Zooterapia – puterea vindecatoare a animalelor

Terapia cu animale de companie
Zooterapia, sau terapia cu animale de companie, consta intr-un program de interventii sau de ingrijiri pe care un terapeut le acorda pacientului sau, in prezenta sau cu ajutorul unui animal. Ea are drept scop mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate la persoanele care sufera de diverse tulburari (fizice, psihologice sau sociale).
Totodata, zooterapia contribuie la cresterea stimei de sine, la satisfacerea unei parti a necesitatilor noastre psihologice si emotionale – de a ne simti utili si iubiti in mod neconditionat.

Istoricul zooterapiei

Primele marturii despre utilizarea terapeutica a animalelor arata ca acestea jucau un rol important in tratamentele complementare in cazul pacientilor care sufereau de tulburari psihiatrice.
Florence Nightingale – fondatoarea serviciului sanitar modern - a fost una dintre primele persoane care au utilizat animalele pentru ameliorarea calitatii vietii pacientilor. In timpul razboiului din Crimeea, ea tinea o broasca testoasa in spital, deoarece stia ca animalele pot reconforta pacientii si diminua anxietatea.

Contributia animalelor fost recunoscuta de psihiatrul american Boris M. Levinson, considerat drept parintele zooterapiei. In anii 1950, el a fost unul dintre primii care au remarcat avantajele utilizarii animalelor de companie in tratamentul tulburarilor psihiatrice.

Termenul de zooterapie a fost introdus de catre acelasi psihiatru in anul 1964, in urma experimentelor efectuate asupra copiiilor cu deficiente de comunicare, folosindu-se in acest scop chiar si de cainele sau. Acest cercetator a studiat cu minutiozitate posibilitatile de folosire a animalelor pentru tratarea unor afectiuni si a scris numeroase tratate de specialitate referitoare la acest domeniu.

Cainii, pisicile, pasarile, hamsterii, iepurii, caii si restul animalelor ajuta la reducerea stresului, la o buna recuperare postoperatorie, la diminuarea presiunii arteriale. Animalele de companie ne fac sa ne simtim utili si iubiti, ne ajuta sa înlocuim eventualul gol lasat de pierderea unei fiinte dragi, sau sa depasim un moment dificil.

Zooterapia vine ca o rasplata pentru iubitorii de animale, este recompensa primita pentru grija purtata prietenilor patrupezi.

Beneficiile zooterapiei

Simplul fapt de a intra in contact cu un animal sau de a privi un peste in acvariu are un efect calmant si reconfortant care se repercuteaza asupra sanatatii fizice si mentale. In urma zooterapiei au fost observate efectele pozitive asupra sistemului cardiovascular, reducerea stresului, a presiunii arteriale sau a ritmului cardiac si o ameliorare a starii de spirit, in special la persoanele depresive. Doar la gandul de a avea grija de animalul preferat, acestea se simt pline de viata.

Rezultatele unui studiu asupra impactului sociologic al prezentei unui animal de companie in contextul familial demonstreaza faptul ca animalul contribuie la aproprierea dintre membrii familiei.

In sfarsit, un alt studiu demonstreaza ca prezenta unui animal poate fi un stimulent eficient pentru pastrarea formei fizice, reducerea anxietatii sau a starilor depresive si pentru ameliorarea capacitatilor de concentrare.
Zooterapia are numeroase aplicatii terapeutice, fiind utilizata in spitale, institutii medicale, camine de batrani, institutii specializate pentru copii cu handicap sau deficiente, scoli, centre de detentie, etc.

In exercitiile de reeducare functionala, animalele de companie nu numai ca dau nastere unor reactii psihoafective pozitive, dar ele pot fi si un factor de motivare pentru persoanele cu handicap fizic. Activitatile precum ingrijirea unui cal sau echitatia pot ameliora capacitatile psihomotorii, forta musculara si echilibrul, constituind si un sprijin psihologic. De exemplu,  un tanar care suferea de tetraplegie a reusit sa isi utilizeze bratul drept in cadrul exercitiilor de reeducare functionala, in urma interactiunii cu caini.

