Ce faci atunci cand gasesti un pui de pasare

Cu siguranta unii dintre voi ati vazut pui de vrabiute cazuti din cuib sau care dupa un "antrenament" de zbor au aterizat obositi in vreo curticica fara sa mai reuseasca sa se inalte alaturi de familia lui.


Ar putea un pui de pasare sa-si poarte singur de grija?!


Dacase intampla sa gasestiunpui de pasare, trebuie sa stabilesti intai daca esteunpui de curand nascutsauunincepator in ale zboruluiinainte de a faceceva.In cazul in carepasarease intampla sa fieunnovice,incercati sa nufacetinimiccare sa-lderanjeze, cu exceptia cazului in care esteinpericol.


Incepatoriipotfiseparati depuii pufosi din cauza dimensiuniilormai mari,a corpului acoperitcu penesi a cantitatii mari deenergie.Puisorii au corpurimai mici,penemici/pufsau delocsifoarte putina energie.Unnovicevafiprobabil in masurasa-si poarte singur de grija,insa un puiut pufosar putea avea nevoiede ajutorultau. Inainte de a faceoriceefort de a ajutapasarea,priviti-o pentru o scurta perioada de timp fara a o atinge.Parintiipuiuluipotfiin apropieresiil pot urmari extrem de atent fara ca voi sa va dati dai seama.Fiti rabdatorisiasteptatiaproximativ 30 de minuteinainte de a intinde mainilesa il ajutati.


O putem atinge?


Daca trebuie sa ajutati o pasare, incercati s-o manevrati cat mai putin posibil.Nu va faceti grijicu privire laatingereapuiului,pasarileau un simtslabal mirosuluisinu isi vor da seama cine ii manipuleaza.Totusi, ar trebui sa ii atingeti cu prudenta.Duceti-l inapoi in cuib


Cel mai bun locpentruunpui de pasareeste, bineinteles, cuibul.Asadar,uitati-va in jurpentru a vedeadaca putetigasicuibul puiului in apropiere.Daca se poate, luati-l usor, ridicati-lsipuneti-lincuib.Daca nu-igasiticuibul, improvizati unul! Luati uncosmicsi puneti in el servetele sifire deiarbapentru a crea confort puiului.Asezati-l-l undeva in copac, la umbra, undecredeti ca va fi in siguranta. Puteti prinde cu ceva cuibul improvizat de crengi.Nu va faceti grijiin privinta parintilor;puiifacdestulzgomotastfel incat acestia sa ii gaseasca.


In mod normal, in decursul unei zile sau chiar cateva ora, parintii puiului vin sa-l hraneasca. Ar fi minunat daca puteti urmari daca se intampla acest lucru pentru a sti ce sa faceti mai departe: sa il lasati acolo in compania familiei lui sau sa-l luati si sa incercati sa-l ajutati altfel.


Ce faceti daca puiul este abandonat sau bolnav?


Daca puiul de pasare esteinpericolimediat,luati in considerareideea adapostirii lui pe o perioada determinata. Este indicat sa procedati astfel doarin cazul in careexistaanimale de prada in apropiere,conditii nesiguresaudaca pasareaestebolnava.Pentru a-i face un adapost luatio cutie micasi servetele de hartie. Puneti pe fundul cutiei servetele sauprosop de hartie.Pastraticutiaintr-unloccald si umbritpana cand duceti puiutul la un veterinar specializat in ornitologie.O alta situatie in care ar trebui sa luati puiul de pasare este atunci cand acesta a fostin mod clarabandonat. Procedati la fel cum am explicat mai sus, urmand sa-l duceti de asemenea la veterinar.


Exista riscul de a contacta vreo boala daca atingem pasarea?


Principalul riscarfisalmonella, in cazul in care atingeti fecalele pasarii. Acesta este singurul risc, pe care il puteti evita daca va spalati pe mainibinedupa ceatingeti oricepasare.


Ce facem daca o pasare s-a lovit de un geam?


Daca traieste, puteti pune pasarea intr-o cutie pe care sa o asezati departe de accesul pisicilor. Lasati-o cateva minute, poate si o ora, ca sa-si poata reveni si sa-si ia zborul.Dacanu-si revine,apelati la un veterinar.Uneori,pasareaareleziunineurologicesau poate avea o aripa fracturata siarenevoie deasistenta de specialitate.
Daca o pasare este atacata de pisici


Daca pasareapare sa fi fostatacata deo pisica,are cu siguranta nevoie dereabilitare.Pisicileaubacterii care traiescincanaleledintredintii lor.Chiar dacapasareanu areoranafatala,aceasta se poateinfecta foarte usor, asa ca are nevoie de antibiotice. Deci, trebuie dusa la un veterinar.


Urmandacesti pasiveti putea ajuta un pui de pasare sa supravietuiasca.Amintiti-vasa nu atingeti pasarea daca parintiisunt in apropieresisafiti foarteatenti atunci candincercati sa-l ajutati pe micut.


Surse: nationalgeographic.com, http://en.paperblog.com


 

Articole

Cainele are alergie: Cum descoperi si tratezi alergiile cainilor

Cainele are alergie: Cum descoperi si tratezi alergiile cainilor

In general, alergiile cainilor se manifesta printr-o gama larga de simptome, la nivelul pielii, al sistemului respirator si al celui digestiv. Odata ce medicul veterinar pune diagnosticul corect, nu este insa foarte dificil ca ale...

Fa cunostinta cu Caddy, ursuletul care traieste intr-un marsupiu artificial! (Foto)

Fa cunostinta cu Caddy, ursuletul care traieste intr-un marsupiu artificial! (Foto)

Gaselnita a trebuit pusa in practica dupa ce mama micutului a fost ucisa intr-un accident de masina. Caddy se poate considera un animalut norocos, deoarece a scapat cu viata, desi se afla in marsupiul mamei sale la momentul produc...

Cum sa ii oferi cainelui tau o alimentatie bogata in fibre

Cum sa ii oferi cainelui tau o alimentatie bogata in fibre

Ce ai de facut, asadar, pentru a reda sau mentine sanatatea patrupedului tau cu ajutorul unei alimentatii bogate in fibre? De ce o alimentatie bogata in fibre? Motivele pentru care cainele tau ar putea avea nevoie de o dieta cu un...

Adolescent de 17 ani, acuzat ca a vanat si ucis 3 pui de pisica

Adolescent de 17 ani, acuzat ca a vanat si ucis 3 pui de pisica

Politia spune ca acesta i-a vanat si ucis , dupa care a postat fotografii le cu pisici i morti pe profilul sau de Facebook .  Dupa primele cercetari se pare ca pisoii fara aparare au fost ucisi de baiatul care a folosit in acest s...

Top 7 cele mai longevive animale din lume

Top 7 cele mai longevive animale din lume

Iata, asadar, care sunt cateva dintre cele mai longevive fiinte de pe Pamant - inclusiv o creatura ce pare sa fi descoperit secretul nemuririi! 1. Scoica-rata Scoica-rata (Panopea generosa) este o specie de molusca de mari dimensi...

Recomandari

Sondaj

Stop violenta fata da animale !