Miaza (larvele de muste) la caini

Miaza este termenul folosit pentru a descrie infestatia cu larve de muste. Larvele de muste se hranesc cu tesuturile necrozate si moarte. In mod special sunt predispuse acele animale care sunt tinute in aer liber, in situatiile in care pielea lor ramane umeda. Acestea sunt reprezentate de catre animalutele de companie cu plagi supurative, cu blana imbibata cu urina sau materii fecale sau cu dermatite bacteriene.

Prezentare generala


Umiditatea intretinuta a pielii poate provoca leziuni, inflamatie si infectie creand mediul propice pentru dezvoltarea larvelor de muste. Acest lucru este valabil mai ales in cazul animalelor de companie slabe si debilitate. Majoritatea larvelor de muste descoperite pe animalele de companie sunt larve ale mustelor miazigene din familia Calliphoria. Mustele miazigene, albastre de carne isi depun ouale pe tesuturile inflamate, infectate sau mortificate. In conditii favorabile de mediu (cald si umed), ouale eclozioneaza in circa 24 ore. Larvele de forma conica isi utilizeaza componentele bucale specializate, inclusiv crosetele, pentru a suge fluidele si pentru a perfora pielea. Dupa hranirea si maturizarea ce dureaza circa 5-7 zile, larvele de muste se desprind de pe corpul animalelor si patrund in sol. Cateva saptamani mai tarziu, mustele adulte isi fac aparitia. Unele tipuri de larve de muste invadeaza numai tesuturile mortificate sau in curs de mortificare. Din nefericire, unele tipuri de larve nu stiu cand sa se opreasca si sa paraseasca tesutul mortificat pentru a incepe sa se hraneasca cu tesutul sanatos, astfel putand avansa in tesuturile profunde ale organismului.


Ce ar trebui sa urmariti


•  Zonele de piele cu umiditate crescuta, in special din jurul ranilor sau unde urina sau fecalele ating pielea
•  Micii viermi, subtiri si tubulari, descoperiti in plagi care au o dimensiunea de 0,5-2,5 cm (de regula, avand marimea unui bob de orez). Sunt rareori gasiti singuri, fara existenta zonelor de dermatita umeda.

Diagnosticul

Diagnosticarea miazei se bazeaza pe vizualizarea larvelor de muste pe piele sau in plagi. Uneori si ouale de muste, albe si lipicioase, pot fi gasite. Acestea, de regula, pot fi inlaturate numai prin raderea parului.

Dupa diagnosticarea miazei, infectia primara sau problema de piele care a condus la aparitia infestatiei cu larve de muste va trebui investigata si tratata.

Tratamentul

Tratamentul miazei consta in inlaturarea mecanica a larvelor de muste. Larvele de muste pot fi destul de rezistente, astfel incat va va fi destul de dificil sa le anihilati fara niciun risc. Multe dintre insecticidele eficiente pot ucide larvele de muste, dar pot pune animalul slabit sau debilitat in pericol de a se intoxica cu insecticidul respectiv.

Raderea parului din zona afectata este primul pas. Dupa indepartarea parului, poate fi sesizat gradul de extindere al infestatiei cu larve de muste. Deseori, larvele se ascund sub blana si se pot extinde mult mai departe decat v-ati putea imagina la inceput.

Dupa raderea (tunderea) parului, inlaturarea mecanica a larvelor de muste – uneori deodata cu indepartarea parului – este pasul urmator. De cele mai multe ori, exista sute de mici larve care se „ingroapa” sub piele, astfel ca inlaturarea tuturora poate dura mai multe ore.

Insecticidele slabe pot fi aplicate in cantitati reduse, urmand ca mai apoi sa fie inlaturate prin spalare pentru a reduce potentialul daunator asupra animalutelor de companie.

Dupa inlaturarea larvelor de muste, pielii i se vor crea toate conditiile necesare pentru a se vindeca corespunzator. In cazurile grave, anumite portiuni de piele se pot necroza si vor trebui inlaturate (chiuretate). Daca o importanta parte din piele a fost afectata, grefele de piele pot fi necesare.

Ingrijirea la domiciliu si preventia

Daca miaza este depistata la timp, parul va fi tuns si larvele de muste vor fi inlaturate. Deseori, proprietarii sunt luati prin surprindere de existenta larvelor de muste deoarece blana acopera regiunile de piele infestate. Majoritatea infestatiilor cu larve de muste ar trebui examinate si tratate de catre medicul veterinar.

Cea mai buna modalitate de a preveni miaza este de a preveni dermatopatiile sau infectiile care atrag mustele de carne. Ranile vor trebui toaletate si tratate adecvat si cu promptitudine. Urina si fecalele vor trebui indepartate prin spalare zilnic. Animalele de companie slabite sau debile vor ramane in principal in interiorul caminului si vor trebui verificate frecvent daca sunt murdare cu urina sau materii fecale. Infectiile pielii trebuie tratate cu seriozitate si promptitudine.

 

Articole

6 curiozitati pe care nu le stiai despre dihori

6 curiozitati pe care nu le stiai despre dihori

Desi a fost adoptat intre timp si ca animal de casa, dihorul ascunde in continuare o multime de secrete si comportamente interesante, de el legandu-se si o serie de practici nu tocmai "ortodoxe"... 1. Pentru a vana eficient, dihor...

Casa cu doua pisici, zona de razboi ?

Casa cu doua pisici, zona de razboi ?

Doua pisici sunt mai bune decat una? Motivul general pentru care cineva ar tine doua pisici este sa-si tina de urat una alteia in perioada in care stapanul este plecat de acasa. Dar va intrebati probabil daca viata alaturi de doua...

Cum sa opresti doi caini care se lupta?

Cum sa opresti doi caini care se lupta?

Cainii reactioneaza agresiv atunci cand cred ca cineva incearca sa le incalce teritoriul sau sa le provoace autoritatea: stiind cauza conflictelor, nu mai este atat de greu sa opresti acest comportament. Stapanii pot preveni astfe...

Top pasari cu cele mai uimitoare ciocuri

Top pasari cu cele mai uimitoare ciocuri

Cand vine vorba despre zburatoare, pasarile din lista de mai jos se numara cu siguranta printre cele mai bizare si mai incredibile fapturi, totul datorita... ciocului lor! 1. Pasarea-rinocer Pasarea-rinocer (Buceros rhinoceros) es...

Cine castiga din

Cine castiga din "afacerea cainilor fara stapan"

Probabil ca ambele tabere se intreaba ce se intampla cu banii despre care vorbesc primariile ca s-ar cheltui pe animalele din adaposturile locale si pe rezolvarea problemei inmultirii lor.   Iata ce raspuns a dat, pentru riseproje...

Recomandari

Sondaj

animale pe cale de disparitie