Ingrijirea pestilor de acvariu in timpul ierniiSezonul rece este important pentru numeroase specii de pesti, fiind perioada in care creste productia de gameti si hormoni asociati. Femelele depun mai multe oua, in timp ce masculii prezinta caracteristici secundare, inclusiv culori aprinse si tuberculi. Pestii de acvariu au nevoie de o reducere temporara a temperaturii apei in timpul iernii, astfel incat sa se poata reproduce vara urmatoare.Tranzitia de la o temperatura la alta trebuie sa fie graduala (nu mai mult de 2-3 grade pe zi), intrucat pestii de acvariu nu pot tolera schimbarile radicale de mediu intr-o perioada scurta de timp.

Temperatura optima pentru acvariu pe timp de iarna

In general, temperatura mai scazuta necesara pestilor de acvariu este de 16 grade Celsius, iar intervalul de reglare a acesteia trebuie sa fie intre 2 si 3 saptamani. O solutie la indemana pentru acest demers important este pozitionarea acvariului intr-o camera racoroasa.
In timpul reglarii temperaturii apei din acvariu, hranirea pestilor ar trebui sa fie redusa la pragul minim, de aceea este necesar ca pestii sa fie sanatosi inainte de inceperea procesului de racire.

Luminozitatea ideala pentru acvariu pe timp de iarna

In afara de reducerea temperaturii apei pe timp de iarna, pestii vor avea nevoie si de o diminuare a intensitatii luminii, astfel incat sa se recreeze conditiile naturale de mediu specifice sezonului rece.

Dupa cateva saptamani de mentinere a temperaturii de 16 grade Celsius si a luminozitatii reduse, se poate creste caldura apei si luminozitatea, tot intr-o maniera treptata. Hrana poate fi diversificata din nou.Pregatirea acvariului pentru o pana de curent

Conditiile meteorologice nefavorabile cresc riscul producerii unei pene de curent, situatie deosebit de problematica pentru supravietuirea pestilor in acvariu. Este important ca, in timpul iernii, acvariul sa fie igienizat frecvent, filtrele bine curatate si apa schimbata mai des. Pastrarea unui termometru in acvariu sau in exteriorul acestuia este esentiala pentru monitorizarea temperaturii apei.

Pregateste un kit de urgenta pe care sa il pastrezi in proximitatea acvariului, alaturi de o lanterna. Acesta trebuie sa contina: prosoape absorbante, sfoara, un recipient din plastic cu capac ermetic, aerator pe baza de baterii, 1-2 cani din plastic si plasa pentru pesti.

In timpul intreruperii energiei electrice, acvariul va pierde 3 elemente importante: caldura, aerul si filtrarea. Daca electricitatea nu revine in 30 de minute, se impun cateva masuri salvatoare.

Umple recipientul din plastic cu apa fierbinte, pune-i bine capacul si introdu-l in acvariu. Pentru a retine caldura in interior, infasoara acvariul cu o patura groasa, pe care sa o legi apoi cu sfoara. Ar putea fi util sa acoperi acvariul cu un prosop.

Urmatorul pas este sa introduci aeratorul pe baza de baterii in apa, iar daca ai mai multe acvarii, il poti muta periodic in fiecare dintre ele dupa circa 10 minute. In cazul in care nu ai un aerator, poti folosi canile din plastic: ia apa din acvariu, toarn-o la loc si repeta procesul (scopul este sa agiti suprafata apei).Cand electricitatea revine, verifica temperatura apei si regleaza termostatul astfel incat apa sa se incalzeasca treptat, cu cate o jumatate de grad la 1-2 ore.

Articole

Activitati primavaratice pentru catelusul dumneavoastra

Activitati primavaratice pentru catelusul dumneavoastra

Deja ati petrecut suficient timp alaturi de catelusul dumneavoastra in casa pe timpul iernii si majoritatea interactiunilor au fost legate de hrana, toaleta si joaca. Totusi, pe masura ce zilele calde se apropie, va doriti sa face...

Cat de mare poate ajunge un mamifer

Cat de mare poate ajunge un mamifer

O noua teorie dezvoltata de o echipa interdisciplinara , condusa de Jordan Okie , de la Universitatea Arizona , ofera o explicatie pentru cum anumite grupuri de organisme pot evolua pana la dimensiuni gigantice , in timp ce altele...

4 comportamente umane care ii scot pe caini din minti

4 comportamente umane care ii scot pe caini din minti

Si asta fiindca oamenii sunt capabili de comportamente de-a dreptul iritante pana si pentru cel mai rabdator patruped. Despre ce fel de comportamente este vorba? Iata patru exemple! 1. Mai mult limbaj verbal decat non-verbal Orica...

Ingrijirea dihorului ca animal de companie

Ingrijirea dihorului ca animal de companie

Blanos, simpatic si cuminte, dihorul are nevoie de conditii specifice de trai si de o ingrijire atenta pentru a fi sanatos si fericit. Adapostul unui dihor de companie Dihorul domestic este un animalut vesel si vioi si are nevoie,...

Cele mai frecvente boli la pisici

Cele mai frecvente boli la pisici

Infectarea cu paraziti si obezitatea Parazitii reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni la pisici. Infectarea cu paraziti poate avea loc din cauza puricilor sau a capuselor si duce la aparitia anemiei, mai ales la pui, s...

Recomandari

Sondaj

Ti-ai inmormanta animalutul iubit in stanca,pe munte?