animale.ro  »  Caini  »  Info Caini  »  3 afectiuni grave care iti pot pune cainele in pericol

3 afectiuni grave care iti pot pune cainele in pericol

2/2380
calendar_month 26 Apr 2022, 00:00
Pentru a-ți menține câinele sănătos, se recomandă o vizită anuală la medicul veterinar, dar indiferent de acest lucru, trebuie să fii atent la comportamentul animalului tău de companie. El nu-ți va „spune” că are dureri, dar o serie de simptome îți pot indica faptul că patrupedul tău nu se simte în formă maximă. Lipsa poftei de mâncare, oboseală, tuse, probleme de respirație, uneori agresivitate nemotivată, orice comportament neobișnuit poate fi semnul unei disfuncții și va necesita o programare la medicul veterinar. Iată câteva dintre aceste simptome, precum și 3 maladii grave mai des întâlnite la animalele de companie.

Simptome alarmante:

Printre simptomele cel mai des întâlnite, care ar trebui să îți ridice câteva semne de întrebare și să te îndrepte spre veterinar, se numără:

Vărsături sau diaree: de mai multe ori în aceeași zi, asociate cu oboseală, urme de sânge în scaun;
Lipsa poftei de mâncare: mai mult de 24 de ore;
Oboseală sau depresie: poate fi mai dificil de detectat;
Urinare crescută sau scăzută;
Tuse persistentă, probleme de respirație;
Șchiopătat sau dificultăți de mișcare;
Scurgeri: ochi, urechi, nas;
Temperatura: peste 39°C sau sub 38°C.

Parvoviroza

Parvovirusul sau parvoviroza la caini este o gastroenterită severă, care poate afecta în special animalele cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 săptămâni, dar nu numai. Se transmite prin contact direct cu scaunul unui câine bolnav. Se poate transmite și prin contact indirect, adică atunci când câinele merge într-un loc în care a stat un câine bolnav sau printr-un material care a avut contact cu virusul. Acesta este excretat în scaun și poate rămâne infecțios câteva luni în mediul extern. Este un virus foarte rezistent, ceea ce explică de ce boala este foarte contagioasă. Câinele prezintă vărsături și diaree severă. Diareea poate deveni hemoragică, adică scaunele sunt lichide și amestecate cu sânge. Câinele este foarte obosit, nu vrea să se miște sau să mănânce. Este o boală extrem de gravă care necesită terapie intensivă urgentă. Spitalizarea este de obicei esențială pentru câteva zile.

Cea mai bună protecție este să îți vaccinezi câinele împotriva parvovirusului. Vaccinul este foarte eficient cu condiția să urmezi protocolul de vaccinare, care necesită mai multe injecții distanțate între 2 și 4 săptămâni la cățel. Nu uita de rapelurile de vaccinare! Igiena este un factor cheie în prevenirea bolii cu parvovirus. Ai grijă să cureți bine zona în care trăiește și să dezinfectezi bine totul. Înălbitorul este un dezinfectant eficient dacă este utilizat în mod corespunzător.



Boala Carre sau jigodia

Jigodia este o boală infecțioasă gravă. Uneori este numită „boala câinilor tineri”. Boala este cauzată de un virus, morbillivirus, aparținând familiei Paramyxoviridae, apropiat virusului rujeolic uman. Boala se transmite prin contactul oral-nazal al câinelui cu secreții sau excreții care conțin virusul. Maladia afectează epiteliul multor organe precum intestinul, sistemul respirator, sistemul urinar. Afectarea sistemului nervos central constituie stadiul avansat al infecției. La câini, semnele clinice sunt unele generale, precum febră sau depresie, tuse, dificultăți de respirație, vărsături sau diaree. Dar există și semne ca scurgeri nazale sau oculare sau chiar pierderea vederii, precum și crăpături sau pustule cutanate la nivelul nasului și al pernuțelor labelor. În formele avansate ale bolii, apar și simptomele nervoase, care pot lua diferite forme precum ataxie, convulsii sau comă.

Vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenție și de a lupta împotriva bolii, încă de la începutul imunizării cățelului. În aceasta perioadă, se recomandă anumite măsuri de precauție, precum ținerea cățelului în lesă, limitarea contactului direct cu alți câini necunoscuți, evitarea zonelor aglomerate, precum parcurile de câini, și prevenirea contactului animalului cu scaunele și urina altor câini.

Rabia

Dintre cele mai infame boli ale câinilor, rabia se află în fruntea listei. Această afecțiune este o zoonoză, adică poate fi transmisă la om, prin mușcătură. Cu toate acestea, astăzi, datorită vaccinării, rabia a scăzut brusc. Virusul poate fi transmis în continuare printre animale, mai ales atunci când câinele tău este mușcat de un animal sălbatic (liliac, raton, vulpe etc. Principalele semne ale rabiei sunt simptomele nervoase. După o perioadă de incubație (fără simptome), de câteva săptămâni sau câteva luni, virusul se poate manifesta sub două forme diferite:

forma furioasă, cu semne impresionante: țipete, mâncărime, agresivitate, salivație abundentă și spumă pe gură, frică de apă, paralizie și dificultăți de respirație.
forma paralitică, cu semne progresive: paralizia picioarelor, maxilarului, dificultăți la înghițire, hipersalivație etc.

La fel ca jigodia, rabia este fatală la animalele nevaccinate. Iată de ce, de îndată ce diagnosticul este stabilit, aceste animale sunt eutanasiate pentru a-și limita suferința și a reduce riscul de contaminare. Dacă animalul tău este la zi cu vaccinările, atunci medicul veterinar va face o vaccinare de rapel pentru a-l ajuta să lupte împotriva virusului.

Este important, așadar, să nu eviți vizitele la medicul veterinar, să respecți anual schema de vaccinare a animalului tău de companie, dar mai ales, să-i acorzi atenție, astfel încât să poți detecta imediat orice schimbare din comportamentul lui. Acest lucru i-ar putea salva viața!

Sursa foto: Shutterstock


Pet Vet

Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteriile din genul Salmonella. Infectia este limitata de obicei la tractul intestinal, cauzand diaree, febra ...

 
 
 

Quiz

Aici vei afla daca meriti un animal!!!

 
Sondaj
Problema cainilor fara stapan din Romania revine