Ciocolata cu dragoste...

In afara continutului crescut in grasimi, ciocolata contine cafeina si teobromina, doua tipuri diferite de stimulenti (excitatori) care au efect asupra sistemului nervos central si a muschiului inimii (miocardul), dar in acelasi timp creste frecventa urinarii.

Simptomele intoxicatiei

Daca un caine de 20 kg mananca o singura felie subtire de prajitura cu ciocolata, aceasta cel mai probabil nu-i va induce probleme serioase. Totusi, daca apuca sa manance mai mult – sa zicem o farfurioara de negrese – este foarte posibil ca aceasta sa inceapa sa vomite si sa aiba diaree.

Odata ce nivelele toxice sunt atinse, excitatori isi ataca tintele si acesta este momentul in care tu ar trebui intr-adevar sa te ingrijorezi. Simptomele sunt reprezentate de: neliniste, hiperactivitate, tremuraturi musculare, intensificarea urinarii si/sau hiperventilatie (respiratie dificila si accelerata). Daca animalutul tau nu este tratat, poate face un acces si in cele din urma chiar sa si moara.

Cat este toxic?

Cantitatea de ciocolata care este necesara animalutului tau pentru a se intoxica depinde de tipul de ciocolata pe care acesta o consuma si de greutatea lui corporala. Ciocolata alba are stimulenti in cantitatea cea mai mica, in timp ce ciocolata de menaj sau boabele de cacao au cele mai mari concentratii de cafeina si teobromina. Va vom prezenta o lista cu cele mai uzuale surse de ciocolata si cantitatea care poate conduce la intoxicatie:

Ciocolata alba

Semne slabe ale intoxicatie pot apare cand sunt ingerate 2,5 kg/kg corp de ciocolata alta. Intoxicatia grava se produce cand animalutul va ingera 5 kg/kg corp de ciocolata alba. Acest lucru inseamna ca un caine de 10 kg va trebui sa ingere cel putin 25 kg de ciocolata alba pentru a aparea semnele nervoase. Astfel, o pisica de 5 kg va trebui sa ingere 12,5 kg ciocolata alba. Da, ati citit bine, douasprezece kilograme si jumatate! Ciocolata alba are foarte putina cacao. Din acest motiv, nivelele de cafeina si teobromiva sunt foarte scazute. Cantitati uriase de ciocolata alba trebuie ingerate inainte de a produce semnele toxice ale ciocolatei. Este foarte putin probabil ca odata cu consumarea ciocolatei albe sa apara simptome neurologice toxice, dar efecte gastrointestinale severe datorate unui aliment cu un continut crescut in grasimi vor aparea cu siguranta in urma ingestiei unei cantitati mult mai reduse de ciocolata alba decat „doza toxica”.

Ciocolata cu lapte

Semne slabe ale intoxicatiei pot aparea cand sunt ingerate 40 g/kg corp de ciocolata cu lapte. Semnele grave ale intoxicatiei se produc cand sunt ingerate 100 g/kg corp de ciocolata cu lapte. Acest lucru insemna ca mai putin de 500 g de ciocolata cu lapte pot fi toxice pentru sistemul nervos al unui caine de 10 kg. O pisica de 5 kg va trebui sa ingere numai 200-250 g pentru a se intoxica.

Ciocolata semidulce

Semnele slabe ale intoxicatiei se produc cand 20 g/kg corp sunt ingerate. Semnele grave apar cand 50-60 g/kg sunt consumate. Acest lucru inseamna ca mai putin de 300 g de ciocolata semidulce pot fi toxice sistemului nervos al unui caine de 10 kg. O pisica de 5 kg va avea nevoie sa consume circa 150 g pentru a se intoxica sever.

Ciocolata de menaj

Semnele slabe ale intoxicatiei se pot produce in urma consumului a circa 10 g/kg corp de ciocolata de menaj. Semnele severe apar dupa ingerarea a 15-20 g/kg corp. Doua patratele mici de circa 30 g de ciocolata de menaj ii pot fi fatale unui caine de 10 kg. In mod similar, o pisica de 5 kg va trebui sa ingere numai un patratel de ciocolata de menaj pentru a se intoxica.   Acest tip de ciocolata are cea mai mare concentratie in cafeina si teobromina si din acest motiv este nevoie de cantitati reduse pentru ca semnele de imbolnavire sa devina vizibile.

Chiar daca animalutul tau nu mananca suficienta ciocolata pentru a se intoxica, continutul crescut in grasimi al dulciurilor il pot provoca sa vomite sau sa aiba diaree in cantitati mult mai reduse decat cele mentionate anterior. Daca acest lucru se produce, supravegheati-l cu atentie. Daca simptomele lui nu dispar in 8 ore, sunati-va medicul veterinar (daca animalutul vostru este foarte mic sau tanar, nu asteptati mai mult de 4 ore); lasand la o parte efectele toxice, nu este indicat ca animalutul sa se deshidrateze. Incercati sa fiti cat se poate de exacti in legatura cu tipul de ciocolata pe care animalutul vostru l-a mancat, ce cantitate si aproximativ acum cat timp el a consumat ciocolata.

Cu cat mai repede solicitati ajutor, cu atat mai bine va fi animalutul vostru. Daca animalutul prezinta semne de intoxicatie, el va avea un prognostic bun daca este tratat in primele 6 ore de la ingestie. Efectele ciocolatei pot persista pana la 12-36 de ore, astfel ca animalutul vostru va necesita spitalizarea.

Articole

Un weekend cu familia in lumea animalului de companie

Un weekend cu familia in lumea animalului de companie

Din momentul in care intra pe portile pavilionului, vizitatorii sunt intampinati de standurile companiilor expozante care depun tot anul eforturi considerabile pentru a pregati acest eveniment si pentru a se prezenta in cel mai pr...

Protejeaza-ti animalutul de arsita verii!

Protejeaza-ti animalutul de arsita verii!

Odata cu venirea verii cainii sunt foarte agitati si iritati din cauza caldurii dogoritoare, deoarece aceste animale nu transpira ci se racoresc gafaind! Iar cainii cu blana mare sau cu blana inchisa la culoare sunt mai predispusi...

Semnal de alarma: cainii din adapostul de la Breasta, tinuti in conditii jalnice

Semnal de alarma: cainii din adapostul de la Breasta, tinuti in conditii jalnice

Iata relatarea Madalinei Nanu, Protectia Animalelor Dolj, care a ajuns zilele acestea la adapost : " Azi am fost iar la adapostul de la Breasta timp de cateva ore pentru o discutie cu mai marii de acolo: dl Buzatu, Calugarul si, i...

Abc-ul mentinerii in forma a unui caine

Abc-ul mentinerii in forma a unui caine

Ca la orice inceput de an v-ati propus, desigur, sa faceti cateva lucruri pentru a avea un caine mai sanatos si mai fericit. Iata o lista de 10 rezolutii pentru anul care tocmai incepe: 1. Mancare sanatoasa si exercitii. Cateva ki...

Top 23 GIF-uri cu pisicute care iti vor topi inima

Top 23 GIF-uri cu pisicute care iti vor topi inima

Iata 23 de GIF-uri cu pisicute simpatice care iti vor topi inima! 1. Si felinele iubesc animalele de jucarie Credeai ca doar oamenii se pot atasa iremediabil de o jucarie de plus? Ei bine, pisicuta din imagine demonstreaza fix con...

Recomandari

Sondaj

Ce talie de caine preferati?