Scatiul

Este raspandita de-a lungul intregului continent european (mai putin in Islanda), cat si in Asia. Totodata, scatiul este si o indragita pasare de companie.

Taxonomia

Regn Animalia

Increngatura Chordata

Clasa Aves

Ordin Passeriformes

Familie Fringilidae

Gen Carduelis

Specie Carduelis spinus



Aspectul exterior si dimensiunile

Pe teritoriul Romaniei, scatiul este cel mai mic reprezentant al familiei Fringilidae. De regula, dimensiunile sale sunt cuprinse intre circa 11 si 12,5 cm. Anvergura aripilor este de aproximativ 20 - 23 cm. Greutatea unui scatiu este de circa 10 - 18 gr.

Dimorfismul sexual la scatii este pronuntat. Astfel, masculul are un colorit preponderent verzui, cu partea inferioara a corpului si aripile galbene. De asemenea, crestetul capului este negru.

Femela si puii, in schimb, au un penaj mai degraba oliv, spalacit, penajul din zona capului fiind colorat in verde. Totodata, zona abdominala este de regula alba sau cenusiu deschis.

Forma ciocului scatiului este determinata de obiceiurile sale alimentare. Ciocul sau este puternic, dar subtire, pentru a putea apuca semintele, hrana sa de baza. Picioarele si ghearele scatiului sunt colorate in maro inchis, iar ochii sai sunt negri.

In captivitate, scatiul poate prezenta mutatii coloristice, fiind recunoscute mutatii precum pastel, rubinio, topazio, brun, agatha, avorio etc.


Personalitatea

Scatiul este o pasare activa, sociabila, ce formeaza stoluri bine sudate in mediul natural, cu precadere toamna si iarna. In general, se adapteaza bine si in captivitate, intrucat are capacitatea de a stabili legaturi profunde cu oamenii. Singura perioada in care afiseaza un comportament timid este cea in care se imperecheaza.

Scatiul este si o pasare cantatoare care emite sunete placute. Cantecul sau ia forma unor triluri care se succed cu rapiditate. Scatiul canta de-a lungul intregului an si, cel mai adesea, in grupuri.

Scatiul pare sa fie si una dintre putinele specii de pasari care regurgiteaza hrana pentru ca membrii dominanti ai grupului din care face parte sa o consume. Un comportament de acest tip demonstreaza legaturile stranse intre membrii aceluiasi grup, cat si existenta unei ierarhii.



Adapostirea

In captivitate, scatiul se va simti confortabil in voliere incapatoare, cu dimensiuni ce ar trebui sa se situeze in jurul valorilor de 1,5 x 1,5 x 2 m, desi se poate adapta si in colivii de minim 70-80 cm.

In interiorul volierei ar trebui sa se afle stinghii de dimensiuni si inaltimi diferite, ideal confectionate din materiale naturale (lemn). Tot in interiorul adapostului ar trebui plasat si un cuib, necesar in perioada de reproducere. Acesta poate lua forma unei cutii captusite cu materiale moi, precum vata.

Voliera trebuie plasata intr-o incapere racoroasa, intrucat scatiul nu tolereaza caldura. De asemenea, este indicat ca adapostul sa fie ferit de curentii de aer si de bataia directa a razelor de soare.


Hranirea


Scatiul se hraneste, in mare parte, cu seminte, insa alimentatia sa poate varia considerabil in functie de anotimp. Astfel, toamna si iarna, scatiul se hraneste cu semintele copacilor cu frunze cazatoare, precum mesteacanul si, in mod special, aninul.

De asemenea, poate fi vazut consumand seminte ale unor specii de plante din familia Asteraceae, precum papadiile, ciulinii si altele.



Primavara, in timpul sezonului de reproducere, scatiul poate fi intalnit in padurile de conifere, perioada in care se hraneste cu seminte de molid. De asemenea, in perioada in care isi hraneste si puii, scatiul consuma si carabusi si alte insecte, datorita continutului lor ridicat de proteine.

In sezonul calduros, scatiul continua sa se hraneasca cu semintele speciilor de conifere, insa se infrupta si din seminte ale unor plante din familia Asteraceae.

