Animale.ro

Hrana adecvata pentru carasul auriu

Publicat: 29 Sep 2015 | Vizualizari: 18097

Un peste care se adapteaza usor, dar si cu un aspect placut, carasul auriu este o specie indragita. Daca te numeri printre posesorii incepatori de caras auriu, descopera cateva informatii utile despre hrana adecvata acestui tip de peste!

Carasul auriu nu este un peste pretentios, fiind, asadar, usor de ingrijit. In ceea ce priveste hrana, trebuie retinut faptul ca acest peste are tendinta sa manance prea mult, fapt care poate fi periculos pentru sanatatea sa.

Cum descoperi cantitatea de hrana ideala pentru carasul tau auriu? Nu trebuie decat sa ii observi comportamentul alimentar timp de o saptamana. De fiecare data cand il hranesti - nu este indicat, in general, sa ii dai de mancare de mai mult de 2 ori pe zi - fii atent la cantitatea de mancare pe care carasul auriu o consuma. Daca observi ca, la 10 minute dupa ce i-ai dat hrana, in acvariu plutesc urme de mancare, iar carasul tau auriu nu mai consuma nimic, ar trebui sa ii scazi portia de hrana. Pentru a nu-l subnutri, tine cont de faptul ca ar trebui sa ii oferi carasului tau auriu o cantitate de hrana pe care acesta o poate consuma in circa 2-3 minute.

Ce trebuie sa stiti inainte de achizitionarea unui peste?

In cazul in care ii dai prea multa hrana carasului auriu, elimin-o din acvariu imediat dupa ce pestele a terminat de mancat, pentru a nu murdari apa. Cu toate acestea, este necesar sa retii ca apa din acvariu trebuie inlocuita saptamanal, in proportie de 50%, cu apa proaspata, curata.

Carasul auriu este un peste omnivor, de aceea il poti hrani atat cu mancare pe baza de plante, cat si cu insecte. Carasul auriu prefera mancarea uscata (peletele), dar si musculitele de otet, larvele de tantari sau puricii de apa.

Pentru a evita problemele cu vezica inotatoare, cat si pentru ca pestele tau sa nu consume plantele din acvariu, ofera-i carasului auriu, cel putin o data pe saptamana, mazare fiarta si decorticata, cat si spanac, laptuca sau salata verde.

In cazul in care alegi sa iti hranesti carasul auriu cu comprimate plutitoare, asigura-te ca acestea au fost inmuiate in apa inainte de a i le servi pestelui tau. In caz contrar, carasul le va inghiti uscate, iar comprimatele se vor umfla in stomacul sau, ducand la instalarea bolii vezicii inotatoare. Astfel, carasul tau auriu va pluti fie cu burta in sus, fie pe o parte.

Nu in ultimul rand, este important sa tii cont si de temperatura apei din acvariu in stabilirea frecventei hranirii carasului auriu si a meniului oferit.

Iata cativa parametri orientativi:
apa are 30 grade Celsius sau mai mult: hraneste carasul de 2 ori pe zi - pe timp de vara, carasul auriu oboseste mai repede din cauza temperaturilor ridicate; daca remarci ca este slabit, incearca racirea apei, evitand schimbarile bruste de temperatura;
20-30 grade Celsius: hraneste carasul de 2-4 ori pe zi, oferind cantitati mici de hrana; la aceasta temperatura, carasul auriu este cel mai activ;
15-20 grade Celsius: 2-4 portii pe zi; temperatura usor mai scazuta favorizeaza digestia;
10-15 grade Celsius: 1-2 portii pe zi; metabolismul carasului incetineste si are nevoie de mai putina hrana;
5-10 grade Celsius: 2-3 portii pe saptamana; ofera hrana usoara, ideal intre orele 10:00 si 14:00;
sub 5 grade Celsius: fara hrana; carasul auriu ar trebui sa hiberneze la aceasta temperatura si, drept urmare, nu are nevoie de hrana.

Sursa foto: blogs.telegraph.co.uk

 

Sondaj

Cu sau fara animale?
 
 

Rase Animale

Stabyhoun

Stabyhoun

Istoric si origine Dupa cum precizam, Stabyhoun este originar din Friesland, o provincie din nordul Olandei. Prima parte a numelui provine d in olandeza : STA -me bij ( Stand By Me /ramai langa mine) . Stabyhoun este un caine de vanatoare ce apare in descrieri inca din 1800 . Era un urmaritor