Animale.ro

Top 5 animale care seamana izbitor cu surate din alte specii

Publicat: 20 Nov 2013 | Vizualizari: 4724

Iata 5 dintre cele mai spectaculoase "imitatii"!

1. Sarpele de lapte vs. sarpele coral

Cei neavizati se lasa adesea pacaliti de infatisarea sarpelui de lapte, care aduce extrem de bine cu "fratele" sau, sarpele coral. Diferenta majora dintre cele doua specii de reptile este ca, in timp ce sarpele de lapte este cat se poate de inofensiv, sarpele coral este veninos.

Este evident faptul ca sarpele de lapte a evoluat astfel cu un scop precis (acela de a se feri de pradatori), iar fenomenul poarta denumirea de mimetism batesian (o specie inofensiva adopta caracteristicile uneia periculoase).2. Fluturele vicerege vs. fluturele monarh

Un alt tip de mimetism intalnit in lumea animala este cel mullerian. Acesta are loc atunci cand doua specii isi ofera uneia alteia o serie de beneficii adoptand infatisari similare. Este si cazul fluturilor vicerege si monarh pe care cu greu ii poti deosebi doar cu ochiul liber.

Si totusi, odata ce afli care sunt diferentele dintre cei doi fluturi, aceste doua specii devin relativ usor de identificat. Astfel, fluturele vicerege este mai mic decat cel monarh si, in plus, prezinta ceva mai multe striatii negre pe suprafata aripilor, comparativ cu "fratele" sau.3. Omida Papilio troilus vs. serpi

Atunci cand ai un pradator comun (pasarile) cu mult mai periculosii serpi, devine un avantaj capacitatea de a imita aspectul fioros al celor din urma! Afla ca o specie de omida - cea a fluturelui Papilio troilus - are capacitatea incredibila de a imita aspectul unui sarpe (in speta, sarpele verde comun).

De altfel, mimetismul nu este prezent doar la nivelul infatisarii; omida de fluture Papilio troilus poate imita chiar si comportamentul sarpelui! Mai precis, pentru a-si intimida pradatorii, omida isi ridica partea din fata a corpului, intocmai precum ar face-o un sarpe care se pregateste sa atace. De parca nu era suficient, micuta omida are si un organ similar limbii de sarpe, pe care il scoate cand se simte amenintata!4. Soparla de sticla vs. sarpele regal de Florida

Si soparlele de sticla seamana izbitor de mult cu alte "surate" reptile, in speta serpii regali de Florida, cu cat mai mult cu cat aceste soparle nu au nici membre anterioare, nici posterioare. Similitudinile nu se opresc, insa, aici: pana si coloritul aduce cu acela al serpilor regali de Florida!

La o privire mai atenta, se pot vedea, totusi, diferentele. Printre altele, soparlele de sticla au pleoape si gauri care le servesc pe post de "urechi", intocmai ca orice alte soparle.
5. Acvila Buteo albonotatus vs. vulturul curcan

Specia de acvila Buteo albonotatus are un penaj similar celui specific vulturului curcan, similitudini existand si la nivelul coloritului. In plus, cele doua specii de pasari au pana si stiluri de zbor asemanatoare! Totusi, in timp ce acvila este un pradator de temut, vulturul curcan este inofensiv, hranindu-se mai degraba cu animale moarte.


 
 

Sondaj

Stop violenta fata da animale !
 
 
 

Rase Animale

Ciobanesc de Berna

Ciobanesc de Berna

  Istoric si origine Uimitor de aristocratic, Ciobanescul de Berna este unul dintre cei mai atractivi caini utilitari elvetieni, cu roba lor neagra sclipitoare , cu insemne ilustre. Roba acestui caine este moale si matasoasa, cu un subpar gros, abundent. Originile acestei rase pot fi urmarite pana