Importanta analizei de urina la pisici

Ce este analiza de urina?


Urinanaliza este indicata pentru evaluarea animalelor de companie cu anomalii urinare cum ar fi poliuria (productia crescuta de urina), cresterea frecventei urinarii, dificultatile in urinare, urina cu sange sau culoarea anormala a urinii. Acest test se dovedeste folositor in cazurile de febra inexplicabila, pierdere a apetitului sau de pierdere in greutate. O analiza a urinii este adesea efectuata atunci cand este indicata de rezultatele unei radiografii, a unor teste de sange care sugereaza o problema a sistemului urinar sau ca urmare a examinarii fizice atunci cand sunt detectate anomalii.


Orice evaluare a starii de sanatate sau de boala ar trebui sa includa o analizare a urinii. Rezultatele urinanalizei ne pot oferi o idee cu privire la statusul de hidratare al organismului investigat, cat si cu privire la functia renala a acestuia; ea poate, de asemenea, releva inflamatia sau infectiile prezente la nivelul tractului urinar.


Nu exista nicio contraindicatie reala de a nu efectua acest test. Chiar si rezultatele normale pot ajuta la determinarea starii de sanatate sau pot exclude anumite boli.


Ce releva o analiza de urina?


Analiza de urina ajuta la evaluarea functiei rinichilor si a calitatii urinii produse. De regula, o analiza a urinii consta din trei parti: examinarea fizica a probei, un strip de urina care evalueaza prezenta anumitor substante (biochimia urinara) si examinarea microscopica a sedimentului urinar. O urinanaliza poate pune in evidenta piuria (prezenta globulelor albe ale sangelui in urina), hematuria (sange in urina), cristaluria (cristale in urina), prezenta cantitatilor anormale de glucoza, cetone si proteina si concentratia urinii.


Rezultatele normale ale analizei de urina include o gravitate specifica (SG) de 1.020-1.070. Aceasta constanta masoara abilitatea rinichilor de a concentra urina. La pacientul sanatos, rezultatele stripurilor de urina in ceea ce priveste prezenta proteinelor trebuie sa fie negative sau cel mult sa existe urme de proteina. Aceleasi rezultate sunt valabile si in cazul bilirubinei. La pacientul sanatos, in compozitia urinei nu trebuie sa se regaseasca sange, glucoza si cetone. Rezultatele sedimentului de urina (evaluarea microscopica) depind intr-oarecare masura de metoda de colectare a urinii (prelevarea libera, sondaj sau cistocenteza). In principiu, prezenta catorva globule rosii si albe ale sangelui este permisa.


In unele cazuri, procedurile suplimentare, cum ar fi radiografiile, ecografia abdominala, radiografiile cu substante de contrast (pielograma intravenoasa sau cistograma) sau chiar laparatomia exploratorie pot fi necesare pentru a diagnostica o afectiune.


Cum se efectueaza analiza de urina?


O analiza de urina este initiata odata cu colectarea probei de urina. Urina poate fi obtinuta prin trei metode:


Cateterismul (sondajul) consta in inserarea unui tub de plastic flexibil prin uretra si apoi pana in vezica urinara (rezervorul situat in interiorul organismului unde urina este stocata pana cand animalutul urineaza).


Cistocenteza este o metoda foarte frecvent utilizata pentru recoltarea probelor de urina. Aceasta operatiune implica introducerea unui ac direct in vezica urinara prin intermediul peretelui abdominal. Aceasta este o procedura relativ rapida si lipsita de durere. Pisica poate fi culcata sau lasata sa stea in picioare. Vezica urinara este palpata (simtita) si acul este introdus in aceasta.


Probele de urina capturate liber sunt obtinute prin prelevarea probei atunci cand pisica urineaza. Metoda este facila in cazul anumitor animalute de companie si destul de dificila in cazul altora. Recipientele din plastic, din sticla sau diferite obiecte pot fi utilizate. Recipientul trebuie sa fie cat mai curat cu putiinta pentru a obtine cele mai corecte rezultate. Aceasta metoda este cea mai putin „sterila” si este asociata cu cele mai multe erori de laborator.


Majoritatea spitatelor veterinare au echipamentul necesar pentru a efectua o analiza de urina, dar unele aleg sa-si trimita probele spre examinare laboratoarelor externe, specializate.


O analiza de urina dureaza in general in jur de 30-40 minute.


Analiza de urina este dureroasa?


Daca analiza de urina este dureroasa sau nu, depinde de metoda prin care urina este obtinuta. Cateterismul (sondajul) este „incomod” la cele mai multe animalute de companie si mai ales la motani care nu prea tolereaza procedura. Femelele sunt foarte dificil de sondat datorita localizarii anatomice a uretrei lor. Sondajul este rareori efectuat la femelele de pisica.


Daca urina este obtinuta prin cistocenteza, inocularea acului prin piele poate fi asociata cu o durere de scurta durata, ca in cazul oricarei altei injectii.


Este necesara sedarea sau anestezierea pacientului pentru efectuarea unei analize de urina?


Nici sedarea si nici anestezia nu sunt necesare la majoritatea pacientilor; cu toate acestea, unele animalute de companie sunt iritate de plasarea unui cateter (sonda), astfel ca ele pot necesita tranchilizarea sau anestezierea ultrascurta.

Articole

Un sat din judetul Harghita adaposteste singura herghelie de cai islandezi din Romania!

Un sat din judetul Harghita adaposteste singura herghelie de cai islandezi din Romania!

Andras Albert este un om de afaceri pasionat de vanatoare si de animale salbatice, care a luat hotararea de a infiinta un parc zoo in satul Izvoarele din judetul Harghita. Aici pot fi admirate turme de cerbi carpatini, cerbi lopat...

Cum a reusit o turma de elefanti sa salveze un pui de la o moarte sigura VIDEO

Cum a reusit o turma de elefanti sa salveze un pui de la o moarte sigura VIDEO

Asa s-a intamplat si cu ceva timp in urma cand un pui de elefant a fost luat de ape si risca sa se inece. O dovada vie ca elefantii sunt animale foarte inteligente (de altfel, studii recente sugereaza ca aceste necuvantatoare pose...

Trei greseli in dresajul cainilor

Trei greseli in dresajul cainilor

Exista multe abordari in ceea ce priveste dresajul cainilor si multiple moduri de a le pune in practica. Multe dintre tehnicile utilizate in prezent pornesc de la premiza ca metoda recompenselor da rezultate bune. In mod virtual, ...

Cum transporti o pasare

Cum transporti o pasare

Secretul pentru a transporta cu succes o pasare este pregatirea temeinica. Fie ca vrei sa iei pasarea cu tine in vacanta sau ca iti muti domiciliul, calatoriile pot fi foarte stresante pentru pasarile de companie, indiferent de ma...

Cum alegi accesoriul de zgariat perfect pentru pisica ta

Cum alegi accesoriul de zgariat perfect pentru pisica ta

Pe langa faptul ca le permite sa isi marcheze teritoriul, zgariatul le ajuta si sa isi intinda trupurile agile si sa isi ascuta gherutele. Astfel, odata ce o pisicuta intra in viata familiei tale, este esential sa ii pui la dispoz...

Recomandari

Sondaj

Perus sau Nimfa??