Animale.ro

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Publicat: 06 Iun 2012 | Vizualizari: 863

Este un caine loial, devotat atat turmelor pe care le pazeste, cat si stapanului sau. Are nevoie de libertate si spatiu de desfasurare, drept pentru care nu se recomanda cresterea lui in apartament.

Istoric si origine

Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine de zona alpina, selectionat dintr-o rasa endemica din spatiul Carpato-Danubian. Rasa si-a pastrat caracterul intact pana in prezent, datorita criteriului de selectie - utilitatea - mentinut in mod constant.

In 1934, a fost redactat primul standard al rasei de catre Institutul National de Zootehnie. Standardul a suferit modificari si a fost actualizat in repetate randuri, in 1982, 1999 si 2001 de catre Asociatia Chinologica Romana. La data de 30 martie 2002, Comisia Tehnica a Asociatiei Chinologice Romane a adaptat standardul in conformitate cu modelul propus de Federatia Chinologica Internationala.

Conform clasificarii realizate de F.C.I., Ciobanescul Romanesc Carpatin este incadrat in Grupa 1, caini ciobanesti si de cireada, fara caini de cireada elvetieni, sectiunea 1.1. caini ciobanesti, fara proba de lucru.

In prezent, efectivele de Ciobanesti Romanesti Carpatini sunt mai mari in zona Muntilor Calimani si Rodnei si in zonele adiacente - Bistrita Nasaud, Neamt, Valea Bistritei Moldovenesti, Mures, Valea Dornei, Valea Bistritei Aurii. Efective importante se gasesc si in judetele Arges, Prahova si Dambovita, cat si in Bucuresti.
Aspect exterior si dimensiuni

Ciobanescul Romanesc Carpatin este de talie destul de mare, viguros si agil, cu corp rectangular, crupa inalta, cutie toracica ampla si inalta si umar lung. Dimorfismul sexual este bine marcat. Astfel, masculii sunt mai inalti si mai puternici decat femelele. Dimensiunile masculilor sunt cuprinse intre 65 si 73 cm, iar cele ale femelelor, intre 59 si 67 cm.

In ceea ce priveste proportiile Ciobanescului Romanesc Carpatin, trebuie precizat faptul ca lungimea corpului este intotdeauna superioara inaltimii la greaban, iar la femele, regiunea lombara poate fi usor mai lunga.

Capul acestui caine este de tip lupoid, puternic, dar nu greoi. Fruntea este lata, iar craniul este mai lat intre urechi, ingustandu-se progresiv catre stop. Stopul este moderat, nu foarte marcat.


 
Trufa este lata si neagra, botul puternic, buzele groase, bine pigmentate si aplicate, maxilarele puternice, solide si drepte cu dantura puternica, obraji uscativi cu pielea bine intinsa, ochi migdalati, de culoare brun-inchis, si urechi triunghiulare, nu foarte mari. Gatul este musculos si foarte puternic, avand o lungime medie.

Corpul este bine legat, cu linia superioara dreapta si ferma si greabanul putin marcat. Spatele are o lungime potrivita, este solid si musculos, iar salele sunt puternice. Pieptul este bine dezvoltat, destul de lat. Linia inferioara este suficient de ridicata, cu abdomenul ridicat. Coada este stufoasa, prinsa sus.

Membrele, atat cele anterioare, cat si si cele posterioare, au osatura puternica si sunt musculoase. Labele anterioare sunt ovale si compacte, iar cele posterioare, de asemenea ovale si compacte, sunt usor mai mici.\\\\


Miscarea Ciobanescului Romanesc Carpatin este degajata, cu o buna alonja, iar membrele se misca in planuri paralele.


Pielea sa este cenusie, cu trufa, marginile pleoapelor si buzele negre. Blana este deasa si aspra, nisipie-carbunoasa (lupie), in diverse nuante. Petele albe existente nu trebuie sa fie extinse.

Standardul rasei exclude exemplarele care prezinta abateri de la normele precizate anterior. Printre acestea se numara comportamentul agresiv, apatic sau fricos, constitutia prea greoaie sau prea fragila, ochii de culoare prea deschisa, pigmentatia necorespunzatoare sau dimensiunile sub 62 cm (masculi), respectiv 58 cm (femele). Nu in ultimul rand, un exemplar autentic de Ciobanesc Romanesc Carpatin ar trebui sa aiba doua testicule dezvoltate normal, coborate complet in scrot.
Personalitatea

Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine demn, calm, devotat, inteligent si curajos, capabil sa tina piept ursilor si altor pradatori periculosi care risca sa ii atace stapanul si turmele pe care le are in paza. Instinctul sau de vanator este bine dezvoltat.

Relatiile cu familia si casa

Este loial stapanului sau si prietenos cu membrii familiei acestuia, cat si cu persoanele cu care a avut ocazia sa se acomodeze. Pe straini ii trateaza cu suspiciune si chiar si cu agresivitate, daca nu este obisnuit cu prezenta oamenilor de timpuriu.

Iubeste copii, pe care ii protejeaza de pericole. Cu toate acestea, supravegherea initiala in timp ce cainele si micutii se joaca impreuna este esentiala, pentru a preveni accidentele nefericite.

Este important ca membrii familiei sa isi impuna autoritatea in fata cainelui, astfel incat acesta sa nu ii considere "inferiori" propriului statut in cadrul "haitei" sale si sa ii trateze cu agresivitate.
Dresajul

Dresajul trebuie inceput devreme, insa nu va pune probleme deosebite, intrucat Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine ascultator, care ii va face pe plac stapanului, daca acesta ii va da comenzile potrivite. Comportamentele nedorite trebuie corectate cu blandete, consecventa si rabdare.

Aspecte particulare

Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine de exterior, a carui blana groasa ii permite sa infrunte conditiile climaterice vitrege si care, in plus, are nevoie de multa miscare pentru a se dezvolta armonios. Este important sa ii asiguri un culcus de dimensiuni generoase, ingradit, in care sa isi poata cheltui energia in voie.

Blana sa are nevoie de ingrijiri periodice, pentru a indeparta firele cazute si a evita formarea smocurilor incalcite. Perierea de cateva ori pe saptamana este recomandata in perioadele de naparlire. De asemenea, este important ca baile sa nu fie nici ele foarte dese, intrucat pot determina uscarea in exces a blanii si a pielii si instalarea disconfortului.

Boli si afectiuni curente

Nu se cunosc afectiuni genetice specifice rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin. Aceasta este rezistenta la boli si are capacitatea de a se adapta cu usurinta diverselor conditii de trai oferite. Speranta sa de viata este de 12-14 ani.
Foto: Royal Canin

 
 

Sondaj

Cum ati sa fie animalul vostru de companie!
 
 
 

Rase Animale

Brac german cu par scurt

Brac german cu par scurt

  Relatiile cu familia si casa Cainele este un excelent companion si un animal de casa care se adreseaza familiilor active. Nu este un caine recomandat persoanelor comode, inactive. Bracul german cu parul scurt tanjeste dupa miscare si activitate. Dealtfel, cainele este un companion excelent pentru