Animale.ro

Toxoplasmoza

Publicat: 04 Feb 2009 17:28

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit ce traieste in interiorul celulelor. Toxoplasmoza este o boala zoonotica, ceea ce inseamna ca poate fi transmisa de la animale la om. Orice mamifer poate fi infectat, dar numai pisicile pot produce forma infectioasa a organismului, numita oochist. Multe pisici, caini si oameni prezita dovezi de expunere, dar instalarea bolii este foarte rara. Contrar credintei populare, detinerea unei pisici nu e o modalitate comuna de infectare. Factorii primari de risc sunt mancatul carnii prea putin gatite si ingerarea apei sau pamantului contaminat. Animalele se infecteaza ingerand chisturi tisulare (mancand carne contaminata), ingerand oochisturi (infectare fecal-orala, cum ar fi bautul apei contaminate), sau congenital (prin placenta). Majoritatea pisicilor sunt infectate congenital sau odata cu manifestarea comportamentului de vanatoare la scurt timp dupa intarcare.

Denumire populara: Toxoplasmoza

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: Animalele si oamenii din zonele rurale sunt mai expusi la toxoplasma.

Cauze: Toxoplasma gondii

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Semnele clinice sunt nespecifice, ceea ce inseamna ca pot fi cauzate de multe alte afectiuni inafara de toxoplasmoza, depresie, letargie, dispnee (respiratie cu dificultate), febra, scadere in greutate, dureri musculare, anormalitati ale sistemului nervos central, icter, anormalitati oculare (uveita, corioretinita), voma si diaree.

Semnalmente clinice secundare: Ascita (acumularea de fluid in abdomen, marirea splinei sau a nodulilor limfatici, dureri ale articulatiilor

Incidenta boala: Conform unor studii europene mai vechi, din anii '90, prevalenta anticorpilor impotriva bolii la oameni a fost de 40-50% din subiectii testati serologic.

Diagnostic diferential: Numeroase boli mimeaza simptomele toxoplasmozei, si majoritatea sunt mai comune decat infectia cu toxoplasma.

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul pentru pisoiii afectati congenital este grav. Majoritatea adultilor infectati isi vor reveni insa. Pentru piscile adulte imuno-supresate va fi mai greu sa lupte cu boala, iar pentru ele prognosticul este mult mai rezervat. Din fericire, infectia cu toxoplasmoza la pisici si care sa determine manifestari clinice este foarte rara.

Tratament

Tratament acasa: Nu este recomandata ingrijirea la domiciliu pentru o pisica cu toxoplasmoza. Se recomanda ingrijirea veterinara.

Tratament clinica: Principalul mujiloc de tratament al toxoplasmozei este folosirea antibioticelor cu efect antiprotozoar. Tratamentul de sustinere pentru oricare dintre sistemele sau aparatele care ar avea nevoie, este de asemenea important.

Tratament recomandat: Este esential sa duceti pisica la medicul veterinar daca este suspecta de toxoplasmoza.

Actiuni preventive:

 

Sondaj

Animalul cel mai frumos sau cel mai urat dar care este foarte educat?
 
 

Rase Animale

Ragamuffin

Ragamuffin

Sunt ideale in familiile cu copii, in care mai exista si alte animale de companie, cu precadere pentru ca nu le place singuratatea. Istoricul si originea Originea rasei de pisici Ragamuffin este una misterioasa. Faptele concrete, insa, o plaseaza in stransa legatura cu originea rasei Ragdoll .