Cum putem elimina si preveni infestarea cu paraziti externi?

Paraziții externi pot pune viața animalelor în pericol, așadar fiecare stăpân de câine sau pisică trebuie să știe cum să își protejeze prietenul necuvântător de aceștia sau cum să ia măsuri rapide pentru a elimina orice pericol.

Puricii, căpușele, păduchii și acarienii sunt paraziții extreni care invadează cel mai frecvent blana animalelor de companie, ajungând la piele. Acești paraziți sunt purtători de boli grave care pot fi transmise de la animal la animal, dar și de la animal la om, ceea ce îi face cu atât mai periculoși.

Puricii și căpușele, cei mai des întâlniți paraziți

Odată cu venirea sezonului cald, cei care au animale de companie trebuie să știe cum să ia toate măsurile necesare pentru că puricii și căpușele să nu își facă apariția în blana patrupedelor.

Puricii sunt niște insecte mici, care se transferă cu repeziciune și se hrănesc cu sângele câinilor și pisicilor. Aceștia pot transmite boli, provoacă dinsconfort și alergii. Puricii provoacă o stare de disconfort, dar și mai grav este că pot duce la apariția de probleme de sănătate la câini și pisici. Puricii pot fi purtători de tenie, iar câinii și pisicile pot dobândi o infecție cu tenie dacă ingeră purici. Deși poate părea ciudat, acest lucru se întâmplă frecvent, tocmai pentru că atunci când are purici, animalul se scarpină inclusiv cu dinții și în acest fel este foarte ușor să ingereze purici. Câinii și pisicile mai pot dezvolta și alergii din cauza mușcăturilor de purici (dermatită alergică la purici) care provoca iritații severe ale pielii și chiar infecții.

Căpușele sunt periculoase din cauza că pot transmite multe boli atât la câini și pisici, dar și la oameni. În cazurile severe de infestare cu căpușe poate apărea anemia, pentru că în toate ciclurile de viață căpușa se hrănește cu sângele gazdei. Mușcătura de căpușă provoacă de multe ori iritație și prurit la nivelul pielii. Una dintre cele mai grave boli care se transmite prin mușcătura de căpușă este boala Lyme, care poate fi mortală la oameni.

Prevenția și tratamentul în cazul paraziților externi

Puricii și căpușele sunt ținuți sub control de regulă cu același tratament, ce poate fi achiziționat dintr-un pet shop online. Pentru a scăpa de purici se recomandă un tratament de deparazitare adecvat și intens. Programul trebuie să înceapă cu eliminarea puricilor din blana animalului și eliminarea infestărilor din mediu.

O etapă foarte importantă însă o reprezintă partea de prevenție ulterioară. Cei care au câini și pisici pot proteja infestarea ulterioară cu produse antiparazitare eficiente de tipul zgărzilor antiparazitare, pipetelor antiparazitare, sprayuri, pudre speciale împotriva paraziților externi. Folosește produse antiparazitare pentru câini sau produse antiparazitare pentru pisici, cât mai eficiente.

O altă măsură de prevenție o reprezintă evitarea zonelor predispuse la existența unor astfel de paraziți externi. Ține câinele sau pisica cât mai departe de locuri cu multă vegetație, mlăștinoase și împădurite. Pentru plimbările în aer liber, alege aleile din parcuri, și mai puțin contactul cu pajiștile din zonă.

Zona de vegetație din jurul casei unde câinele sau pisica își petrece o bună parte din zi este un loc în care se poate infesta, drept urmare trebuie să iei măsuri pentru a păstra grădina cât mai curățată de iarbă deasă și vegetație în general.

În cazul unor infestări severe și apariția unor simptome serioase în cazul câinelui sau pisicii este recomandat să mergi cu animalul de companie la cabinetul veterinar.

Articole

Top 6 cele mai mari insecte din lume

Top 6 cele mai mari insecte din lume

Stiai ca, in Paleozoic, Terra era populata de insecte uriase, cu o anvergura a aripilor de peste 70 cm si mandibule enorme? Din fericire, aceste creaturi infricosatoare au disparut acum milioane de ani, insa au lasat in urma lor g...

O batrana a fost agresata fizic de hingherii din Mangalia

O batrana a fost agresata fizic de hingherii din Mangalia

Batrana in varsta de 68 e ani a ajuns la spital in urma loviturilor primite din partea angajatilor ecarisajului din Mangalia. Motivul: nu a vrut sa le dea acestora cei 3 maidanezi pe care ii ingrijea. Femeia, bonava de diabet, Par...

Povestea impresionanta a caprioarei oarbe Dillie VIDEO

Povestea impresionanta a caprioarei oarbe Dillie VIDEO

Pe punctul de a-si pierde viata, caprioara a fost salvata de medicul veterinar Melanie Butera si de sotul sau si, ulterior, a devenit animalul lor de companie. Caprioara Dillie a primit o sansa la viata in momentul in care, desi r...

Crezi ca pescarusii sunt plictisitori? Nici pe departe! Iata 7 curiozitati fascinante!

Crezi ca pescarusii sunt plictisitori? Nici pe departe! Iata 7 curiozitati fascinante!

Tot ele sunt si zburatoarele pe care te-ai enervat cumplit cand ai constatat ca ti-au furat, fara nerusinare, mancarea din farfurie... In orice caz, cum probabil nu stii prea multe despre pescarusi, te invitam sa descoperi cateva ...

Caii Percheron, folositi la atelaj

Caii Percheron, folositi la atelaj

Istoric si origine Pana de curand, istoria Percheronului nu a fost foarte bine cunoscuta. Calul Percheron este un cal de tractiune grea, originar din provincia Le Perche, vecina cu Normandia, din Franta. Stramosii Percheronului mo...

Recomandari

Sondaj

ce preferi hamsterul, porcul de guinea sau iepurele?