Hrana viitorului: 4 insecte care ar putea deveni parte a alimentatiei obisnuite

Fara a fi vorba despre o gluma, nu peste mult timp, oamenilor care consuma deja insecte ca parte a alimentatiei lor zilnice li se vor alatura si restul locuitorilor Terrei, fie ca vor, fie ca nu.

Anul trecut, un grup de studenti la Universitatea McGill din Montreal, Canada, a castigat premiul Hult 2013 ca urmare a crearii unei faini din insecte cu un continut ridicat de proteine. Distinctia implica si un premiu in bani, in valoare de 1 milion de dolari, oferit pentru ca studentii sa isi continue munca la ceea ce ei au numit "Power Flour".

"Vom incepe cu lacustele", declara la momentul primirii premiului, la finele lunii septembrie 2013, liderul echipei de studenti, Mohammed Ashour, citat de LiveScience.com.

Insa insectele nu vor fi consumate doar sub forma de faina. Iata patru dintre cele care ar putea deveni parte a meniului nostru zilnic intr-un viitor nu foarte indepartat:

1. Omizile Gonimbrasia belina

Omizile moliei imperiale (Gonimbrasia belina sau Imbrasia belina) sunt consumate la scara larga in zona sudica a continentului african. Acestea sunt gatite prin fierberea in apa cu sare, dupa care sunt lasate sa se usuce la soare. Pastrate la rece, omizile pot rezista fara sa se altereze chiar si cateva luni de zile.

Acestea contin o cantitate impresionanta de nutrienti. Spre exemplu, 100 g de omizi Gonimbrasia belina au un continut de 31 mg de fier, spre deosebire de carnea de vita care, la aceeasi cantitate, contine doar 6 mg de fier! In plus, aceste omizi mai sunt ticsite si cu sodiu, potasiu, fosfor, calciu, zinc, magneziu, cupru si mangan.

2. Lacustele din genul Sphenarium

Lacustele din genul Sphenarium sunt consumate cu nesat in sudul Mexicului. Cel mai adesea, aceste insecte sunt prajite si condimentate cu usturoi, suc de lamaie verde si sare, sau cu guacamole si pudra de chili. O portie de lacuste de acest tip reprezinta si o sursa pretioasa de nutrienti, in special de proteine.

3. Gandacii urat mirositori din ordinul Hemiptera

Este adevarat ca denumirea lor nu starneste apetitul, ba dimpotriva, insa gandacii urat mirositor sunt inclusi in meniurile locuitorilor din Asia, America de Sud si Africa. Explicatia este simpla: aceste insecte au un continut bogat de proteine, fier, potasiu si fosfor, printre altele.

Cum sunt consumati gandacii urat mirositori? Cel mai adesea, nu in stare cruda, intocmai din cauza miasmelor pe care le imprastie. Apoi, la fel de frecvent, consumatorii le elimina capul, zona in care se afla glandele care secreta substantele urat mirositoare, si abia apoi ii gatesc. Nu de putine ori, insectele sunt prajite sau inmuiate in apa si apoi lasate sa se usuce la soare.

4. Larvele Tenebrio molitor

Larvele gandacilor Tenebrio molitor se numara printre singurele insecte consumate in lumea occidentala. Acestea sunt cultivate in Tarile de Jos intocmai ca hrana pentru oameni (dar si pentru a hrani animalele) si au un continut extrem de bogat de nutrienti, fiind ticsite cu sodiu, potasiu, cupru, fier, seleniu si zinc, carora li se adauga acizii grasi polinesaturati, benefici pentru organism.

Foto: bbc.co.uk

Articole

Schimbarile climatice influenteaza preferintele culinare: iata 4 animale care si-au schimbat meniul!

Schimbarile climatice influenteaza preferintele culinare: iata 4 animale care si-au schimbat meniul!

Daca oamenii se vad nevoiti sa se adapteze, la fel o fac si animalele, uneori in cele mai surprinzatoare moduri. Iata cum au ajuns patru specii de necunvatatoare sa isi schimbe nu neaparat habitatul, cat preferintele culinare pent...

Cat timp poti lasa animalul de companie singur?

Cat timp poti lasa animalul de companie singur?

Afla cat timp poti lasa animalul de companie singur, inainte ca absenta ta sa-i dauneze. Chiar daca asiguri animalului hrana si apa necesara, nevoia de socializare ramane nesatisfacuta in absenta ta. Tine cont si de personalitatea...

Vineri incepe PetExpo!

Vineri incepe PetExpo!

    Locatie: - Romexpo, pavilionul C6 Programul evenimentului: - Vineri (31.05.2013) 10:00 – 18:00 - Sambata (01.06.2013) 10:00 – 18:00 - Duminica (02.06.2013) 10:00 – 16:00 Bilete: - Adulti: 10lei - Elevi, pensionari: 5lei - Copi...

Un weekend cu familia in lumea animalului de companie

Un weekend cu familia in lumea animalului de companie

Din momentul in care intra pe portile pavilionului, vizitatorii sunt intampinati de standurile companiilor expozante care depun tot anul eforturi considerabile pentru a pregati acest eveniment si pentru a se prezenta in cel mai pr...

Rase de pisici: Himalayana (II)

Rase de pisici: Himalayana (II)

Sunt pisici relaxate care se obisnuiesc cu locuinta si nu sunt prea incantate de mutari. Cu o voce dulce si melodioasa, pisicile din rasa Himalayana nu sunt foarte vocale, dar nici pisici foarte tacute. Cele mai multe au momente d...

Recomandari

Sondaj

animale pe cale de disparitie