Cum alegi colivia perfecta pentru pasarile de apartament?

Este o decizie dificila, insa cu cat proprietarul este mai informat, cu atat poate face o alegere mai buna si poate face viata pasarii mai usoara.

Pasarile sunt preferate pentru usurinta cu care pot fi ingrijite, costurile reduse de intretinere si capacitatea extraordinara de a reduce stresul. In plus copiii pot invata cum sa aiba grija de o vietate, fara prea mare deranj pentru parinti.

Papagalii: Cat de inteligente sunt pasarile?

De cat spatiu au nevoie pasarile?

Mediul in care va fi tinuta pasarea depinde de talia exemplarului cumparat: pasarile de talie medie si mare, cum ar fi unele specii de papagali, sau mai multe pasari din aceasi specie pot fi tinute intr-o voliera, pe cand cele de talie mica pot fi tinute in colivie.

Canarul, zebrele sau gulzii, spre exemplu, pot fi tinute in colivie, pe cand papagalii de talie mijlocie (perusii sau alte specii) au nevoie de spatiu mai mare. In genere, se calculeaza un spatiu de doi metri cubi pentru fiecare pereche de pasari de talie mare, pe cand pasarile de talie mica pot fi tinute cate 10 in acelasi spatiu.

Daca nu sunteti sigur cat de mare trebuie sa fie colivia, trebuie doar retinut ca pasarea trebuie sa poata merge linistita inauntru, dar sa isi si intinda aripile.

Cum arata colivia?

Volierele sau coliviile se construiesc din fier sau aluminiu, iar barele nu se vopsesc, deoarece vopselurile contin substante toxice, care pot face rau pasarilor. Podeaua coliviei trebuie sa fie mobila, astfel incat sa permita schimbarea rapida stratului de nisip sau asternut special.

Este ideal ca usile coliviei sa se deschida prin glisare de sus in jos, pentru ca pasarile sunt inventive si descopera rapid modalitati de a deschide usile clasice. Martori pot fi numerosi proprietari de papagali, care se intorc de la serviciu si vad ca prietenul inaripat zboara prin casa nestingherit. Colivia nu trebuie sa contina decat elemente de stricta necesitate pentru pasare: acestea sunt vasele pentru alimente, apa, gratar pentru verdeata, baita si cuibar.

Specialistii sustin ca o colivie de forma rotunda are efecte negative asupra pasarilor, fiind preferate cele cu lungimea de doua ori mai mari decat latimea. Pentru pasarile de talie mare sunt recomandate coliviile cu barele dispuse pe orizontala, pentru ca astfel pasarea se poate catara pe ele, facand mai multa miscare.

De ce sa cumpar doua colivii?

Orice proprietar de pasari trebuie sa dispuna si de o colivie de rezerva, pentru situatiile in care una dintre ele trebuie dezinfectata (curatenia in colivie este esential pentru mentinerea sanatatii pasarii), dar si pentru eventualitatea in care una dintre pasari este bolnava si trebuie izolata de celelalte. O atentie deosebita trebuie acordata si spatiului dintre barele coliviei, deoarece pasarile de talie mica pot ramane prinse intre ele sau pot scapa, daca spatiul este prea mare.

Este ideal ca orice colivie sa fie amplasata intr-o camera in care exista suficienta lumina, departe de geamuri sau usi, pentru ca pasarile sunt extrem de sensibile la frig. Curatenia efectuata in mod regulat in colivie asigura ca avem o pasare in stare buna de sanatate.

Articole

Si cainii au nevoie sa se racoreasca in timpul verii

Si cainii au nevoie sa se racoreasca in timpul verii

Speram ca fiecare dintre noi stie ca este interzis sa lasam cainele in masina pe timpul verii, chiar si numai pentru 10 minute . In plus, poate ar trebui sa ne gandim ca si ei au nevoie de surse a-si racori trupul: de la vase cu a...

10 motive pentru a-ti steriliza animalutul de companie

10 motive pentru a-ti steriliza animalutul de companie

Cele mai importante 10 motive pentru care ar trebui sa-ti sterilizezi animalutul de companie \\n Aceasta interventie chirurgicala poate fi benefica atat pentru tine cat si pentru animalutul tau \\n Este dificil sa-ti imaginezi ca ...

Au fost lansate asigurarile pentru animalele de companie

Au fost lansate asigurarile pentru animalele de companie

Astra Asigurari a lansat o polita de asigurare pentru proprietarii de caini, pisici si cai ce include doua componente, ce pot fi achizitionate impreuna sau separat. Este vorba despre asigurarea de accident a animalelor de companie...

Nurca si productia de blanuri

Nurca si productia de blanuri

Nurca este un animal salbatic apartinand familiei Mustelidae, care este crescut in captivitate, in special pentru productia de blanuri. Primii pui de nurca nascuti in captivitate au fost obtinuti in 1936, in Statele Unite. In libe...

Top 6 animale care se imperecheaza pe viata

Top 6 animale care se imperecheaza pe viata

Cu toate acestea, exista cateva specii care se imperecheaza si raman impreuna pe viata, dovedind o fidelitate care nu de putine ori merge pana la asumarea singuratatii, in situatia in care animalul partener moare. 1. Gibonii Gibon...

Recomandari

Sondaj

Ce talie de caine preferati?