Tritonul cu creastaOriginea

Tritonul cu creasta este raspandit in cea mai mare din Europa, din nordul Frantei si Marea Britanie pana in Muntii Urali. In Scandinavia ajunge pana la paralela 65. Lipseste din peninsula Iberica si Italia. In Romania, tritonii cu creasta sunt foarte raspanditi si se intalnesc trei subspecii:

1. Triturus cristatus cristatus se intalneste mai ales in zona carpatica.
2. Triturus cristatus danubialis poate fi vazut in special in sesul Dunarii.
3. Triturus cristatus dobrogicus (Triturus dobrogicus) poate fi intalnit in baltile din Delta Dunarii.Adapostirea

Tritonul cu creasta traieste prin baltile si iazurile din regiunile de campie, ascuns printre tulpinile plantelor acvatice. Acesta intra in apa in martie si poate ramane pana in mai-iunie, in functie de nivelul apei.

In fapt, tritonul cu creasta isi petrece mare parte a timpului pe uscat, ascuns si neobservat. Acesta intra in apa doar in perioada imperecherii.

Achizitionarea

Tritonii cu creasta se pot creste si in apartament, fiind o specie rezistenta si usor de intretinut. Pentru aceasta este nevoie de un acvariu care sa fie dotat cu diferite accesorii (pentru oxigenarea sau curatarea apei), precum si diferite plante. Nu toti tritonii accepta sa imparta locul cu un alt amfibian, de aceea cel mai bine ar fi sa fie singur in acvariu.Aspectul exterior si dimensiunile

Tritonul cu creasta reprezinta cea mai mare specie de triton din Romania. Dimensiunile masculului sunt de 13-14 cm, iar ale femelei sunt de 16-18 cm. In ciuda dimensiunilor mari, tritonul se deplaseaza repede, atat in mediul acvatic, cat si in cel terestru. Tritonul are forma zvelta de soparla cu carene superioare si inferioare si o creasta tegumentara pe spate. Corpul este robust, capul putin mai lung decat lat, iar botul este rotunjit. Lungimea cozii tritonului este mai mica sau egala cu cea a corpului.

Pielea tritonului este aspra, capul si parotidele au pori evidenti.

Masculii sunt viu colorati: in partea dorsala sunt cafenii, uneori negriciosi, cu pete negre. In timpul reporducerii, capul are nuante de negru si alb. Partea laterala a corpului, precum si gatul, sunt negre cu pete albe si cafeniu-rosu. Abdomenul este rosu-galbui cu pete negre. Degetele au nuante de galbui intunecat. De cele mai multe ori, pe mijlocul spatelui, tritonii au o linie longitudinala galbena. La masculi, cloaca este umflata si neagra. Irisul este auriu cu margine aurie in jurul pupilei.

Femelele sunt colorate similar, neavand insa creasta dorsala. La femele, muchiile cozii sunt inguste si fara benzi longitudinale pe laturi; cloaca si muchia inferioara a cozii sunt galben-portocalii, iar petele lipsesc. La femele, cloaca nu este umflata, iar deschiderea clocala este colorata in galben.


Tritonul cu creasta este o specie protejata prin lege in intreaga Europa.


Are caracteristicile unei soparle si este acva-terestru. Se hraneste cu vietatile mici pe care le intalneste atat in apa, cat si pe uscat, iar perioada de reproducere este in aprilie.

Hranirea tritonului cu creasta

Tritonul cu creasta este o specie extrem de lacoma. Consuma rame, melci, purici de apa, viermi, artropode, mormoloci si tritoni mai mici. Inghite toate vietatile mici din apa, uneori isi inghit propriul urmas, de aceea este indicat, in cazul in care inmultirea are loc in acvariu, ca larvele sa fie protejate de o vegetatie deasa.
Aspecte particulare ale tritonului cu creasta

Tritonul cu creasta este o specie vulnerabila, printre cele mai pretentioase specii de tritoni. In anumite zone s-au redus locurile de reproducere si din acest motiv aceasta specie a fost afectata.

Tritonul cu creasta este o specie protejata de lege in Anglia, Scotia, Tara Galilor si in Irlanda de Nord. Potrivit legislatiei in vigoare, este interzis sa ranesti sau sa ucizi in mod intentionat un triton cu creasta.

