Animale.ro

Tinuta aristocratica si mandra a Frizianului

Publicat: 24 Oct 2014 | Vizualizari: 2873

Istoric si origine


Calul Frizian isi are originile in Frizia, una dintre cele 12 provincii ale regatului Olandez, situat in nord-vestul Europei. Frizia este o tara straveche, datand din anul 500 i.e.n. , cand frizienii s-au stabilit de-a lungul coastei Marii Nordului. Ei se ocupau cu comertul, navigatia, erau de asemenea fermieri si crescatori de cai. Calul frizian se trage din Equus robustus. In sec. XVI-XVII, sau poate chiar mai devreme, au fost introdusi in aceasta zona cai spanioli, in special Andaluzieni, realizandu-se astfel prin acestia o infuzie de sange arab, caruia i se datoreaza gatul lung, capul mic si mersul inalt, cu aruncarea in sus a genunchilor. Datorita temperamentului sau, calul frizian este considerat o rasa cu sange cald. Frizianul s-a format fara influenta rasei Pur Sange Englez, iar in ultimii 200 ani, s-a crescut in rasa pura. Cresterea si vinderea cailor era o activitate foarte importanta pentru frizieni, calugarii din multe manastiri din zona erau mari crescatori ai acestei rase de cai... De-a lungul secolelor, guvernul statului Frizian a impus o serie de reglementari, in scopul mentinerii bunastarii acestei rase. Acum, Legea olandeza a calului reglementeaza cu strictete regulile privitoare la registrul genealogic al rasei si la inmultirea acesteia. Din relatarile documentelor istorice, calul Frizian era faimos in vechime, date despre el existand inca din sec. XIII. e.n. Stravechii cavaleri in armuri gaseau acest cal foarte util pentru ca avea forta sa care greutati mari in batalii, nefiind insa greoi si conducandu-se cu usurinta. Mai tarziu, supletea si agilitatea sa au facut ca rasa sa fie foarte cautata pentru scolile de echitatie din Paris si Spania, in sec. XV-XVI. Inhamat la o caleasca, acest cal are putini rivali, astfel incat, in intreaga Europa, curtile regale il foloseau ca si cal de trasura. Fiind un trapas excelent, calul frizian a fost folosit in curse pe distante scurte in Olanda, iar invingatorii erau rasplatiti cu bice de aur sau argint. Astazi in Olanda Frizianul este prezent in multe evenimente ecvestre cu atelaje, ei fiind inhamati la trasuri specifice. Aceste trasurici unice, pe doua roti, pot fi tractate de unul sau doi cai iar pe capra stau un barbat si o femeie, imbracati in costume traditionale olandeze datand de la 1880. Exista atelaje de 4 sau chiar 10 cai inhamati la aceste trasuri, frizienii fiind foarte mandri de abilitatea lor de a conduce aceste atelaje cat si de caii lor. Calul frizian a fost importat si in Germania de Vest, Scotia si Africa de Sud. Introducerea acestei rase in Africa de Sud a condus la ameliorarea tipului de cal denumit Flemish, importat aici din Belgia.


Aspect exterior si dimensiuni


Un aspect caracteristic al acestei rase este roba, intotdeauna neagra, nefiind permise alte particularitati de culoare pe trunchi sau membre, decat o stea alba in frunte. Au o coama si coada foarte bogate lungi, ondulate, de asemenea prezinta in regiunea buletului par abundent, lung. Este absolut interzis scurtarea si filarea cozii, coamei si parului din regiunile inferioare ale membrelor in cazul acestei rase. Capul este mic, expresiv, cu profilul drept, purtat sus, gatul este lung, arcat, purtat vertical. Mersul inalt este nativ. Membrele sunt musculoase, dar fine. Inaltimea medie este de 152cm, cu o masa corporala de 500 kg.


Personalitate


Frizianul este un cal inteligent, vioi, temperamental, foarte agil dar usor de condus si docil. Este foarte apreciat datorita mersurilor caracteristice, maestuoase si a tinutei sale aristocratice si mandre.

 
 

Sondaj

Blanuri din chinchilla?
 
 
 

Rase Animale

Pudel

Pudel

De secole, pudelul a fost una dintre cele mai populare rase de caini, in intreaga lume si un simbol al elegantei si al luxului opulent. Pudelul este asociat cu Franta, dar multe tari si-au cerut drepturile asupra apartenentei rasei. Disponibil in trei varietati de talie si in culori diverse, exista