Rase de pisici: Himalayana (II)

Sunt pisici relaxate care se obisnuiesc cu locuinta si nu sunt prea incantate de mutari.

Cu o voce dulce si melodioasa, pisicile din rasa Himalayana nu sunt foarte vocale, dar nici pisici foarte tacute. Cele mai multe au momente de joaca, dar isi petrec cea mai mare a timpului observand activitatea oamenilor din jur.

Mostenirea genetica preluata de la siameze face pisicile din aceasta rasa sa fie totusi mai active decat persanele, dar se bucura cel mai mult de momentele in care sunt mangaiate in poala unui om.

Himalayana nu necesita prea multe jucarii speciale, se poate distra si cu o bucata de hartie mototolita, dar odata ce se ataseaza de un om poate cere atentie in mod frecvent.

Relatiile cu familia si casa

Datorita blanii lungi, rasa Himalayana este mai potrivita pentru interior decat pentru exterior, unde blana se poate murdari si incalci rapid, chiar si intr-o gradina ingrijita.

Mediul ideal pentru o astfel de pisica este o familie, in care primeste atentie de la mai multi membri, desi formeaza o legatura afectiva primara cu un singur om. Himalayana se intelege bine si cu copii sau alte animale, dar nu este incantata de copii mici, care o pot lovi si alerga si nici de caini de talie mare. Chiar daca au o personalitate vesela, cele mai multe exemplare nu apreciaza hainutele sau accesoriile speciale.

Pisicile din rasa Himalayana nu se inteleg intotdeauna bine cu strainii, dar prefera sa se ascunda atunci cand o persoana noua le intra in teritoriu, nu sa atace.

Aspecte particulare

Blana lunga necesita o ingrijire regulata, in cele mai multe cazuri zilnica. Perierea se face de obicei cu un pieptene de otel inoxidabil, care elimina cel mai usor ghemotoacele de plana incurcata, dar blana lunga poate fi periata si cu alte perii speciale. Pisicile din rasa Himalayana nu apreciaza prea mult sa fie tunse si au un potential de naparlire mare, motiv pentru care intreaga casa necesita o curatenie temeinica regulata.

Unele exemplare pot avea probleme cauzate de activitatea excesiva a glandelor lacrimare, lucru ce duce la patarea inestetica a blanii. Pentru a preveni acest neajuns, fata pisicii poate fi spalata zilnic cu putina apa.

Urechile neingrijite pot cauza infectii la pisicile din rasa Himalayana, motiv pentru care se recomanda curatarea lor saptamanala cu un betisor cu vata si o solutie speciala.

Boli si afectiuni curente

Cea mai des intalnita afectiune ereditara ce poate afecta rasa Himalayana este PDK, sindromul polichistic renal, ce duce la aparitia unor chisturi pe rinichi ce pot fi observate prin ecografie. In cazurile grave, boala evolueaza pana la insuficienta renale si moarte. Testele ADN ale parintilor pot arata daca pisoiul poarta sau nu gena ce provoaca aceasta boala.

In cazul pisicilor Himalayana cu trasaturi extreme (botul "strivit") pot aparea unele probleme respiratorii in situatii de stress, ca transportul in cala in avion. Acestea sunt inrautatite la temperaturi ridicate, motiv pentru care se recomanda aerul conditionat pe timpul verii.

Obezitatea poate afecta pisicile care sunt rasfatate cu prea multe gustari de-a lungul zilei si poate produce si alte probleme serioase de sanatate la pisicile din rasa Himalayana.

Articole

Camuflaj inedit: ea este pasarea care se deghizeaza in... omida! FOTO

Camuflaj inedit: ea este pasarea care se deghizeaza in... omida! FOTO

Vorbim totusi despre o pasare care nu se pierde, gratie penajului sau, printre frunze si scoarta copacilor, ci se camufleaza in... omida veninoasa! Laniocera hypopyrra, o pasare care traieste in padurea amazoniana din Peru, adopta...

Caprioara este cea mai mica specie de capre salbatice

Caprioara este cea mai mica specie de capre salbatice

Aspectul exterior si dimensiunile Caprioara este cea mai mica specie de capre salbatice originare din Europa. Masculii au tendinta de a fi mai mari si mai robusti, in comparatie cu femelele. Masculul poarta denumirea de caprior, i...

HamFest Festivalul dedicat cateilor si oamenilor lor!

HamFest Festivalul dedicat cateilor si oamenilor lor!

1, 2, a treia editie start! Asociatia Red Panda si Planeta Ham Ham invita toti cateii sa-si aduca oamenii la distractie pe Strada Barbu Vacarescu nr. 162-164, in Bucuresti, sector 2. Ciuliti urechile! Cu siguranta mirosul ascutit ...

O prietenie iesita din comun

O prietenie iesita din comun

Pisicuta Cleo si bufnita Forbi s-au cunoscut la o varsta frageda si de atunci sunt inseparabili.  

Costa Rica interzice vanatoarea, circul si gradinile zoologice

Costa Rica interzice vanatoarea, circul si gradinile zoologice

Ministrul Mediului - Rene Castro -  a anuntat in acest sens pornirea campaniei "Fara custi",  o noua directie care sa protezeje biodiversitatea si salbaticia acestei regiuni. Pentru inceput Castro doreste sa inchida doua gradini z...

Recomandari

Sondaj

Adaposturi