Dirofilarioza la pisici

Dirofilarioza este o boala grava si fatala a inimii si pulmonilor produsa de un parazit, Dirofilaria immitis, transmis de tantari. De-a lungul timpului, dirofilariozei pisicilor nu i s-a acordat aceeasi importanta ca celei de la caini deoarece incidenta acesteia este mult mai scazuta in comparatie cu cea de la caini, iar diagnosticarea infectiilor cu Dirofilaria la pisica este mult mai dificila.

Infectiile cu Dirofilaria se produc cu predilectie in zonele in care dirofilarioza canina evolueaza. Incidenta acestei boli nu este deplin cunoscuta si este de multe ori subestimata, fie datorita diagnosticarii dificile, fie datorita faptului ca unele pisici elimina parazitul in mod spontan sau nu sunt diagnosticate niciodata. De asemenea, alte pisici pot muri in urma acestei boli, dar fara ca diagnosticul sa fie confirmat.

Varsta sau rasa nu sunt factori predispozanti. Pisicile adulte de orice varsta se pot infecta, fiind diagnosticate cu aceasta boala pisici tinere de circa 1 an pana la pisici varstnice de circa 17 ani. Atat pisicile crescute afara, cat si cele crescute in casa se pot infecta deopotriva, dar totusi s-a constatat o incidenta crescuta a bolii la pisicile crescute afara. Cu toate ca nu va veni sa credeti, dar circa 33% din cazurile raportate provin din randurile pisicilor ale caror proprietari afirma ca acestea au fost crescute exclusiv in casa. Nu uitati! Tantarii pot intra si in casa. Dupa cate se pare, masculii sunt mai predispusi in comparatie cu femelele intrucat acestia sunt mult mai tentati sa hoinareasca.

Transmiterea bolii

Transmiterea bolii se produce atunci cand un tantar ciupeste un caine sau o pisica infectata si ingera larvele de Dirofilaria (microfilariile), care se gasesc in circulatia sangvina. Cand insecta ciupeste un alt caine sau o alta pisica, o parte din microfilarii sunt inoculate sub pielea victimei. Larvele cresc in circa 3-4 luni si in cele din urma isi gasesc calea spre inima unde se transforma in adulti, iar ciclul se poate relua.

Ciclul biologic

Pentru a intelege si mai bine mecanismul de transmitere a bolii va vom prezenta ciclul biologic al parazitului Dirofilaria immitis:

1. Un tantar preia microfilariile (forma larvara a D. immitis) de la un caine infectat sau, mai putin probabil, de la o pisica infectata.

2. Microfilaria este realmente o larva, respectiv, stadiul larvar L1. In organismul tantarului, larvele L1 se transforma in stadiul urmator, L2, si din nou in L3. Larva L3 este stadiul infectant, pe care tantarul il inoculeaza sub pielea pisicii. La timp scurt, larva L3 se transforma in L4. Uneori, larvele L4 pot migra in locatii neobisnuite si pot determina simptome neobisnuite asociate sistemului sau organului afectat. Majoritatea larvelor L4 se transforma in larve L5, care sunt considerate viermi imaturi. Larvele L5 isi gasesc calea spre arterele pulmonare din pulmoni, fiind sursa problemelor pisicilor afectate.

3. La aproximativ 8 luni de la infectare, viermii masculi si femeli se imperecheaza si produc o noua generatie de larve L1 (microfilarii), astfel incat ciclul se poate relua.

Pisicile sunt susceptibile la dirofilarioza, dar nu sunt o gazda prea buna pentru viermii adulti in comparatie cu cainii. Cainii sunt considerati gazdele definitive deoarece odata ce larva infestanta de Dirofilaria ajunge in organismul cainelui, intregul ciclu biologic al acesteia poate fi finalizat. Pisicile sunt considerate gazde de rezerva, rezistente. Spre exemplu, dirofilariile adulte supravietuiesc in cordul si arterele pulmonare ale cainelui pana la 5-7 ani, in timp ce la pisica numai 2 ani. La caini, in general, nu veti vedea semne clinice severe decat daca sunt peste 10 viermi adulti in cord sau pulmoni. La pisici, nu e nevoie decat de 1-2 viermi adulti pentru a vedea forma grava a bolii si foarte probabil moartea animalutului.

