Toxoplasmoza
Publicat: 04 Feb 2009 17:28
Denumire populara: Toxoplasmoza
Denumire stiintifica:
Distributie geografica: Animalele si oamenii din zonele rurale sunt mai expusi la toxoplasma.
Cauze: Toxoplasma gondii
Intalnit la: Pisici
Diagnostic
Semne clinice primare: Semnele clinice sunt nespecifice, ceea ce inseamna ca pot fi cauzate de multe alte afectiuni inafara de toxoplasmoza, depresie, letargie, dispnee (respiratie cu dificultate), febra, scadere in greutate, dureri musculare, anormalitati ale sistemului nervos central, icter, anormalitati oculare (uveita, corioretinita), voma si diaree.
Semnalmente clinice secundare: Ascita (acumularea de fluid in abdomen, marirea splinei sau a nodulilor limfatici, dureri ale articulatiilor
Incidenta boala: Conform unor studii europene mai vechi, din anii '90, prevalenta anticorpilor impotriva bolii la oameni a fost de 40-50% din subiectii testati serologic.
Diagnostic diferential: Numeroase boli mimeaza simptomele toxoplasmozei, si majoritatea sunt mai comune decat infectia cu toxoplasma.
Prezentare generala:
Prognostic:
Prognosticul pentru pisoiii afectati congenital este grav. Majoritatea adultilor infectati isi vor reveni insa. Pentru piscile adulte imuno-supresate va fi mai greu sa lupte cu boala, iar pentru ele prognosticul este mult mai rezervat. Din fericire, infectia cu toxoplasmoza la pisici si care sa determine manifestari clinice este foarte rara.
Tratament
Tratament acasa: Nu este recomandata ingrijirea la domiciliu pentru o pisica cu toxoplasmoza. Se recomanda ingrijirea veterinara.
Tratament clinica: Principalul mujiloc de tratament al toxoplasmozei este folosirea antibioticelor cu efect antiprotozoar. Tratamentul de sustinere pentru oricare dintre sistemele sau aparatele care ar avea nevoie, este de asemenea important.
Tratament recomandat: Este esential sa duceti pisica la medicul veterinar daca este suspecta de toxoplasmoza.
Actiuni preventive:
Sondaj
Rase Animale

Mastino Napoletano sau Mastiff Neapolitan
Istoricul si originea Mastiff-ul Neapolitan este un caine originar din Italia, datand inca din anul 300 i.Hr, cand stramosii rasei apareau alaturi de Alexandru cel Mare. In timpurile Romei antice, Alexandru cel Mare era cunoscut pentru cresterea si imperecherea cateorva rase de talie mare in