Inmultirea hamsterilor pitici

Hamsterii trebuie sa aiba la dispozitie spatiu suficient pentru a ingriji puii, destula hrana si sa nu fie deranjati. Trebuie tinuti departe de cusca membrii familiei zgomotosi, care vor sa faca fotografii sau sa manipuleze puii.

Primul pas in inmultirea hamsterilor este asigurarea unei case pentru pui: magazinele de animale au in genere propriii furnizori, asa ca nu e garantat ca ii vor primi. Nu este recomandata inmultirea hamsterilor de rase diferite.

Hamsterul pitic prefera sa stea in societate, asa ca in cazul in care exista un grup mai mare de hamsteri de sex diferit, acestia se vor inmulti cand sunt pregatiti. Monta se face cand femela are cel putin 4-6 luni. Studiile au aratat ca, atunci cand femela este introdusa la monta prea devreme, sunt sanse mai mari sa apara canibalismul sau ca puii sa fie slab dezvoltati si sa nu supravietuiasca.

Hamsterii masculi sunt activi sexual in jurul varstei de 6 saptamani, insa este ideal sa fie folositi pentru monta doar dupa ce au implinit 2-3 luni. Femela este receptiva la atentiile masculilor la fiecare patru zile, cand este in perioada fertila: atunci, va avea un miros specific si organele genitale vor avea o culoare rosu aprins.

Femela redevine activa sexual imediat dupa nastere si poate ramane din nou gestanta, insa este ideal ca aceasta sa nu fie plasata langa un mascul decat dupa 3-4 luni, pentru ca organismul sa se refaca. Dupa aproximativ un an femela devine sterila, iar daca este prea batrana (are mai mult de sase luni) cand naste prima oara, creste riscul aparitiei complicatiilor.

Inmultirea poate fi facuta in cusca masculului sau intr-o cusca separata. Este ideal ca persoana care ii introduce sa poarte manusi si sa fie pregatita sa ii desparta: in cazul in care nu se inteleg, hamsterii se vor lupta si vor musca pe oricine le sta in cale. Daca femela accepta masculul, acestia se vor imperecheaza de 2-3 ori, iar "ritualul" poate dura intre 15 minute si o ora. Majoritatea hamsterilor nu se vor reproduce in sezonul rece.

Hamsterii: Cum ii ingrijim?

Gestatia la hamsterii pitici este intre 18 si 30 de zile, cu o medie de 21 de zile. Daca se observa ca femela are burta mai mare decat de obicei, in genere aceasta este gestanta si va naste dupa aproape o saptamana.

Este important ca puii sa nu fie atinsi in primele trei saptamani dupa nastere, deoarece orice schimbare a mirosului va face ca femela sa ii respinga sau sa ii manance. In aceasta perioada, e posibil ca excrementele sa se acumuleze si asta va provoca un miros neplacut, insa indiferent ce se intampla, femela si puii nu trebuie deranjati. Exista situatii in care aceasta poate manca puii chiar si daca este lasata in pace.

Femela si puii nu trebuie pusi intr-o camera unde exista mult zgomot sau prea multe persoane, pentru a nu fi stresati. Puii de sex masculin se indeparteaza de langa mama in jurul varstei de 4 saptamani si se tin intr-o cusca separata, pentru ca incep sa devina activi sexual. Puii de sex feminin pot fi tinuti langa femela si dupa trei saptamani.

Femela trebuie sa primeasca suficienta hrana (mix pentru hamsteri, vitamina C), insa trebuie adaugate alimente bogate in proteine, precum tofu, oua fierte sau paine inmuiata in lapte.

Articole

Cum scapi de purici in casa?

Cum scapi de purici in casa?

Insa in momentul in care au aparut astfel de insecte in casa, trebuie exterminate rapid: pe langa numeroasele boli pe care le pot transmite, acestea fac viata foarte neplacuta pentru catel, pisica sau stapan deopotriva. Muscaturil...

Top pasari cu cele mai uimitoare ciocuri

Top pasari cu cele mai uimitoare ciocuri

Cand vine vorba despre zburatoare, pasarile din lista de mai jos se numara cu siguranta printre cele mai bizare si mai incredibile fapturi, totul datorita... ciocului lor! 1. Pasarea-rinocer Pasarea-rinocer (Buceros rhinoceros) es...

Metoda ingenioasa la care a recurs o ursoaica panda pentru a primi mai multa hrana

Metoda ingenioasa la care a recurs o ursoaica panda pentru a primi mai multa hrana

animale.ro/articole/ursii-panda-evacuati-dupa-cutremurul-din-china-s-au-intors-acasa" rel="nofollow" target="_blank">urs panda de la un centru de reproducere, destinat acestei specii de animale aflate in pericol de disparitie, ...

Lectia de dresaj canin

Lectia de dresaj canin

Sigur, nu va merge la lectii de pian sau sa studieze ecuatii algebrice, dar, lasand gluma la o parte, deprinderea catorva comenzi de baza si impunerea unui nivel de disciplina minim poate face viata oricarui proprietar mai usoara ...

6 rase de caini despre care nici nu stiai ca exista

6 rase de caini despre care nici nu stiai ca exista

Beauceron Beauceron este o rasa veche de caine din Franta, ce pare sa dateze din secolul al 13-lea. Aceasta este si una dintre rasele care au fost folosite pentru a obtine Dobermanul, drept urmare Beauceron are trasaturi care se r...

Recomandari

Sondaj

omul sau animalul