Gestatia la hamster si dezvoltarea puilor in primele saptamani de viataGestatia si nasterea

In functie de specia din care face parte, gestatia femelei hamster are o durata de 15-30 zile, cu o medie de 21 de zile. Cunoasterea datei la care puii de hamster vor veni pe lume este importanta, intrucat, imediat inainte de nastere, cat si aproximativ 3 saptamani dupa, interventia ta asupra femelei, puilor si a custii va trebui sa fie minima.Curatenia in interiorul custii in care se afla hamsterita gestanta se poate realiza pana la aproximativ a 16 zi de la imperechere. Ulterior, se recomanda doar introducerea hranei, schimbarea apei de baut si curatarea zonelor foarte murdare. Inainte de a naste, burtica femelei va deveni proeminenta. Pentru ca hamsterita sa faca un culcus pentru viitorii pui, nu ezita sa adaugi bucati de hartie igienica in interiorul custii.

Fatarea primei generatii de pui va avea loc dimineata, urmand ca urmatoarele randuri de pui sa se nasca dupa-amiaza. Femela va elimina pe rand fiecare fetus, la un interval de aproximativ 30 de minute.

Comportamentul dupa nastere

In primele saptamani de viata ale puilor de hamster, este esential ca interventia ta sa fie minima. In caz contrar, din cauza stresului, femela risca sa isi abandoneze puii sau chiar sa ii manance. In consecinta, aproximativ 2 saptamani de la nastere, se recomanda doar schimbarea rezervelor de apa si introducerea hranei in cusca.Dupa nastere, femela hamster ar putea sa manance o parte dintre pui, daca sunt prea multi sau daca prezinta probleme de sanatate. De asemenea, hamsterita isi va consuma placenta - ambele comportamente sunt absolut normale.

Puii de hamster in primele saptamani de viata

La nastere, puii de hamster sunt golasi, au ochii lipiti si depind in totalitate de mama lor. La scurt timp, culoarea lor va incepe sa se schimbe, primele firisoare de blana facandu-si aparitia la circa 4 zile de la nastere.

In primele 10-12 zile de viata, corpul hamsterilor va fi acoperit cu o blanita scurta. Tot in acest interval, pleoapele si urechile puilor se vor dezvolta. Intre timp, micii hamsteri vor fi inceput sa exploreze cusca, evadand din cuibul creat de mama lor, chiar dinainte ca ochii sa li se fi deschis.
Aproximativ la 14 zile de la nastere, puii vor incepe sa vada, iar in urmatoarele zile, vor incepe sa socializeze cu fratii lor. La doua saptamani de la venirea pe lume a puilor, vei putea pune mana pe ei si igieniza cusca. Este important, insa, sa nu aduci mirosuri exterioare in interiorul custii.

Puii vor fi intarcati la circa 3 saptamani de la nastere, moment in care este indicat sa separi masculii de femele. In cazul hamsterilor sirieni, fratii pot imparti aceeasi cusca inca 2-3 saptamani, dupa care ar trebui plasati fiecare intr-o cusca separata.

Dupa intarcare, introdu in alimentatia lor proteine din belsug, sub forma de bucatele de ou fiert, pui gatit, branza. Nu uita de legume si de fructe!


Foto: persianpetclinic.com, hamsterhideout.com, babyhamsterss.com, whatthepets.blogspot.com

Articole

4 ponturi utile pentru a-ti ingriji pisica Sphynx

4 ponturi utile pentru a-ti ingriji pisica Sphynx

Afla, asadar, cateva ponturi care te vor ajuta sa iti ingrijesti adorabila pisica Sphynx! Pisicile din rasa Sphynx sunt renumite cu precadere datorita infatisarii lor iesite din comun: marea majoritate a exemplarelor sunt golase s...

Todd, caine sau vulpe? asta este intrebarea!

Todd, caine sau vulpe? asta este intrebarea!

Todd  a fost adoptat in urma cu sapte luni de Emma D'Sylva dupa ce stapanii sai nu l-au mai putu ingriji. Vulpoiul este surd, dar s-a adaptat repede si a invatat cum sa se poarte de la cainii lui D'Sylva. Acum se crede unul dintre...

Pericole casnice pentru pasarile de companie

Pericole casnice pentru pasarile de companie

Afla care sunt cele mai mari pericole casnice pentru pasarile de companie. Indiferent daca pasarea ta prefera siguranta coliviei sau se aventureaza sa exploreze prin casa, ea poate fi expusa unor pericole mari daca nu iei cateva m...

Induiosator: unui pui de rinocer ii este teama sa doarma singur!

Induiosator: unui pui de rinocer ii este teama sa doarma singur!

Din fericire, angajatii Hoedspruit Endangered Species Centre din Africa de Sud l-au salvat la timp si ii ofera ingrijirea de care puiul are acum nevoie, fiind inca traumatizat de pierderea tragica a mamei sale. "Era o priveliste d...

Recomandari

Sondaj

Ce ai face daca animalul tau de companie ar fi bolnav..?