De ce se decoloreaza pestii?

Vom lua exemplul pestilor Anthias, unele dintre cele mai spectaculoase exemplare ce inoata printre recife de corali. Desi sunt atat de frumosi, caracteristicile lor cromatice adesea palesc in captivitate, ramanand in acvariu o umbra palida a stralucitorului exemplar.

Ce se intampla? Exista doua explicatii pentru acest fenomen total indezirabil. Prima, si cea mai probalila, ar fi ca le lipsesc anumiti nutrienti in captivitate, nutrienti ce sunt o componenta esentiala a meniului lor intr-un recif real. Crustaceele, de exemplu, sunt bogate in pigmenti carotenoizi, care ii ajuta pe acesti pestisori sa retina pigmenti galbeni, oranj sau rosii ce compun baza spectrului lor cromatic.

Pentru a mentine acestei specii de pesti culorile vii, este important sa le asigurati o dieta variata incluzand multe crustacee, cum ar fi creveti de apa sarata (in special vii), krill-i congelati sau uscati prin inghetare sau creveti mysid. Alta alternativa a dietei poate fi alcatuita din preparate congelate de pe piata, mixturi de organisme marine (scoici, pestisori, crustacee) imbunatatite cu pigmenti, vitamine si amino-acizi esentiali. Desi pare destul de sigur, acestui plan alimentar, datorita procesului de congelare, ii lipsesc unii nutrienti, tocmai din cauza procesului de congelare, mai ales daca hrana este dezghetata si recongelata.

Alt mod de a va asigura ca pestisorul dumneavoastra isi primeste nutritia necesara este sa impregnati hrana specifica cu aditivi selctionati. Acestia trebuie sa contina acizi grasi de tip omega-3 si o forma stabilizata de vitamina C. Acesti nutrienti vitali lipsesc adesea din dieta pestilor de acvariu.

Nu in ultimul rand, carnea de somon sau cea de hering, foarte bogata in carotide, i-ar putea ajuta pe Anthias sa-si pastreze culorile stralucitoare.

A doua explicatie, dar mult mai putin probabila, pentru palirea culorilor acestor specii, ar putea fi lumina puternica. De exemplu crevetii observati pe straturile de nisip inchis la culoare de pe fundul apei sunt mai colorati decat aceiasi reprezentanti ai speciei, dar care traiesc mai la suprafata apei.

Este posibil ca unele specii de Anthias, ca Pseudanthias rubrizonatus, sa devina mai deschisi la culoare cand sunt plasati intr-un acvariu expus la o intensitate a luminii mai mare decat cea din mediul lor natural.

Desi aceasta teorie ar putea explica de ce pestisorilor Anthias cu centura-rosie le paleste culoarea, ea nu se probeaza in cazul celor de apa putin adanca, care de asemenea sunt cunoscuti ca isi pierd din intensitatea culorii.

In ceea ce priveste estomparea liniei de pe mijloc, este considerata o maladie, datorata nutritiei neadecvate sau folosirii carbonului sau a campurilor electrice in acvarii. Doar nutritia neadecvata, in special carentele de vitamina A si C, a fost aprobata stiintific.

De aceea se recomanda hranirea pestisorilor cu preparate bogate in vitamina C si A. In acest sens, includeti in harna pestelui dumneavoastra preparate congelate cu adaos de Spirulina. De asemenea, preparatele oceanice ce contin alge rosii, verzi si maro, in forma uscata sunt excelente pentru multe specii de pesti. Atasati-le in lateralul acvariului cu o clema speciala. Broccoli poate fi, de asemenea, o sursa importanta de vitamina A si C. Dar, inainte de a face orice schimbare in meniul pestelui dumneavoastra, consultati un medic veterinar.

Articole

Top 4 specii invazive de animale

Top 4 specii invazive de animale

Prin transportarea, voluntara sau nu, a unor animale dintr-o parte intr-alta a globului, omul a favorizat patrunderea unor specii straine in medii in care, in conditii prielnice, s-au inmultit alarmant si au alungat ori de-a drept...

Cum se foloseste o pisica de o surata de-ale ei... pe post de perna! VIDEO

Cum se foloseste o pisica de o surata de-ale ei... pe post de perna! VIDEO

In asa masura incat, in medie, trag la aghioase in jur de 15 ore pe zi! Nu este de mirare, deci, ca unele dintre ele adorm in cele mai ciudate pozitii si imprejurari. La fel de adevarat este insa ca se folosesc de tot ce au la ind...

Canarasul

Canarasul

Canarasul poate fi intalnit in salbaticie si in Romania, in Nordul si Estul tarii, dar pe timpul iernii migreaza in zone mai calde. In captivitate, este pastrat mai adesea intr-un aviariu in aer liber pentru a creste sansele de re...

10 curiozitati interesante despre jderul mare

10 curiozitati interesante despre jderul mare

O specie de "jder adevarat", intrucat face parte din genul Martes, jderul mare este un mamifer cu numeroase apucaturi interesante. Afla cateva curiozitati despre acest mic animal solitar in cele ce urmeaza! 1. Jderul mare are o di...

Boacanele - rezultatul unui pisic rasfatat

Boacanele - rezultatul unui pisic rasfatat

Pentru a evita ca astfel de accidente sa se intample, evitati inca de la inceput sa o incurajati sa ajunga in locuri ce pot fi periculoase. Chiar daca e amuzanta la inceput, cand isi baga pentru prima data nasul in geanta dumneavo...

Recomandari

Sondaj

sunt bolnavioara si am nevoie de bani ptr operatie