Inmultirea hamsterilor pitici

Hamsterii trebuie sa aiba la dispozitie spatiu suficient pentru a ingriji puii, destula hrana si sa nu fie deranjati. Trebuie tinuti departe de cusca membrii familiei zgomotosi, care vor sa faca fotografii sau sa manipuleze puii.

Primul pas in inmultirea hamsterilor este asigurarea unei case pentru pui: magazinele de animale au in genere propriii furnizori, asa ca nu e garantat ca ii vor primi. Nu este recomandata inmultirea hamsterilor de rase diferite.

Hamsterul pitic prefera sa stea in societate, asa ca in cazul in care exista un grup mai mare de hamsteri de sex diferit, acestia se vor inmulti cand sunt pregatiti. Monta se face cand femela are cel putin 4-6 luni. Studiile au aratat ca, atunci cand femela este introdusa la monta prea devreme, sunt sanse mai mari sa apara canibalismul sau ca puii sa fie slab dezvoltati si sa nu supravietuiasca.

Hamsterii masculi sunt activi sexual in jurul varstei de 6 saptamani, insa este ideal sa fie folositi pentru monta doar dupa ce au implinit 2-3 luni. Femela este receptiva la atentiile masculilor la fiecare patru zile, cand este in perioada fertila: atunci, va avea un miros specific si organele genitale vor avea o culoare rosu aprins.

Femela redevine activa sexual imediat dupa nastere si poate ramane din nou gestanta, insa este ideal ca aceasta sa nu fie plasata langa un mascul decat dupa 3-4 luni, pentru ca organismul sa se refaca. Dupa aproximativ un an femela devine sterila, iar daca este prea batrana (are mai mult de sase luni) cand naste prima oara, creste riscul aparitiei complicatiilor.

Inmultirea poate fi facuta in cusca masculului sau intr-o cusca separata. Este ideal ca persoana care ii introduce sa poarte manusi si sa fie pregatita sa ii desparta: in cazul in care nu se inteleg, hamsterii se vor lupta si vor musca pe oricine le sta in cale. Daca femela accepta masculul, acestia se vor imperecheaza de 2-3 ori, iar "ritualul" poate dura intre 15 minute si o ora. Majoritatea hamsterilor nu se vor reproduce in sezonul rece.

Hamsterii: Cum ii ingrijim?

Gestatia la hamsterii pitici este intre 18 si 30 de zile, cu o medie de 21 de zile. Daca se observa ca femela are burta mai mare decat de obicei, in genere aceasta este gestanta si va naste dupa aproape o saptamana.

Este important ca puii sa nu fie atinsi in primele trei saptamani dupa nastere, deoarece orice schimbare a mirosului va face ca femela sa ii respinga sau sa ii manance. In aceasta perioada, e posibil ca excrementele sa se acumuleze si asta va provoca un miros neplacut, insa indiferent ce se intampla, femela si puii nu trebuie deranjati. Exista situatii in care aceasta poate manca puii chiar si daca este lasata in pace.

Femela si puii nu trebuie pusi intr-o camera unde exista mult zgomot sau prea multe persoane, pentru a nu fi stresati. Puii de sex masculin se indeparteaza de langa mama in jurul varstei de 4 saptamani si se tin intr-o cusca separata, pentru ca incep sa devina activi sexual. Puii de sex feminin pot fi tinuti langa femela si dupa trei saptamani.

Femela trebuie sa primeasca suficienta hrana (mix pentru hamsteri, vitamina C), insa trebuie adaugate alimente bogate in proteine, precum tofu, oua fierte sau paine inmuiata in lapte.

Articole

Vidrele lupta cu incalzirea globala!

Vidrele lupta cu incalzirea globala!

Un studiu recent demonstreaza ca impactul direct si indirect al vidrelor asupra incalzirii globale nu este de neglijat. Cercetarea desfasurata la Universitatea din California, Santa Cruz, bazata pe date colectate in ultimii 40 de ...

Premiera! A patra rasa de ciobanesti romanesti - Corbii

Premiera! A patra rasa de ciobanesti romanesti - Corbii

Sambata 1 noiembrie, la Predeal, la poalele muntilor, multime de oameni adunati pe stadionul alaturat unitatii militare. Darurile naturii i-au adunat pe toti la un loc. Daca va ganditi insa la frumusetea peisajului montan va insel...

Sterilizarea femelelor de caine si de pisica, de la inceput pana la sfarsit

Sterilizarea femelelor de caine si de pisica, de la inceput pana la sfarsit

Sterilizarea femelelor de caine si de pisica, de la inceput pana la sfarsit. Sunteti posesorul unei superbe femele de caine sau de pisica si v-ati decis sa o programati la medicul veterinar pentru interventia chirurgicala de steri...

Bucharest PET Exhibition, la Romexpo, intre 4 si 6 martie

Bucharest PET Exhibition, la Romexpo, intre 4 si 6 martie

Expozitia de Animale de Companie – Bucharest Pet Exhibition ( www.petexhibition.ro ) are loc intre 4 si 6 martie, in Centrul Expozitional ROMEXPO (Pavilioanele: C1, C2, C3) Evenimentul, aflat la cea de-a doua editie, este singurul...

Cainii comunitari din sectorul 2, sterilizati gratuit in saptamana 20 - 26 august 2012

Cainii comunitari din sectorul 2, sterilizati gratuit in saptamana 20 - 26 august 2012

In saptamana 20 - 26 august 2012, medicii veterinar din cadrul Primariei Sectorului 2 vor steriliza gratuit cainii comunitari, dar si pe cei din companie, la solicitarea proprietarilor. Potrivit Libertatea.ro, pe durata intregii s...

Recomandari

Sondaj

animale pe cale de disparitie