Drepturile animalelor in lumea intreaga

Dezbaterile asupra acestui subiect dateaza de mii de ani si nu au vreo sansa sa se incheie prea curand. Oricare ar fi insa pozitia ta vizavi de aceasta problema, te invitam sa afli cateva curiozitati interesante cu privire la drepturile animalelor!

1. Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor, care stipuleaza statutul legal, drepturile necuvantatoarelor si felul in care oamenii trebuie sa se raporteze la acestea, dar si consecintele relelor tratamente aplicate animalelor, a fost semnata la data de 15 octombrie 1978 la sediul din Paris al UNESCO.


2. Celebra American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) a fost infiintata in 1866, la initiativa lui Henry Berg care isi dorea sa ofere masuri eficiente de prevenire a cruzimii aplicate animalelor de-a lungul SUA.

3. In SUA, miscarea ce vizeaza drepturile animalelor a capatat amploare in 1975, odata cu lansarea cartii "Animal Liberation", semnata de Peter Singer.

4. Cea mai mare organizatie dedicata protectiei animalelor este, in prezent, PETA - People for the Ethical Treatment of Animals, care a luat fiinta in 1980 in SUA. Actualmente, organizatia are peste 3 milioane de membri activi la nivel mondial.5. Germania este primul stat european care a oferit drepturi constitutionale animalelor, necuvantatoarele avand parte de aceleasi beneficii, din acest punct de vedere, precum oamenii. Decizia a fost luata in 2002.

6. Se pare ca Adolf Hitler insusi ar fi sustinut protectia animalelor, speculandu-se chiar ca liderul nazist ar fi spus, la un moment dat: "In noul Reich, cruzimea asupra animalelor nu va mai fi permisa".

7. Istoria abunda de nume mari care au luptat impotriva cruzimii fata de animale, precum Pitagora sau Charles Darwin. Astazi, printre celebritatile de renume mondial care sustin cu fervoare drepturile necuvantatoarelor se numara prezentatoarea Ellen DeGeneres, actritele Betty White si Brigitte Bardot, actorii David Duchovny, Mickey Rourke si Brad Pitt, cantareata Pink etc.8. In Romania, drepturile animalelor sunt gestionate prin Legea de Protectie a Animalelor 9/2008, care a luat fiinta dupa modificarea si completarea Legii nr. 205/2004.

9. In 1822, colonelul Richard Martin a dat o lege care viza eliminarea cruzimii vizavi de caii si vite, Ill Treatment of Horses and Cattle Bill.10. De-a lungul timpului, o serie de companii mari au renuntat la testarea produselor proprii pe animale ca urmare a interventiei activistilor pentru drepturile necuvantatoarelor din lumea intreaga. Intre altele, conform peta.org, este vorba de companii precum Aveda (Estee Lauder), General Motors, Abercrombie & Fitch, Ahava etc.

11. La polul opus se afla companiile care isi testeaza, in continuare, produsele pe animale. Printre acestea se numara, potrivit thevegetariansite.com, Avon, Revlon, BenGay, GlaxoSmithKline, Glade, Giorgio Armani, Clinique, Lancome, MAC Cosmetics, Sanofi, Tom Ford Beauty, Tommy Hilfiger, Listerine, Lipton, Herbal Essences, Ralph Lauren Frangrances etc.


Foto: fanpop.com, omgcutethings.com, businessinsider.com, afranko.com

Articole

10 curiozitati despre simbolul Noii Zeelande, pasarea Kiwi

10 curiozitati despre simbolul Noii Zeelande, pasarea Kiwi

Afla mai multe despre aceasta pasare inedita, cu cioc lung si subtire si penaj cenusiu, ce risca sa dispara din fauna Terrei! 1. Kiwi este o pasare care nu poate sa zboare. Micuta pasare are, bine pitite sub penajul des, similar u...

Cum eviti supraalimentarea animalului de companie

Cum eviti supraalimentarea animalului de companie

Supraalimentarea reprezinta o problema serioasa care provoaca disfunctii atat oamenilor, cat si animalelor. In cazul celor din urma, excesul de alimente si cresterea, inevitabila, in greutate duce la instalarea osteoartritei, rezi...

Papagalul Calugar

Papagalul Calugar

Este foarte inteligent, fiind unul dintre papagalii care invata rapid sa vorbeasca si sa rosteasca chiar fraze intregi. Este foarte loial stapanului, din momentul in care se obisnuieste cu el, si adesea este asemuit unui caine de ...

Top 6 cele mai ciudate competitii sportive cu animale

Top 6 cele mai ciudate competitii sportive cu animale

Cu toate acestea, unele tari au dat nastere unor concursuri sportive cu animale dintre cele mai bizare, folosind camile pentru wrestling, insecte pentru lupte si melci pentru intreceri de viteza. Iata cateva dintre cele mai bizare...

Yoshi, cel mai fericit sobolan din lume

Yoshi, cel mai fericit sobolan din lume

Rozatorul a devenit animalul de companie al unui tanar de 24 ani dintr-o pura intamplare... fericita! Yoshi este un sobolan de doua luni care a devenit animal de companie dupa ce mama lui a fost prinsa intr-o cursa de sobolani. Sa...

Recomandari

Sondaj

ce preferi hamsterul, porcul de guinea sau iepurele?