Desi exista unele asemanari intre evolutiile clinice, dirofilarioza la pisici este o boala foarte diferita de cea care evolueaza la caini. Importanta clinica a infectiei cu Dirofilaria la pisici are legatura cu faptul ca chiar si cele mai neinsemnate infectii sunt capabile sa produca manifestari clinice severe cu potentiale consecinte fatale.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l retineti este ca exista cel putin una sau doua boli care prezinta simptome asemanatoare dirofilariozei, respectiv, astmul si infestatiile cu paraziti ai pulmonilor.

Simptome

In general, simptomele nu apar pana cand nu se produc tulburari la nivel cardiac. Pisicile pot prezenta o gama larga de simptome, unele dintre ele fiind complet asimptomatice (nu prezinta simptome deloc). Totusi, un numar redus din cazurile afectate pot manifesta simptome grave care ameninta viata animalutului. In general, simptomele apar datorita insuficientei cardiace si sunt reprezentate de:

Tuse

Tuse cu eliminarea de sange (hemoptizie)

Respiratie dificila si respiratie artificiala

Vome

Ameteala

Letargie

Anorexie (lipsa poftei de mancare)

Scaderea in greutate

Diminuarea abilitatii de a se misca

Simptome nervoase: orbire, crize epileptiforme, mers in cerc, incoordonare.

Diagnosticul

Diagnosticarea dirofilariozei la pisica este complicata. Exista cateva teste pe care medicii vostri veterinari este foarte probabil sa le solicite pentru a se putea pronunta:

Examen hematologic complet si examen biochimic sangvin

Radiografii toracice

Testul pentru decelarea anticorpilor serici pentru Dirofilaria

Testul pentru decelarea antigenelor serice pentru Dirofilaria

Testul pentru punerea in evidenta a microfilariilor

Ecocardiograma

Angiografia

Lavajul transtraheal

Tratmentul

Tratarea dirofilariozei la pisica este complicata. In principiu, exista doar doua optiuni de tratament:

Administrarea adulticidelor (medicamentele capabile sa ucida viermii adulti de la nivel cardiac sau din pulmoni)

Tratamentul conservator (ex. terapia intermitenta cu corticosteroizi).

Ingrijirea la domiciliu si preventia

Nu exista o ingrijire speciala la domiciliu alta decat administrarea medicamentelor asa cum sunt prescrise de catre medicul veterinar.

Milbemicina (Interceptor), ivermectina (Heartgard) sau selamectina (Revolution) sunt medicamentele cele mai frecvent utilizate pentru a preveni dirofilarioza la pisici.

Articole

Pisica si anotimpul fierbinte

Pisica si anotimpul fierbinte

Caldura de afara a patruns si in casa iar pisica ta sta intinsa pe gresia din bucatarie cu limba de-un cot. Da, si pisicile stau cu limba pe-afara cand le e cald, asa cum fac si cainii. Animalele suporta caldura mai greu decat oam...

Cum te joci cu o soparla

Cum te joci cu o soparla

Afla insa cum sa-ti convingi soparla sa tolereze activitatile mai interactive. Cei ce cauta un animal de companie cu care pot interactiona oricand si care le arata afectiune vor fi dezamagiti de soparle. Aceste reptile prefera o v...

Hrana adecvata pentru carasul auriu

Hrana adecvata pentru carasul auriu

Un peste care se adapteaza usor, dar si cu un aspect placut, carasul auriu este o specie indragita. Daca te numeri printre posesorii incepatori de caras auriu, descopera cateva informatii utile despre hrana adecvata acestui tip de...

Parvoviroza la caini

Parvoviroza la caini

Despre parvoviroza la caini Parvoviroza este o infectie severa cauzata de parvovirusul canin tip 2 (CPV2) ce poate fi prevenita prin vaccinare, dar a carei mortalitate atinge 91% in cazurile netratate, fiind mai periculoasa cand a...

O catea isi salveaza puiul de la inec (Video)

O catea isi salveaza puiul de la inec (Video)

In filmulet, o catelusa Golden Retriever reuseste sa isi salveze puiul adorabil care risca sa se inece intr-o piscina. Vazandu-si odrasla cum se zbate, catelusa sare in apa si se foloseste de trup si de bot pentru a-si salva catel...

Recomandari

Sondaj

Culoarea calului!