Setter englez

Istoric si origine
Primele radacini de setteri au fost dezvoltate in Franta, in 1500 si s-au obtinut din Pointer-ul spaniol si din cel francez. Aceste exemplare timpurii au fost numite "Setting Spaniel", dupa modul in care se ghemuiau dupa ce gaseau vanatul pentru a permite vanatorului sa arunce o plasa peste el. La inceputul anilor 1800, au fost adusi in Marea Britanie, unde un crescator pe nume Sir Edward Laverack i-a crescut si imperecheat pana a ajuns la Setter-ul englez pe care il stim astazi. El ainlocuit caracteristica acestor caini de a se ghemui cu pozitia dreapta in picioare atunci cand vede vanatul, astfel incat sa fie mai usor de observat de catrevanatorii moderni care poarta acumarme.
Printre talenteleSetter-ului englez se numara: vanatoarea,urmarirea prazii,recuperarea, "pointarea", supravegherea siagilitatea.
English Setter este recunoscut de: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANCK, NKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPR
Aspect exterior si dimensiuni
Setter-ul englezesteuncaine de vanatoarelungsi slab.Craniul are forma ovala, nasularenarilargisieste fiemaro, fie negru.Ochii mari,rotunzisunt de culoarea caprui inchis.Urechilesuntasezateinapoisi destul de jos,atarnandchiar lanivelul ochilor si suntacoperite cu parmatasos.
Pieptul este adanc,darnupreamaresaurotund.Coadaincepede lanivelul spatelui,mai groasala baza si ingusta si dreapta spre varf, cu par lung.Blana are firul mătăsossiondulat,mai lung pecoada,partea din spate a picioarelor, sub abdomen, pe pieptsipe urechi.Culoarea acesteia variaza: alb cu negru, alb cu albastriu, alb cu orange-maroniu, maro. rosu sau chiar tricolora.
Inaltimea la nivelul greabanului este de 61-69 cm la mascul si de 58-66 cm la femela, iar greutatea corporala este de 25 - 36 kg kg la mascul si 20 - 32 kg la femela.
Personalitate
Setter-ul englez esteunmuncitorrapid, linistit, cuun miros excelentsioblanacareii ofera confort atat pe vremerece, cat si in anotimpul calduros. Este uncainefoartebland si calm.
Setterii englezisuntfoarte potriviti ca si caini de paza.Le placesa hoinareasca,sa sapesisunt foarte buni saritori.Existadouatipuri: setterii de campsi cei de lucru.Cei din prima categoriesuntcrescuti pentruvanatoaresisunt, in general,ceva mai micisi mai usori.Cei din a doua categoriesunt crescuti pentrushow-uri si expozitii.Ambele tipologiisunt energicesiau nevoie de antrenament zi de zi, insa cei de camp auunnivel deenergie mai maresiau nevoie demai multexercitiu.
Temperamentulcelor doua categoriivariaza foarte mult,in functie demodul in care proprietarii isi trateazacainele si de cat de multexercitiuleofera.
Setter-ul englezpoate ajunge sa latre excesiv daca este lasatincurtea din spatepentruperioade lungi de timpsiatunci cand proprietariinu ii oferasuficientastimularementala si fizicasi/saunu are parte de autoritate din partea lor.Cainilorcare latramulttrebuie sa li se spuna caacest lucru este inacceptabilsiau nevoie ca mintea sicorpurile lor sa fie provocate pentru a intelege asta.
Relatiile cu familia si casa
Setterii englezi sunt foarte prietenosi si dezvolta relatii excelente cu copiii. Socializeaza usor si nu se satura sa primeasca afectiune. In aer libersunt exuberantisiplini de viata,darrelativinactiviin interior.
Toti setterii au nevoie deoplimbare vioaie zi de zisau de jogging,altfel vor deveniagitatisidificilde gestionat.
Acestui tip de caine nu ii este recomandata viata intr-un apartament. Cel mai fericit si mai echilibrat se va simti daca are la dispozitie o curte spatioasa.
Dresajul
Indiferent dacanoi, oamenii, ne dam seama saunu,uncainecaruia iieste permis sameargainaintea noastra si sa detinaconducerea,vacredeinstinctiv ca eleste liderul haitei, deci, implicit, si aloamenilor,pentru ca inminteaunui caine,liderulconducehaita.
Drept urmare, regulile, ierarhia si instructajul ar trebui sainceapa cat mai devremepentru a prevenidezvoltareaunorobiceiuri proaste.Ei au nevoie deautoritate,de stapani calmi,darfermi siincrezatori,insanuar trebui sa fietratati cu asprime. Suntdeosebit de sensibililatonul vociicuivasinuvorascultadaca simtcasunt mai puternicidecatproprietarullor.Cu toate acestea, nu vorraspunde deloc bine nici ladisciplinadura, de aceea trebuie gasit un echilibru, o cale de mijloc.
Ingrijire
Pentru un aspect ingrijit are nevoie de pieptanare si periere regulata si, de asemenea, are nevoie de o atentie speciala in perioada naparlirii. Poate fi imbaiat si spalat cu sampon special pentru par uscat numai daca este absolut necesar.
Se recomanda tunderea parului in zonele in care creste mai lung, precum si a unghiilor.
Boli si afectiuni curente
Predispus ladisplazie de sold. In cazul unei supraalimentariare tendința dea castiga rapid in greutate.
Femelele deSetterenglezsunt predispuse lasarcinifalse si latumorimastocitare.
Surse foto: www.magazinecanino.com, kootation.com,
Pet Vet
Dermatita alergica la caini este o boala comuna care provoaca inflamarea pielii si mancarimi. Infectii secundare ale pielii si urechilor apar frecvent...