Reproducerea

Perechile pentru reproducere se formeaza iarna, in perioada de dinaintea migrarii. Masculii, care se lupta intre ei pentru femele, manifesta un ritual de curtare specific: isi umfla penele din zona capului, se infoaie pentru a parea mai impunatori, isi intind cozile si canta, totul pentru a le impresiona pe femele.

De regula, imperecherea propriu-zisa se desfasoara incepand cu luna martie si se incheie in luna august. Scatii formeaza mici colonii de pana la sase perechi si construiesc cuiburi mici in copaci inalti si stufosi, pentru a fi cat mai bine ascunse. Cuiburile sunt construite din nuieluse, ierburi uscate, muschi si licheni.



Femela depune intre 2 si 6 oua de culoare alba-cenusie sau albastrii, presarate cu mici pete maro. Perioada de incubare are o durata de circa 10-14 zile si este dusa la bun sfarsit in totalitate de catre femela.

Primii pui apar in luna aprilie, sunt golasi si orbi si complet dependenti de parintii lor. Puii parasesc cuibul la circa 15 zile dupa eclozare.

Aspecte particulare

Scatiul emite doua tipuri de triluri, ambele puternice, dar foarte diferite. Primul are o tonalitate ascendenta, in timp ce al doilea are tonalitatea descendenta. Periodic, scatiul poate fi auzit emitand un ciripit aspru, zornaitor.



Boli si afectiuni curente

Nu exista boli specifice speciei, insa scatiul se poate confrunta cu afectiuni variate la nivelul intestinelor, cauzate de alimentatia deficitara.

Speranta de viata

In captivitate, scatiul are o speranta de viata cuprinsa intre 11 si 14 ani. Diferenta fata de speranta de viata din mediul natural este semnificativa - in salbaticie, scatiul nu traieste mai mult de 2-3 ani.




Statut si conservare

Se estimeaza ca populatia mondiala de scatii numara intre circa 20 si 36 milioane de exemplare. In Europa, traiesc in salbaticie intre aproximativ 2,7 si 15 milioane de perechi de scatii.

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) a trecut scatiul in categoria risc redus cu preocupare de conservare minima (Least Concern).

Totodata, scatiul este inclus in Anexa II a Conventiei de la Berna ca specie protejata prin lege.


Foto: oiseaux.net, shadowness.com, ibc.lynxeds.com, beforeitsnews.com, naturfoto.cz, birdskorea.org, ayuwat.blogspot.com, johnandrewwright.com


 

Articole

Animalul de companie in noul an: 7 hotarari pentru 2012

Animalul de companie in noul an: 7 hotarari pentru 2012

Cum ar fi daca, in acest an, te-ai gandi si la animalul tau de companie? Iata cateva hotarari care vizeaza sanatatea si starea de bine a prietenului tau necuvantator! 1. Alimentatie sanatoasa Una dintre cele mai importante hotarar...

Un baietel de 8 ani a pedalat 56 km pentru o organizatie de protectie a animalelor

Un baietel de 8 ani a pedalat 56 km pentru o organizatie de protectie a animalelor

Alfie, baietelul de numai 8 ani, a reusit prin actiunea lui deloc usoara sa stranga 1200 lire sterline (aproximativ 1400 euro) pentru organizatia HorseWorld. "A fost chiar interesant. Traseul a fost in regula, insa a doua zi am si...

Pisicile traind alaturi de caini

Pisicile traind alaturi de caini

Poate aceasta relatie sa functioneze?O multime de oameni se intreaba – daca imi mai iau un alt animalut de companie oare se va intelege acesta cu pisica mea? In corolar la aceasta intrebare, daca imi mai iau o pisica se va inteleg...

9 curiozitati interesante despre vulpea polara

9 curiozitati interesante despre vulpea polara

Dar cum nu este posibil, te invitam sa te delectezi cu o portie "racoritoare" de curiozitati despre acest animal rezistent care isi duce existenta in cele mai reci teritorii ale planetei. 1. Vulpea polara se mandreste cu blana sa ...

Lucruri interesante despre crocodilieni

Lucruri interesante despre crocodilieni

Aligatorii si crocodilii sunt membrii ai familiei de crocodilieni. Aceasta familie cuprinde subfamiliile Alligatorinae (care include aligatorul) si Crocodylinae (crocodilul). Cu alte cuvinte, ei sunt membri ce apartin diferitelor ...

Recomandari

Sondaj

Ce caracter al animalelor va place?