Animale.ro

Malassezia Dermatitis

Publicat: 04 Feb 2009 11:20

Malassezia dermatitis este o afectiune dermatologica comuna care cauzeaza prurit, adesea urat miros neplacut, cauzata de o ciuperca oportunista care este considerata un locuitor normal al pielii cainelui si al canalelor auriculare.

Denumire populara: Ciuperca

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: Malassezia dermatitis este intalnita in toate regiunile lumii. Totusi, este mai frecvent intalnita in climatele calde si umede si in perioada calduroasa in zonele cu clima temperata.

Cauze: Malassezia pachydermatis (Pityrosporum canis)

Intalnit la: Caini

Diagnostic

Semne clinice primare: --

Semnalmente clinice secundare: Hiperpigmentare a pielii (culoare foarte inchisa) este comuna in cazurile cronice. Lichenificare (ingorsare a pielii) care survine in urma scarpinarii persistente.

Incidenta boala: Malassezia dermatitis este o cauza comuna a dermatitei seboreice pruriginoase la caini. (Dermatita seboreica este o inflamare a pielii caracterizata printr-o exfoliere anormala sau excesiva a pielii sau prin secretii uleioase anormale ale glandelor pielii. Acest tip de dermatita cauzeaza pielea si blana grasa.). Incidenta reala a Malassezia dermatitis intr-o anume perioada de timp este necunoscuta. Totusi, predispozitia crescuta este asociata cu antibacteriene, glucocorticoide si terapii combinate, administrate anterior.

Diagnostic diferential: Avand in vedere ca ciuperca Malassezia pachydermatis nu este considerata contagioasa la alte animale sau la om, si cu exceptia indivizilor imunodepresivi, curatarea si dezinfectarea mediului nu sunt necesare. Tratamentul necesita interventia medicului veterinar.

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul este bun daca este identificata si controlata cauza determinanta. In caz contrar, poate fi nevoie de o baie o data sau de doua ori pe saptamana cu sampon antibacterial-antifungic pentru a scadea sau preveni recidiva.

Tratament

Tratament acasa: Avand in vedere ca ciuperca Malassezia pachydermatis nu este considerata contagioasa la alte animale sau la om, si cu exceptia indivizilor imunodepresivi, curatarea si dezinfectarea mediului nu sunt necesare. Tratamentul necesita interventia medicului veterinar

Tratament clinica: Citologia, un exament microscopic al mostrelor de piele, reprezinta o modalitate relevanta, rapida si necostisitoare de identificare a infectiei. Malassezia are o forma distincta, rotunda spre ovala, aratand precum coaja unei alune. Avand in vedere ca organismele fac parte din flora naturala a pielii cainelui, rezultatele citologice sunt interpretate in functie de istoria medicala a animalului si in functie de simptome. Diagnosticul se bazeaza pe raspunsul la terapie. Poate fi facuta si o biopsie a pielii pentru a determina orice alta boala in cazurile de infectie.

Tratament recomandat: Creme si unguente pentru infectiile locale. Sampoane si solutii antifungice pentru cazurile cu zone afectate mai intinse si tratament pe cale orala, plus antibioterapie pentru a contracara infectiile bacteriene suprapuse (piodermita), atunci cand acestea exista.

Actiuni preventive:

 
 

Sondaj

Care este cel mai potrivit catel de apartament?
 
 
 

Rase Animale

Samoyed

Samoyed

Datorita blanii sale dese, Samoyed-ul are tendinta de a prefera perioadele de timp mai racoroase. Samoyed-ul este un caine blajin, vesel, cu o calitate supranaturala de a percepe emotiile umane. Una dintre cele mai pure rase de caini, Samoyed-ul este un ursulet dragalas, alb imaculat. Elegant si