Pisica si sanatatea noastra

Se confirma oare ceea ce iubitorii de pisici au stiut dintotdeauna? Dincolo de confortul si relaxarea oferite de mangaiatul unei pisici, caldura si energia degajate de corpul ei au efecte benefice pentru organismul dumneavoastra.

Orice stapan de pisica, fara sa-si propuna, are o tendinta naturala de a-si lua in brate pisica si a o mangaia, chiar si de mai multe ori pe zi, fara a analiza foarte mult aceast obicei. Uneori, obiceiul se transforma intr-o nevoie, mai ales atunci cand va intoarceti obosit de la munca sau sunteti extrem de stresat asteptand un telefon.

Au existat multiple studii care au incercat sa demonstreze efectele ingrijirii unei pisici   asupra sanatatii stapanului. Astfel, cu ajutorul encefalogramei, s-a constat ca la subiectii care au mangaiat o pisica in timpul testelor, undele inregistrate au fost alfa, care se inregistreaza in stare de veghe cu ochii inchisi si teta, care apar mai ales la copii, dar si la adulti in stare de somnolenta. Chiar daca subiectii erau in acelasi timp supusi unor teste care induceau o stare de stres, mangaiatul pisicii aveau ca rezultat aceleasi unde care se inregistreaza in perioada de odihna.

De asemenea apar schimbari si la nivelul chimiei creierului. Semnele de depresie sau de sistem imunitar slabit se diminueaza. Rezultatele sunt explicabile avand in vedere ca in conditii de stres accentuat sau de depresie, rezistenta sistemului imunitar scade vizibil si ne imbolnavim mult mai usor. In concluzie, chiar daca subiectul era in conditii de stres, magaind o pisica, semnele de anxietate sau de depresie se micsorau.

In ce priveste tensiunea arteriala, rezultatele au fost la fel ca si in cazul cainilor. Tot prin cercetari medicale s-a aratat ca mangaind o pisica tensiunea scade. Rezultatul este de asemenea explicabil, daca luam in considerare faptul ca in starile de nervozitate tensiunea creste, iar mangaitul unei pisici calmeaza starile de nervozitate, reducand tensiunea la cote normale.

Acest lucru este valabil si in sens invers. Si tensiunea pisicilor revine la cote normale atunci cand sunt mangaiate. O alta constatare facuta in timpul acestor experimente a aratat ca efectele pozitive asupra organismului uman, ale mangaiatului unei pisici, sunt mult mai accentuate cand vine vorba de propria pisica.

Dincolo de testele stiintifice, mangaiatul unei pisici este foarte placut si foarte tentant si, in plus, dupa cum am vazut este si benefic pentru sanatatea noastra fizica, dar mai ales psihica. Mai energici si mai plini de viata stapanii de pisici devin mai indulgenti si mai imuni la problemele marunte. Pentru ca, desi cer atentie si grija, pisicile sunt adevarate supape de eliberare de stres si de griji.

Nu in ultimul rand, un fapt mai putin dovedit stiintific este ca pisicile simt zonele dureroase din corpul sapanului. Daca aveti o pisica de ceva timp, ati observat probabil ca au tendinta de a se aseza pe sau in apropierea inchieturilor dureroase calmand durerea. Se stie desigur ca cele mai multe dureri de oase se calmeaza prin comprese calde, dar de unde stie pisica unde se afla locul care va doare, ramane un mister.

Articole

Un sat din judetul Harghita adaposteste singura herghelie de cai islandezi din Romania!

Un sat din judetul Harghita adaposteste singura herghelie de cai islandezi din Romania!

Andras Albert este un om de afaceri pasionat de vanatoare si de animale salbatice, care a luat hotararea de a infiinta un parc zoo in satul Izvoarele din judetul Harghita. Aici pot fi admirate turme de cerbi carpatini, cerbi lopat...

Cele mai frumoase fotografii cu animale subacvatice

Cele mai frumoase fotografii cu animale subacvatice

Iata cele mai frumoase fotografii care i-au incantat si uimit in acelasi timp pe jurati, dat fiind faptul ca autorii acestora nu sunt fotografi cu foarte mare experienta si notorietate: 1. Locul 1 si treofeul concursului a fost ca...

Catshow 2007-Pisici de rasa la Palatul Copiilor

Catshow 2007-Pisici de rasa la Palatul Copiilor

Saptamana trecuta anuntam in prima pagina ca in data de 23 septembrie 2007, la Palatul Copiilor din capitala, urma sa se desfasoare Catshow 2007. Evenimentul, organizat sub egida World Cat Federation, de catre Asociatia Felina Rom...

Ultimul strigat: Protest la Curtea Constitutionala pentru respingerea Legii Eutanasierii

Ultimul strigat: Protest la Curtea Constitutionala pentru respingerea Legii Eutanasierii

Toti cei care doresc sa participe sunt asteptati la ora 8.00 la adresa: Palatul Parlamentului, Intrarea B1, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr.2, sector 5. Pe de alta parte, peste 300 de personalitati si membri ai societatii civile...

Cum poti ajuta o pisica maidaneza

Cum poti ajuta o pisica maidaneza

Intocmai ca animalele de casa, felinele care nu au o casa a lor au nevoie de hrana si de iubire. In special daca iubesti pisicile, felinele maidaneze nu au cum sa te lase indiferent. Pentru a putea sa ajuti o astfel de pisica, pe ...

Recomandari

Sondaj

Voua va plac hingherii?