzile stapanului sau, putand fi si un excelent animal de companie. Este important ca animalul sa inteleaga care este conducatorul "haitei" din care face parte, in special atunci cand este crescut in sanul unei familii. Ciobanescul Mioritic se va supune unui singur stapan, dar, pentru a evita incidentele periculoase, este esential sa ii priveasca si pe ceilalti membri ai familiei ca aflandu-se pe o pozitie superioara lui in ierarhia "haitei".

Ingrijire

Ciobanescul Mioritic nu are nevoie de o ingrijire minutioasa, blana sa fiind cea care necesita o periere si igienizare periodica (cu precadere in perioadele de naparlire).

Probleme de sanatate

Ciobanescul Mioritic este o rasa rezistenta la boli, la schimbarile climatice si hrana neadecvata. Cu toate acestea, pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate, se recomanda achizitionarea unui exemplar de Ciobanesc Mioritic de la o canisa reputata. Speranta sa de viata este de 12-14 ani.

Foto: animals.desktopnexus.com, mioriticshepherd.com, canisaderunc.reactii.ro

Articole

PetExpo gazduieste anul acesta 14 evenimente, jocuri si concursuri

PetExpo gazduieste anul acesta 14 evenimente, jocuri si concursuri

Posesorii de animale vor putea castiga premii in valoare totala de peste 10.000 lei, anunta organizatorii PetExpo, singurul eveniment de pet lifestyle din Romania. Intr-un maraton de 14 evenimente desfasurate pe parcursul celor 3 ...

Schoep, cainele care a emotionat o lume intreaga, a murit

Schoep, cainele care a emotionat o lume intreaga, a murit

D in pacate, Schoep, cainele artritic atat de indragit de toata lumea care i-a aflat trista poveste, a murit in acest an, pe 18 iulie, la o luna dupa ce a implinit 20 de ani. Poza care il avea ca protagonist pe Schoep alaturi de s...

Cainii unui preot din Rodna, campioni la sprint cu atelaj canin FOTO

Cainii unui preot din Rodna, campioni la sprint cu atelaj canin FOTO

In urma cu 10 ani, preotul romano-catolic Attila Kiss a primit o catelusa husky . Acest eveniment a marcat debutul povestii de succes a cainilor campioni, curtea casei parohiale adapostind in prezent nu mai putin de 11 patrupede. ...

Top 5 cele mai periculoase broscute din lume

Top 5 cele mai periculoase broscute din lume

De mici dimensiuni si, nu de putine ori, chiar dragalase, broscutele nu sunt totusi chiar inofensive. De altfel, exista specii la nivel mondial intr-atat de toxice, incat sunt perfect capabile sa ucida chiar si un om. Iata-le pe c...

Akhal Teke - cea mai veche rasa de cai din lume

Akhal Teke - cea mai veche rasa de cai din lume

Absolut totul in legatura cu aceasta rasa este unic, straniu, uimitor! Este cea mai veche rasa din lume, caii Akhal Teke slujind umanitatea de peste 3000 ani! Este una dintre cele mai frumoase, elegante si mandre rase de cai de pe...

Recomandari

Sondaj

Motan sau pisica?