Animale.ro

Naparlirea la serpii de companie

Publicat: 11 Iul 2012 | Vizualizari: 4577

Completa sau partiala, lepadarea pieii trebuie supravegheata atent pentru a se desfasura fara probleme.

Aspecte importante ale naparlirii la reptile

Naparlirea este un proces firesc pe care il traverseaza toate reptilele si nu se incheie decat la finele vietii acestor animale cu sange rece. Lepadarea pieii, asa cum ii sugereaza si numele, implica renuntarea la un strat de piele, in favoarea formarii unuia nou. Naparlirea presupune, asadar, separarea vechilor celule de cele nou formate, primele migrand catre exterior.Pe durata naparlirii, pielea devine mata si, ulterior, opaca, semnaland separarea de vechiul strat. In tot acest timp, ochii reptilelor capata o nuanta diferita, adesea de bleu, datorita fluidului tip limfa aflat intre stratul vechi si cel nou de piele.

Naparlirea este un proces care se desfasoara cu o frecventa ce variaza de la o specie la alta, dar si in functie de conditiile de mediu de care reptilele dispun, cu alte cuvinte de temperatura, umiditate, hrana, dar si viteza de dezvoltare.

In lipsa unui mediu propice de trai, dar si al unei supravegheri atente, reptilele de companie pot naparli gresit sau incomplet. Fenomenul apare din cauza unor factori precum capusele, atingerea umana, umiditatea nepotrivita, hrana neadecvata, cat si a unor probleme de sanatate (precum dermatita) ori traume.

Naparlirea la serpi

De regula, serpii isi schimba toata pielea odata, mai putin cei de mari dimensiuni care naparlesc pe portiuni. Pe durata acestui proces, reptilele au nevoie de umiditate ridicata pentru a reusi sa inlature cu succes vechiul strat de piele, astfel ca este recomandat ca in terariul in care se afla sa amplasezi un vas mare cu apa in care sarpele sa poata intra pentru a-si umezi pielea.

Inainte de demararea procesului de naparlire, cei mai multi serpi isi vor schimba culoarea ochilor, in functie de specie. Pe masura ce ochii i se deschid la culoare, sarpele va incepe sa isi scufunde capul in apa pentru a umezi pielea si a accelera procesul de naparlire.Este important sa retii ca majoritatea serpilor refuza sa manance pe durata naparlirii. In plus, reptilele devin irascibile in aceasta perioada si, daca sunt atinse, risca sa muste sau sa loveasca. De atlfel, atingerile nu sunt recomandate: comportamentul de acest tip risca sa dauneze pieii si sa determine instalarea problemelor de sanatate.

La inceputul procesului de naparlire, sarpele se va freca de elementele din terariu, precum crengile si stancile aspre. Ulterior, se va folosi in continuare de acestea pentru a-si indeparta treptat vechiul strat de piele.Cei mai multi serpi naparlesc o data pe luna pe o perioda cuprinsa intre 7 si 14 zile. La finalul naparlirii, se recomanda indepartarea cu mare atentie a pieii moarte, intrucat o buna parte dintre serpi - pana la 92% - sunt purtatori ai periculoasei bacterii Salmonella care poate rezista chiar ani de zile pe suprafata pieii indepartate.

Foto: johnbokma.com, animalcentral.net, rubberboas.com, arkive.org

 
 

Sondaj

Care este cel mai bun prieten al omului?
 
 
 

Rase Animale

Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiff-ul, un caine masiv si afectuos din grupa raselor utilitare, este rezultatul imperecherii bulldog-ului englez cu mastiff-ul englez vechi. Rasa are o istorie relativ recenta si a fost creat initial pentru a pazi domeniile englezesti de braconieri. Astazi, Bullmastiff-ii nu mai sunt la fel