Pisica si sanatatea noastra

Se confirma oare ceea ce iubitorii de pisici au stiut dintotdeauna? Dincolo de confortul si relaxarea oferite de mangaiatul unei pisici, caldura si energia degajate de corpul ei au efecte benefice pentru organismul dumneavoastra.

Orice stapan de pisica, fara sa-si propuna, are o tendinta naturala de a-si lua in brate pisica si a o mangaia, chiar si de mai multe ori pe zi, fara a analiza foarte mult aceast obicei. Uneori, obiceiul se transforma intr-o nevoie, mai ales atunci cand va intoarceti obosit de la munca sau sunteti extrem de stresat asteptand un telefon.

Au existat multiple studii care au incercat sa demonstreze efectele ingrijirii unei pisici   asupra sanatatii stapanului. Astfel, cu ajutorul encefalogramei, s-a constat ca la subiectii care au mangaiat o pisica in timpul testelor, undele inregistrate au fost alfa, care se inregistreaza in stare de veghe cu ochii inchisi si teta, care apar mai ales la copii, dar si la adulti in stare de somnolenta. Chiar daca subiectii erau in acelasi timp supusi unor teste care induceau o stare de stres, mangaiatul pisicii aveau ca rezultat aceleasi unde care se inregistreaza in perioada de odihna.

De asemenea apar schimbari si la nivelul chimiei creierului. Semnele de depresie sau de sistem imunitar slabit se diminueaza. Rezultatele sunt explicabile avand in vedere ca in conditii de stres accentuat sau de depresie, rezistenta sistemului imunitar scade vizibil si ne imbolnavim mult mai usor. In concluzie, chiar daca subiectul era in conditii de stres, magaind o pisica, semnele de anxietate sau de depresie se micsorau.

In ce priveste tensiunea arteriala, rezultatele au fost la fel ca si in cazul cainilor. Tot prin cercetari medicale s-a aratat ca mangaind o pisica tensiunea scade. Rezultatul este de asemenea explicabil, daca luam in considerare faptul ca in starile de nervozitate tensiunea creste, iar mangaitul unei pisici calmeaza starile de nervozitate, reducand tensiunea la cote normale.

Acest lucru este valabil si in sens invers. Si tensiunea pisicilor revine la cote normale atunci cand sunt mangaiate. O alta constatare facuta in timpul acestor experimente a aratat ca efectele pozitive asupra organismului uman, ale mangaiatului unei pisici, sunt mult mai accentuate cand vine vorba de propria pisica.

Dincolo de testele stiintifice, mangaiatul unei pisici este foarte placut si foarte tentant si, in plus, dupa cum am vazut este si benefic pentru sanatatea noastra fizica, dar mai ales psihica. Mai energici si mai plini de viata stapanii de pisici devin mai indulgenti si mai imuni la problemele marunte. Pentru ca, desi cer atentie si grija, pisicile sunt adevarate supape de eliberare de stres si de griji.

Nu in ultimul rand, un fapt mai putin dovedit stiintific este ca pisicile simt zonele dureroase din corpul sapanului. Daca aveti o pisica de ceva timp, ati observat probabil ca au tendinta de a se aseza pe sau in apropierea inchieturilor dureroase calmand durerea. Se stie desigur ca cele mai multe dureri de oase se calmeaza prin comprese calde, dar de unde stie pisica unde se afla locul care va doare, ramane un mister.

Articole

Inginerie genetica: organe pentru transplant uman dezvoltate pe animale

Inginerie genetica: organe pentru transplant uman dezvoltate pe animale

In acest moment, se incearca legalizarea acestei proceduri de inginerie genetica. Cercetarile efectuate in laborator asupra embrionilor hibrizi - obtinuti prin introducerea unor celule stem umane intr-un embrion animal, din care a...

Se poarta soparla Spider – Man

Se poarta soparla Spider – Man

Dar v-ati imaginat ca poate motivul demodarii este animalul de companie pe care il aveti? Se pare ca, in secolul XXI, cainii , pisicile , hamsterii nu sunt animalele “trendului”. Aflati in continuarea articolului ce animale de com...

Un pescar a salvat un vultur de la inec. Afla ce s-a intamplat! VIDEO

Un pescar a salvat un vultur de la inec. Afla ce s-a intamplat! VIDEO

Somonul pe care vulturul il capturase s-a dovedit prea greu, astfel ca pasarea risca sa isi piarda viata, ajungand in apa. Din fericire, barca pescarului Don Dunbar se afla in zona, iar vulturul s-a indreptat catre ea, fiind apoi ...

Gustarile pentru animalele de companie: ce ar trebui sa stii despre ele

Gustarile pentru animalele de companie: ce ar trebui sa stii despre ele

Te-ai intrebat, insa, care sunt cele mai potrivite gustari pentru animalul tau de companie sau cat de multe este indicat sa ii oferi fara a depasi masura? Cum alegi gustarea ideala Gustarea perfecta pentru animalul de companie ar ...

Boala dilatarii proventriculare, pericol pentru orice papagal

Boala dilatarii proventriculare, pericol pentru orice papagal

Boala dilatarii proventriculare (PDD) a fost una dintre cauzele misterioase ale mortii papagalilor timp de mai bine de 30 ani pana la identificarea virusului ce duce la transmiterea ei, abia in 2008. Identificata mai intai la papa...

Recomandari

Sondaj

au existat?