Tritonii au pielea neteda, sunt foarte sensibili fata de factorii chimici, iar majoritatea leziunilor suferite se vindeca prin regenerare.

Viata adulta a tritonilor cu creasta se caracterizeaza prin migratia in doua habitate diferite. Primul este habitatul de reproducere, care incepe in luna martie si tine pana in luna iunie, cel de-al doilea fiind habitatul de hibernare.Reproducerea tritonului cu creasta

Tritonii cu creasta stau in apa din martie pana in iunie, iar reproducerea are loc in aprilie. Inainte de imperechere au loc jocuri nuptiale, in timpul carora masculul isi misca coada, ca reactie la o substanta secretata in apa de catre femela triton.

In timpul rutului, partea dorsala a tritonului este colorata in nuante inchise, iar pielea partii ventrale straluceste in culori de galben deschis cu pete negre. Cat despre femela, aceasta are pe coada o dunga argintie, iar pe degetele galbene ale membrelor ii apar inele negre.

Femela poate depunde de la 60 pana la 100 de oua, insa multe dintre acestea nu se dezvolta din cauza unor mutatii cromozomiale. Ouale sunt sferice, colorate alb-galbui, cu diametrul de 2-4 mm. Larvele ies din oua dupa 13 zile si raman in apa aproxiamtiv 3 luni.Relatiile dintre tritonul cu creasta si alte animale

Tritonul cu creasta nu are o relatie buna cu ceilalti amfibieni, intrucat este o specie dominatoare, care tine la teritoriu. Atunci cand teritoriul ii este incalcat, ataca. Are numerosi dusmani atat in apa, cat si pe uscat. Pe uscat, poate ataca aricii, nevastuicile, sobolanii, chiar si pasarile. In apa, ataca pestii, broastele testoase, pasarile de apa, chiar si serpii.

Bolile si afectiunile tritonului cu creasta

Tritonii, la fel ca toate reptilele si amfibienii, pot fi purtatori de salmonella.

Speranta de viata a tritonului cu creasta

In captivitate, tritonul cu creasta poate trai si 30 de ani, iar in libertate traieste maxim 13 ani.

Articole

Catshow 2007-Pisici de rasa la Palatul Copiilor

Catshow 2007-Pisici de rasa la Palatul Copiilor

Saptamana trecuta anuntam in prima pagina ca in data de 23 septembrie 2007, la Palatul Copiilor din capitala, urma sa se desfasoare Catshow 2007. Evenimentul, organizat sub egida World Cat Federation, de catre Asociatia Felina Rom...

Un piton de 50 kg a fost gasit in garajul unui satmarean

Un piton de 50 kg a fost gasit in garajul unui satmarean

Inspaimantat, omul a sunat la 112, la fata locului sosind echipele de interventie, dar si proprietarul sarpelui, anuntat de vecini ca i s-a gasit reptila. Sarpele se afla chiar langa bicicleta fiului, iar atunci cand cei doi vroia...

Eveniment emotionant in lumea animalelor: 5 delfini au incercat sa salveze un prieten pe moarte

Eveniment emotionant in lumea animalelor: 5 delfini au incercat sa salveze un prieten pe moarte

Delfinii sanatosi au facut front comun si au sarit in ajutorul delfinului bolnav, pe care au incercat sa il ajute sa respire mai bine. Este prima oara cand un grup de delfini a fost surprins incercand sa ajute un alt delfin aflat ...

Euro Dog Show Bucuresti 2012

Euro Dog Show Bucuresti 2012

Pentru marea majoritate a romanilor iubitori de caini, Euro Dog Show Budapesta 2008 a insemnat doar o expozitie chinologica de mare anvergura. Pentru un grup restrans de oameni, si ne gandim aici la conducerea AChR, cel mai import...

C.A.C.I.B Constanta 18/19.08.2007 (II)

C.A.C.I.B Constanta 18/19.08.2007 (II)

 Week-end canin la malul marii, varianta revizuita si adaugita \\n In zilele de 18 si 19.08.2007 Ach  Hobby Constanta, cu suportul si participarea AChR, a mai inscris un weekend pe calendarul canin competitional din Romania. Ostil...

Recomandari

Sondaj

Ce ai face daca parinti nu te-ar lasa sa ai un animal ?