Preturile alimentelor din Romania vs Europa

Romania este si va fi intotdeauna considerata una dintre cele mai ieftine tari din Europa cand vine vorba de costul vietii si cu siguranta este una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana - cel putin atunci cand vine vorba de salariile medii.

Acesta este unul dintre motivele care fac din Romania o alegere populara pentru nomazii digitali, pentru persoanele care doresc sa se retraga aici sau pentru persoanele care doresc sa inceapa o noua aventura intr-o tara ieftina, care inca mai are multe de oferit in ceea ce priveste vederi spectaculoase, mancare excelenta, oameni draguti si siguranta.

Cu alte cuvinte, a trai in Romania este ieftin daca ai o sursa solida de venit dintr-o alta tara, fie ca este o pensie sau o economie personala.

Romania este ieftina de scumpa? Intr-un articol anterior am impartasit cu dvs. cheltuielile noastre lunare medii, iar numerele sunt intr-adevar destul de reduse conform standardelor occidentale sau americane, cu sub 1.300 de euro pe luna pentru o familie de trei.

Dar apoi publicatia Next Bite of Life a facut un comentariu la articolul spunand ca costurile noastre sunt similare cu costurile lunare de viata ale familiei sale in Spania ...

De asemenea, a locuit in Malta un an si a facut un articol cu ​​costuri de viata despre asta, apropiindu-se de suma noastra lunara si am prieteni care au spus ca cheltuiesc o suma similara de bani traind in Portugalia ...

La inceput, nu credeam cu adevarat ca este posibil: pana la urma, Romania este una dintre cele mai ieftine tari din Europa, iar salariile noastre aici sunt a doua cele mai mici din Uniunea Europeana.

Eram sigur ca toate celelalte persoane nu si-au pastrat corect notele si a omis sa scrie multe dintre cheltuieli, astfel incat costurile lor reale au fost mult mai mari.

Sau poate ca faceam ceva gresit ca familie, cheltuind nechibzuit lucrurile de care nu avem nevoie si suntem supraincarcati peste tot.

De fapt, puteti, daca incepeti sa sapati mai adanc si faceti unele investigatii pe cont propriu. Si exact asta am facut, acoperind unele dintre cele mai mari cheltuieli preconizate din bugetul lunar. Am decis sa aflu cat de scumpa (sau ieftina) este Romania!

Intrucat costurile alimentare sunt de obicei cele mai mari pentru orice familie (dupa chirie / ipoteca), am decis sa verific doua hypermakerturi identice si sa compar preturile. Nu vreau sa-i impartasesc numele, asa ca va trebui sa ai incredere in mine ca numerele sunt corecte si vorbim intr-adevar despre acelasi lant.

Asa ca am plecat in Spania, o filiala a supermarketului special din Malaga, si apoi la acelasi supermarket, dar de data aceasta in Romania. Am fost socat sa vad preturile!

Toate cele 10 produse comparate (carne, lapte, oua, maine, ulei, apa plata) se prezentau a fi mai scumpe in Romania decat cele din Spania.

Preturile pe care le-am gasit mai sus reprezinta doar jumatate din problema. Desi multi romani prefera sa gateasca acasa, s-ar putea sa doriti sa mancati mult si in acest caz lucrurile se schimba putin.

De exemplu, un Big Mac in Romania este de 10 lei (2,10 Euro), iar in Spania trebuie sa platiti aproape dublu. O pizza este in jur de 8 Euro in Spania (35 Lei), in timp ce in Romania puteti gasi una buna la pretul de 24 lei (5 Euro). In sfarsit, puteti obtine o masa decenta la un restaurant decent pentru 30 de lei (6,50 Euro), in timp ce in Spania ar incepe de la 10 Euro. Si asa mai departe...

Totusi, mi se pare in continuare deranjant faptul ca exista inca o multime de produse mai ieftine in Spania decat in Romania. Este cu adevarat o surpriza socanta pentru mine si ma lamureste putin de ce emigreaza atat de multi romani in Spania ... sau in alta parte.

Articole

Importanta analizei de urina la pisici

Importanta analizei de urina la pisici

Ce este analiza de urina? \\n Urinanaliza este indicata pentru evaluarea animalelor de companie cu anomalii urinare cum ar fi poliuria (productia crescuta de urina), cresterea frecventei urinarii, dificultatile in urinare, urina c...

5 mituri despre caini pe care trebuie sa le dai uitarii

5 mituri despre caini pe care trebuie sa le dai uitarii

Ulterior, insa, ajunsi la maturitate, n-ar strica sa aflam cum stau lucrurile de fapt, mai ales cand miturile pot pune in pericol sanatatea celor dragi, fie ei si necuvantatoare. Iata cinci mituri despre caini si adevarul care se ...

Chausie

Chausie

Hibrizii intre pisica domestica si pisica salbatica s-au nascut in mod natural timp de sute sau chiar mii de ani, dar primele incercari moderne de a obtine pisici domestice cu aspect salbatic dateaza din anii 1960 si 1970. Istoric...

Zebra adusa la Zoo Timisoara a sfarsit intr-un helesteu

Zebra adusa la Zoo Timisoara a sfarsit intr-un helesteu

Se pare ca vineri zebra donata de Gradina Zoologica din Liberec, Cehia, a fost prezentata jurnalistilor, dupa care a avut un comportament agresiv si nelinistit. Astfel, manzul de numai 1 an, a reusit sa evadeze de 2 ori din tarcul...

Cainii inteleg indiciile de comunicare transmise de oameni

Cainii inteleg indiciile de comunicare transmise de oameni

Studiul, realizat in cadrul Universitatii Central Europene din Budapesta, sugereaza ca aceste animale au evoluat pentru a putea capta indiciile de comunicare transmise de fiintele umane, iar primii oameni par sa fi domesticit cain...

Recomandari

Sondaj

Cruzimea fata de animale