In sedintele de psihoterapie, animalele pot avea diferite functii. La inceput, ele pot fi tinute la distanta, de exemplu intr-o cusca, pana cand terapeutul considera ca este momentul sa le integreze in tratament. Pentru a trata o problema relationala, precum lipsa de incredere in propria persoana, terapeutul poate intai sa evalueze capacitatile de afirmare ale pacientului. Apoi, il va invita sa ii dea comenzi cainelui (culcat, sezi, asteapta etc.) Daca tonul persoanei este prea slab, cainele nu va reactiona. Plecand de la aceasta constatare, terapeutul va pune la punct un sistem de exerctii pentru a stimula capacitatile de afirmare ale pacientului, pana cand acesta ajunge sa fie ascultat de caine.

Persoanele anxioase sau foarte putin autonome isi pot ameliora capacitatile de socializare. Stabilind o legatura bazata pe incredere cu un animal, ele pot transpune progresiv acest sentiment de siguranta in relatia cu terapeutul, apoi cu apropiatii.

In cadrul unor experiente desfasurate cu delfini, copiii care sufera de autism s-au deschis lumii exterioare si si-au dezvoltat capacitatile de concentrare, imitare si memorare.

Cercetarile au aratat ca oamenii care au suferit atacuri celebrale si au animale de casa traiesc mai mult. Privirea unui acvariu de pesti poate sa scada tensiunea arteriala, cel putin temporar. Intr-un studiu efectuat pe 92 de pacienti bolnavi de angina pectorala, atac de inima, s-a descoperit ca cei care aveau animale de companie aveau o speranta de viata mai mare decat cei fara animale. Studiul a relevat ca doar 6% din pacientii care aveau animale au murit intr-un an in comparatie cu 28% din pacientii fara animale de companie care au murit in decursul unui an de o boala incurabila.
Folosinta terapeutica a animalelor de companie si-a castigat atentia in ultimii ani printre bolnavii de SIDA sau cancer, oamenii batrani si bolnavii psihic. Spre deosebire de oamenii cu care interactionam complex si imprevizibil, animalele ne dau o sursa constanta de confort si atentie concentrata. Animalele scot la iveala instinctele materne si paterne. Ne fac sa ne simtim in siguranta si suntem acceptati neconditionat. In preajma animalelor putem sa fim noi insine.

Ce animal de companie sa alegem?

Surprinzator, nu prea conteaza ce tip de animal alegem. Pentru beneficiu terapeutic se poate alege fie caine, pisica, papagal, un peste sau orice alt animal. Singurul lucru important este ca animalul sa fie interesat de voi.

Este important sa va alegeti un animal care sa se potriveasca cu temperamentul, spatiul locuibil si modul de viata pe care il aveti. Altfel, un animal de companie devine o sursa de stres. Cautati animalul de companie si vedeti daca exista o legatura emotionala inainte sa il cumparati.

Oamenii care au animale sunt mai responsabili si se simt folositori, iar acest lucru stimuleaza instinctul de supravietuire. Vor sa traiasca ca sa aiba grija de animalele lor (multi bolnavi de cancer cu animale au trait mai mult pentru ca simteau ca animalele au nevoie de ei). Mangaierea unui caine, urmarirea jocului unei pisici sau a explorarilor din acvariu a pestilor poate sa fie antidotul starilor si zilelor proaste.

Animale de companie precum cainii si pisicile ofera neconditionat si fara pareri preconcepute dragoste si afectiune. Si animalele pot sa ne schimbe gandirea limitata si ne ajute sa intram in contact cu mai multa lume.
Contrar credintei populare nu doar pisicile si cainii sunt folosite in terapia asistata de animale; posibilitatile sunt multiple, fiind utilizati si cai, pasari, iepuri si alte animale.


Animalul de companie este ales in functie de tipul pacientului, de regimul de viata si de problema cu care se confrunta.

1. Pasarile
Se adapteaza bine la toate tipurile de pacienti. Datorita fragilitatii lor, manipularea acestora este un exercitiu excelent pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare.

