Imperecherea soparlelor

Afla care sunt conditiile necesare pentru imperechere si ce poti face daca soparlele nu vor sa se imperecheze.

Cele mai multe specii de soparla sunt ouatoare, insa exista si numeroase specii care poarta puii in interiorul corpului pana cand acestia sunt pregatiti sa infrunte mediul inconjurator.

Pentru unele specii de soparle imperecherea nu pune probleme, in timp ce pentru altele este nevoie de cel putin doi masculi pentru ca unul dintre ei sa se imperecheze cu femela.

Conditiile necesare pentru imperecherea soparlelor in captivitate

Cele mai multe specii de soparle se imperecheaza la inceputul primaverii, iar ouale se clocesc in mai putin de 60 de zile. Pentru a stimula imperecherea soparlelor, incearca sa le oferi conditii cat mai apropiate de cele din mediul natural. Umiditatea este deosebit de importanta, la fel ca si existenta unui loc ascuns in care soparla sa se poata retrage pentru a depune ouale.

Pentru ca instinctele de reproducere sunt legate de cele teritoriale, este recomandat ca fiecare mascul sa fie pastrat intr-o cusca separata. Femelele pot convietui impreuna fara conflicte la cele mai multe specii de soparle.

Soparlele sunt mai dispuse sa se imperecheze atunci cand ciclurile zi/noapte corespund celor din mediul natural. In cazul in care soparla ta a fost capturata in salbaticie, poate avea nevoie de cel putin un an in care sa se obisnuiasca cu mediul artificial.

Ce faci daca soparlele nu vor sa se imperecheze

Atunci cand soparlele nu par interesate de reproducere, prima solutie pe care o poti incerca este separarea celor doi. Masculul si femela pot imparti apoi acelasi mediu timp de o saptamana sau pana la imperechere.

Soparlele care hiberneaza nu se reproduc in captivitate in absenta acestei perioade, care poate varia de la 21 la 90 de zile. Scade temperatura mediului soparlei pana la 16 C dar ofera-i in continuare apa proaspata.

Cum te joci cu o soparla

O alta solutie poate fi adaugarea unui alt mascul in acvariu sau cusca, lucru ce poate trezi instinctele de reproducere la ambii masculi. Documenteaza-te insa cu atentie cu privire la cerintele specifice ale speciei soparlei tale. Multe specii de cameleoni pot reactiona violent in aceasta situatie.

Conditiile necesare dupa imperechere

Pentru soparlele ouatoare, trebuie sa oferi un loc special pentru depunerea oualelor. Acesta trebuie sa fie in general umed, insa ouale unor specii de soparle, cum este Geko de zi Phelsuma, au nevoie de un mediu perfect uscat.

Un mediu potrivit poate fi o cutie de margarina care sa aiba o gaura de access si, in interior, muschi spongiform umezit. Temperaturile in care se clocesc ouale celor mai multe soparle sunt 27-28 C.

Soparlele care nasc pui vii au nevoie de un spatiu separat de alte mascul sau alte femele care pot manca puii. Dupa nastere, puii ar putea avea nevoie sa fie hraniti cu insecte mici.

Asigura toate conditiile necesare soparlelor tale pentru ca acestea sa se imperecheze in captivitate cu succes.


 


Sursa foto: Herpy.net

Articole

Hamsterul - Boli si afectiuni curente

Hamsterul - Boli si afectiuni curente

Boli si afectiuni curente Hamsterii sunt animalute vioaie, active si reactive, astfel ca daca devin areactive, apatice, nu mai consuma hrana sau o consuma selectiv, categoric exista o problema. Nu incercati sa-l tratati acasa, far...

Cainii de vanatoare si noua abordare deja dovedita in practica veterinara de zi cu zi in lupta impotriva babesiozei canine

Cainii de vanatoare si noua abordare deja dovedita in practica veterinara de zi cu zi in lupta impotriva babesiozei canine

Incepand cu luna ianuarie a acestui an cabinetul nostru a reinceput sa fie “gazda” episoadelor deja arhicunoscute de babesioza canina, flagel cu care cel putin zona Bucurestiului, se confrunta mult prea frecvent in ultimii ani. Se...

Pestele clovn sau Amphiprion percula

Pestele clovn sau Amphiprion percula

Pestele clovn (Amphiprion percula), originar din zona Pacificului Indian si a Marii Bariere de Corali, este regasit din Nordul Queensland-ului pana in Malaezia, teritoriu care cuprinde Noua Guinee, New Britain, New Irland, Solomon...

Probleme comportamentale la un hamster auriu

Probleme comportamentale la un hamster auriu

Afla care sunt cele mai des intalnite probleme comportamentale la un hamster auriu si cauzele lor. Apreciat pentru blana aurie sau maro, hamsterul auriu sirian a fost domesticit relativ recent, astfel ca unele probleme comportamen...

Interviuri de la DMC 2008

Interviuri de la DMC 2008

Desi castigatorii de la DMC Show 2008 au apucat sa tearga si praful de pe cupele lor de vreo cateva ori deja, noi doar ce-am reusit sa incheiem editarea ultimelor materiale video de la eveniment. Ce sa-i facem, asa-i cand se supra...

Recomandari

Sondaj

tu sau animalul tau?