Animale.ro

Infestarea cu purici

Publicat: 04 Feb 2009 14:26

Infestarea cu purici la caini este cauzata de purici care sunt insecte mici, fara aripi, care sug sange. Puricele de pisica este de departe cel mai comun purice si este capabil sa traiasca si sa se inmulteasca si pe caini si pe pisici. Puricele de pisica poate musca si omul si poate trai si pe alte animale de casa mai mici. Ciclul de viata la purici include stadiile de ou, larva, pupa si adult. Majoritatea strategiilor de control se concentreaza asupra adultilor, oualor si larvelor.

Denumire populara: Purici, Purici de pisica, Alergie la muscaturile de purici, Dermatita alergica la purici

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: In zonele cu clima temperata, problemele cauzate de purici se limiteaza de obicei la lunile calduroase. In climatele calde, infestarile cu purici pot aparea pe tot parcursul anului.

Cauze: Purici de pisica (Ctenocephalides felis)

Intalnit la: Caini

Diagnostic

Semne clinice primare: Iritarea pielii si pierderea parului, predominant in zona inferioara a spatelui, pe coada si in zona perineului; prezenta puricilor si a reziduurilor acestora. Reziduurile se refera la fecalele ce contin sange, produse de adulti. Acestea arata ca mici pete negre pe catel si pe locul unde acesta doarme. Catelul va fi agitat si se va scarpina excesiv.

Semnalmente clinice secundare: Anemie, viermi lati (Dipylidium caninum) – un purice in stadiul de larva consuma ouale viermilor plati impreuna cu reziduuri ale puricilor adulti. Cainele linge locul si inghite puricele cand isi ingrijeste blana. Viermii lati se ataseaza de intestinele cainelui, unde isi va desfasura viata. Astfel, viermii lati fura substante nutritive de la caine. Verificati daca in zona rectala a cainelui si in fecalele sale exista mici graunte ca de orez, ca sa determinati daca animalul are un astfel de vierme.

Incidenta boala: Infestarea cu purici este una dintre cele mai comune probleme de sanatate la caini. Dermatita alergica la purici este cea mai comuna alergie la caini si este cauzata de saliva puricilor. Puricii adulti au nevoie de un tain de sange pentru a supravietui si pentru a se reproduce.

Diagnostic diferential: Alti paraziti (insecte) de pe piele,infectii ale pielii, dermatita alergica

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul este bun daca este intocmit si respectat un plan de control al problemei puricilor.

Tratament

Tratament acasa: Este esential sa eradicati toti puricii din casa si sa deparazitati toate animalele de casa. Exista multe produse pentru tinerea problemei infestarii cu purici sub control. Acestea trebuie utilizate conform indicatiilor de pe eticheta. Produsele pentru caini nu trebuie folosite niciodata pe pisici si trebuie sa consultati un medic veterinar inainte sa folositi un produs pe animale tinere, varstnice, bolnave sau neputincioase.

Tratament clinica: Odata pus diagnosticul, medicul veterinar va dezvolta un plan de tratament individual. Acesta poate include medicamente pentru controlul puricilor de pe cainele dvs. cat si solutii pentru eliminarea puricilor din casa si din curte. Medicul mai poate prescrie antibiotice, medicamente anti-inflamatoare si antiparazitare.

Tratament recomandat: Eradicare puricilor din mediul interior si exterior in care traieste cainele este primul si cel mai important tratament. Aplicarea substantelor deparazitare externe reprezinta o etapa obligatorie. Se mai pot administra antibiotice, antiinflamatorii sau chiar antialergice, la recomandarea medicului veterinar.

Actiuni preventive: Impreuna cu medicul veterinar, trebuie dezvoltat un plan de preventie in special pentru cainii alergici.

 

Sondaj

Ce grupa de animale preferi:mamifere,reptile si amfibieni,etc.
 
 

Rase Animale

British Shorthair

British Shorthair

                                     BRITANICA CU PARUL SCURT             (BRITISH SHORTHAIR) British shorthair, o felina de plus cu un caracter afectuos si echilibrat, a supravietuit persecutiei religioase si celor doua razboaie mondiale. Nu numai ca aceste pisici robuste au supravietuit, dar ele