Animale.ro

Infestatia cu nematode

Publicat: 04 Feb 2009 17:24

Nematodele traiesc in intestinul subtire al pisicii. O pisica se poate infecta cu nematode in mai multe moduri, printre care ingerarea de oua din sol, ingerarea unei rozatoare infectate sau prin alaptare de la o pisica infectata. Nematodele pot fi eliminate cu succes la pisici.

Denumire populara: Limbrici

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: In toata lumea.

Cauze: Toxocara cati (limbricul pisicii), Toascaris leonine (limbricul), Bayliascaris procyonis (limbric al ratonului)

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Infectie muta (fara semne clinice), diaree, Abdomen marit, Voma.

Semnalmente clinice secundare: Blana uscata si fara luciu, invaginatie (intrarea telescopica a unei parti de intestin in alta care determina o obstructie), pneumonie, migrari larvare aberante (larvele de viermi se "pierd" in organism si determina leziuni unor organe precum creierul sau ochii).

Incidenta boala: Nematodele sunt paraziti foarte comuni si majoritatea puilor de pisica sunt infectati.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala:

Prognostic:
Majoritatea pisicilor infectate cu nematode vor avea probleme minime. Deparazitarile de rutina vor preveni majoritatea problemelor.

Tratament

Tratament acasa: Un mediu curat este cel mai important in prevenirea infectiei. Curatati litierele sau indepartati zilnic excrementele din curte. Invatati copiii regulile elementare de igiena. Tineti nisipul din curte acoperit pentru a impiedica pisicile straine sa-l foloseasca in loc de litiera. Odata ce mediul a fost contaminat cu oua de nematode, acestea vor ramane in mediu ani intregi.

Tratament clinica: Medicul veterinar va aefectua un test al plutirii oualelor din probe de materii fecale pentru a pune un diagnostic corect de infestare cu nematode sau alti paraziti intestinali. Veterinarul va prescrie un deparazitant pentru a elimina nematodele si orice alti paraziti. Majoritatea pisicilor vor necesita mai mult de o deparazitare. Crescatorii ar trebui sa se consulte cu veterinarii pentru a alege un deparazitant pentru pisicile gestante sau cele care alapteaza. Este recomandata repetarea anuala sau bianuala a testului de plutire al oualelor din probe de materii fecale, in functie de mediul in care traieste pisica si de stadiul ei de reproducere.

Tratament recomandat: Veterinarul ar trebui sa diagnosticheze si sa intocmeasca un plan adecvat de deparazitare. Proprietarii trebuie sa indeparteze excrementele zilnic pentru a scadea riscul infectarii pisicii sau oamenilor.

Actiuni preventive:

 
 

Sondaj

tu sau animalul tau?
 
 
 

Rase Animale

Pinscher pitic

Pinscher pitic

  Istoricul si originea Pinscher-ul pitic este un caine originar din Germania de cateva secole in urma, si desi arata ca un Doberman Pinscher pitic, nu este inrudit cu acesta. Pinscher-ul pitic este, in realitate, o rasa mai veche decat Doberman-ul Pinscher. Rasa a fost creata in urma imperecherii