2. Iepurii
Sunt frecvent recomandati in terapia varstnicilor pentru stimularea memoriei. Deoarece majoritatea oamenilor in varsta au trait la sate prezenta unui iepure ii poate ajuta sa-si reaminteasca momente din tinerete.

3. Cainele
Contribuie la imbunatatirea starii de spirit. Deoarece omul are tendinta sa vorbeasca cu cainele pentru a-l determina sa execute diverse lucruri, cainele stimuleaza pacientul sa se exprime mai usor. Cresterea cainilor stimuleaza increderea in propria persoana, respectul de sine al oamenilor si imbunatateste capacitatea de a se raporta la ceilalti.

4. Pisicile
Au calitatea de a calma persoanele frustrate si stresate. Sunt instrumentul ideal pentru centrele de detentie sau institutiile pentru tineri. Potrivit studiilor, pisicile ajuta si la scaderea tensiunii arteriale si frecventei cardiace.

5. Caii
Ajuta la dezvoltarea increderii si a stimei de sine prin sentimentul de control pe care il are o persoana atunci cand calareste.


Beneficiile aduse oamenilor de animale

Reducerea stresului

Intr-un studiu oamenii care urmau sa fie supusi unei interventii chirurgicale au petrecut cateva minute uitandu-se la pestii tropicali dintr-un acvariu. Nivelul de relaxare a fost masurat dupa tensiunea arteriala, tensiunea musculara si comportament. S-a observat ca persoanele care s-au uitat la pesti erau mai relaxate decat cele care nu s-au uitat la pestii exotici inainte de operatie. Persoanele monitorizate erau la fel de calme ca un grup de oameni hipnotizati inainte de operatie.
Alte cercetari au aratat ca:
- Mangaierea unui caine determina o tensiune arteriala mai scazuta.
- Aducerea unui animal de companie intr-un spital sau sanatoriu poate sa imbunatateasca interactiunea sociala si starile persoanelor.

Reducerea ingrijirilor medicale
Un studiu efectuat la UCLA a descoperit ca proprietarii de caini au avut mai putine interventii medicale pentru dureri si alte boli determinate de stres decat cei care nu au caini.

Voi cum simtiti ca va ajuta animalutul de care aveti grija? Asteptam comentariile voastre!

Articole

Campionatul National Mondioring 2011

Campionatul National Mondioring 2011

Evenimentul va avea loc la sediul Complex Rin Tin Tin - Voluntari. Concursul de Tractiuni a fost anulat! MODIFICARE PROGRAM : Sambata 21 Mai 2011 ora 8.00 - strangerea participantilor ora 9.00 - Examen BH ora 13. 00 - Pauza ora 14...

Cum se manifesta depresia la animale?

Cum se manifesta depresia la animale?

De multe ori, animalele sunt cele care inveselesc ziua oamenilor, oferind dragoste neconditionata si loialitate. Insa atunci cand acestea sunt traumatizate sau neglijate, pot suferi de aceeasi afectiune care cuprinde si omul, depr...

Ce beneficii are hrana de animale de la Farmina?

Ce beneficii are hrana de animale de la Farmina?

Farmina este despre natura si stiinta, iar misiunea sa este aceea de a dezvolta cele mai bune sisteme nutritionale naturale care sa fie validate stiintific. Sunt utilizate pentru producerea hranei pentru caini si pisici doar mater...

Cand natura se razbuna: 5 animale care au invadat si au distrus populatii intregi de vietuitoare

Cand natura se razbuna: 5 animale care au invadat si au distrus populatii intregi de vietuitoare

Nu de alta, dar decizii precum introducerea unor specii de animale in ecosisteme unde n-ar trebui sa se afle s-au dovedit, de multe ori, catastrofale. Asa au luat nastere invazii distructive ale unor animale, altfel, mai mult sau ...

Alpha dog - Cainele dominant

Alpha dog - Cainele dominant

Sunteti un om puternic, dinamic, hotarat. In fiecare zi luati decizii, unele care va influenteaza numai pe dumneavoastra, altele care pot influenta si pe altii. Ei bine, oare cainele dumneavostra stie asta? El are o vointa proprie...

Recomandari

Sondaj

tu sau animalul tau?