Top 5 animale care dauneaza mediului inconjurator

Insa, uneori, ca raspuns la factorii externi nocivi, necuvantatoarele, la fel ca oamenii, adopta comportamente daunatoare mediului inconjurator. Iata cateva dintre animalele care devin problematice pentru mediu atunci cand echilibrul fragil al naturii este perturbat.

1. Elefantii

Elefantii sunt cele mai mari si mai puternice animale care isi duc existenta pe uscat, prin urmare nu este de mirare faptul ca impactul lor asupra mediului inconjurator este considerabil. Aceste mamifere mari obisnuiesc sa rupa crengile copacilor, sa scoata tufisuri din radacina si chiar sa darame arbori intregi pentru a-si procura hrana, situatie care nu afecteaza ecosistemul atunci cand elefantii se deplaseaza pe distante mari.

Insa cand interventia umana isi face simtita prezenta, sub forma fermelor, gardurilor si a defrisarilor, elefantii nu au de ales daca sa isi reduca perimetrul de actiune, putand modifica radical peisajul regiunii in care se hranesc.
2. Vitele

Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), cresterea vitelor este responsabila pentru producerea a nu mai putin de 18% din totalul de gaze cu efect de sera. S-ar parea ca fenomenul este cauzat de faptul vitele elimina cantitati insemnate de gaz metan prin regurgitare si flatulenta.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca vitele crescute in ferme la scara larga in lumea intreaga contribuie la propagarea rapida a defrisarilor, cu precadere in padurile tropicale ale Amazonului. In plus, tot vitele, din ce in ce mai numeroase, reduc si biodiversitatea ecosistemelor, de aceasta data prin pascutul excesiv.
3. Crapii

Crapul comun obisnuieste sa se hraneasca pe fundul apelor, distrugand vegetatia subacvatica. Acest peste este renumit, de altfel, pentru faptul ca altereaza considerabil mediul in care isi duce existenta.

Insa crapii devin cu adevarat periculosi abia atunci cand sunt introdusi in medii straine lor si se transforma in specii invazive, distrugand fauna si flora locale. La nivel global, sunt depuse eforturi consistente pentru mentinerea sub control a crapului comun.
4. Caprele

Nici caprele nu sunt animale tocmai inofensive, ba dimpotriva: cand sunt introduse in medii care nu sunt adaptate lor, impactul lor negativ este foarte puternic. Caprele practica "pascutul agresiv", adesea intreptandu-si atentia si catre tufisuri, copaci si alte tipuri de vegetatie aflate in perimetrul in care actioneaza.

Daca nu sunt supravegheate, caprele pot transforma orice teren in pasune, lipsita de vegetatie inalta. In plus, aceste animale sunt intr-atat de rezistente si de adaptabile incat, fara prea mult efort, pot trece de la o existenta domestica la una salbatica.
5. Sobolanii

Sobolanii se adapteaza imediat si prospera oriunde s-ar afla - intocmai de aceea sunt si intr-atat de periculosi pentru mediul inconjurator, mai ales cand ajung in zone "virgine", nepopulate de reprezentanti ai speciei lor. De parca nu era suficient, sobolanii sunt si purtatori ai unor boli periculoase (acestia au raspandit ciuma bubonica, intre altele), inmultirea lor necontrolata fiind cu atat mai primejdioasa.


Foto: whereisbaer.com, cefnsuran.co.uk, lakesideviews.blogspot.com, racine.uwex.edu, vancouverratproject.com, galacticconnection.com

Articole

Porcusorul de Guineea

Porcusorul de Guineea

In ciuda numelui sau, micul rozator nu este inrudit cu porcii si nu este originar din Guineea (Africa). Folosit in America de Sud ca sursa de hrana, porcusorul de Guineea s-a raspandit in restul lumii ca animal de companie docil s...

Eveniment emotionant in lumea animalelor: 5 delfini au incercat sa salveze un prieten pe moarte

Eveniment emotionant in lumea animalelor: 5 delfini au incercat sa salveze un prieten pe moarte

Delfinii sanatosi au facut front comun si au sarit in ajutorul delfinului bolnav, pe care au incercat sa il ajute sa respire mai bine. Este prima oara cand un grup de delfini a fost surprins incercand sa ajute un alt delfin aflat ...

Cum eviti supraalimentarea animalului de companie

Cum eviti supraalimentarea animalului de companie

Supraalimentarea reprezinta o problema serioasa care provoaca disfunctii atat oamenilor, cat si animalelor. In cazul celor din urma, excesul de alimente si cresterea, inevitabila, in greutate duce la instalarea osteoartritei, rezi...

Somnul la pisici

Somnul la pisici

Activitatea preferata a pisicilor, pe langa aceea de a vana soareci, este somnul. In timpul zilei, pisicile pot dormi pana la 16 ore, indiferent de locul in care se afla, iar motivele care stau in spatele acestui comportament sunt...

Cat va costa microciparea cainilor de companie

Cat va costa microciparea cainilor de companie

Proprietarii de patrupede trebuie sa isi inregistreze si microcipeze animalele de companie in termen de cel mult 30 de zile de la fatare, conform unui proiect de norme pentru aplicarea Legii nr. 258/2013, pus in dezbatere publica....

Recomandari

Sondaj

Cand pleci in vacante si nu iti poti lua animalul, ce faci?