Dermatita alergica la purici a cainilor

 Oricat de curios ar parea, majoritatea animalelor cu alergie la purici au foarte putini purici – deoarece acestia induc mancarime accentuata, cainii se toaleteaza excesiv, eliminand orice evidenta a existentei puricilor. Cu toate acestea, cateva muscaturi de purici la interval de doua saptamani sunt suficiente pentru a provoca dermatita alergica la purici si pentru a induce scarpinarea permanenta a cainelui. Orice animal poate deveni alergic la purici, dar cu toate acestea unii caini sunt mai „imbietori” pentru purici decat altii.

 Puricii sunt insecte hematofage (sug sange pentru a se hrani) a caror durata de viata este de 6-12 luni. Durata de supravietuire este influentata de conditiile de mediul ambiant si poate varia de la 2-3 saptamani pana la un an de zile. Conditiile optime sunt reprezentate de o umiditate de 75-85% si o temperatura a mediului ambiant de 18-270C. Umiditatea este mult mai importanta decat temperatura ambientala. Puricele adult isi petrecere majoritatea vietii pe gazda, in timp ce stadiile imature (ouale) sunt regasite in mediul ambiant.

 Ce ar trebui sa-mi atraga atentia?

 •  Mancarime severa

 •  Linsul excesiv sau muscarea cozii, crupei, membrelor posterioare si ocazional a celor anterioare

 •  Leziuni exsudative (granulomul prin lins) aparute in urma linsului excesiv

 •  Puncte fierbinti (zone de dermatita umeda) pe solduri sau pe fata, aparute in urma leziunilor severe ale pielii consecutive scarpinatului

 Diagnosticul

 Dermatita alergica la purici este o cauza frecventa a mancarimii si scarpinatului la caini, dar si alte afectiuni pot induce simptome asemanatoare. Celelalte afectiuni care trebuie excluse pentru diagnosticarea certa a dermatitei alergice la purici sunt reprezentate de:

 •  Alergia alimentara

 •  Atopia

 •  Trauma sau alta cauza a iritatiei locale a pielii

 •  Raia sarcoptica

 •  Cheiletieloza (o infestatie cu acarieni)

 •  Otita externa (infectia urechii)

 •  Defectele primare de cheratinizare

 Unele animalute pot avea mai mult de o problema medicala. Spre exemplu, scarpinatul sau muscaturile consecutive iritatiei produse de purici pot induce un „punct fierbinte” (dermatita umeda acuta), care se poate complica ulterior cu o dermatita bacteriana secundara (piodermita).

 Diagnosticarea alergiei la purici se face pe baza antecedentelor, semnelor clinice si a reactiei pozitive la metodele de control ale puricilor.

 

 Tratamentul

 Tratarea dermatitei alergice la purici implica trei faze:

 • Prevenirea muscaturilor de purici. Cea mai importanta parte a tratamentului este prevenirea muscaturilor puricilor prin controlul agresiv al puricilor de pe animalut si din mediul sau ambiant. 

 • Tratarea infectiilor secundare ale pielii. Medicamentele antibiotice si antimicotice pot fi necesare pentru a trata infectiile secundare ale pielii declansate de alergia la purici.

 •  Diminuarea intensitatii pruritului (mancarimii). Daca cainele se scarpina excesiv, o scurta cura cu steroizi poate fi necesara pentru a diminua intensitatea pruritul si pentru a-i conferi cainelui o stare mult mai confortabila.

 Tipul de tratament impotriva puricilor rezidenti pe corpul cainelui vostru va depinde de cativa factori:

 •  Severitatea infestatiei

 •  Daca aveti un singur caine sau mai multi, sau daca aveti atat caini cat si pisici

 •  Daca animalutele voastre isi petrec tot timpul numai in casa sau o parte afara si o parte in interior

 •  Perioada din an cand se produce problema

 •  Zona in care animalutul vostru este expus puricilor (curtea sau parcul public)

 •  Daca animalutul vostru este sau nu alergic la purici 

 Tratamentul optim al cainelui vostru necesita o imbinare a ingrijirii veterinare profesioniste cu cea efectuata de voi la domiciliu. Continuarea tratamentului la domiciliu, conform prescriptiilor medicului, are o deosebita importanta in special pentru cainii alergici la purici. Medicamentele vor fi administrate intocmai prescriptiei medicului veterinar. Contactati-va medicul veterinar daca intampinati dificultati in adminsitrarea medicamentelor prescrise sau daca rezultatele nu sunt cele asteptate.

 Preventia

 Folositi un produs antiparazitar impotriva puricilor eficient si sigur incepand cu o luna inainte de debutul sezonului de purici si continuand inca o luna dupa sfarsitul acestuia.

 Folositi frecvent aspiratorul si diferitele produse de curatare a carpetelor pentru a inlatura ouale si larvele din mediul ambiant interior al cainelui. In situatiile dificile, puteti face uz de una dintre firmele profesioniste de dezinsectie sau curatenie.

 

 Programati-va imediat o intalnire cu medicul vostru veterinar daca cainele vostru dezvolta leziuni acute ale pielii (dermatita umeda acuta) ca urmare a muscaturilor sau a scarpinarii induse de parazitismul cu purici. Toaletarea frecventa a cainelui vostru cu un „pieptan pentru purici” (des si cu dinti fini) va poate ajuta sa inlaturati o parte din puricii.

 

Articole

Ronan, un leu de mare, este primul animal care simte ritmul si danseaza! (VIDEO)

Ronan, un leu de mare, este primul animal care simte ritmul si danseaza! (VIDEO)

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, Santa Cruz, au reusit sa o transforme pe femela de leu de mare in primul animal din lume care simte muzica si poate sa tina ritmul! Cercetatorii au reusit sa o invete pe Ronan...

Actorul Mickey Rourke a adoptat un caine vagabond din Romania

Actorul Mickey Rourke a adoptat un caine vagabond din Romania

Actorul in varsta de 59 de ani se afla in Romania pentru a filma pelicula "Dead in Tombstone". Mare iubitor de animale, Mickey Rourke a fost impresionat de situatia cainilor vagabonzi din Bucuresti si a hotarat chiar sa adopte unu...

Ghicitoare: Care este cel mai fitzos animal?

Ghicitoare: Care este cel mai fitzos animal?

Da, ursuletii aceia mici si draguti, poate singurul tip de urs pe care ai indrazni sa-l iei in brate vreodata. Nu ca ai putea vreodata sa ai un urs koala drept animal de casa, pentru ca este ilegal, fiind specie protejata. Dar cu ...

Prietenul la nevoie se cunoaste: gestul incredibil al unei broaste testoase VIDEO

Prietenul la nevoie se cunoaste: gestul incredibil al unei broaste testoase VIDEO

.. infaptuita de o alta broasca testoasa! Mai precis, reptila cu inima de aur a dat peste o surata care, cum, necum, se rasturnase si ramasese imobilizata-n loc. Dand dovada nu doar de compasiune, ci si de o reala inteligenta, bro...

Lucruri interesante despre crocodilieni

Lucruri interesante despre crocodilieni

Aligatorii si crocodilii sunt membrii ai familiei de crocodilieni. Aceasta familie cuprinde subfamiliile Alligatorinae (care include aligatorul) si Crocodylinae (crocodilul). Cu alte cuvinte, ei sunt membri ce apartin diferitelor ...

Recomandari

Sondaj

caini nu trebuie eutanasiati!