Alergii ale pielii

Dermatita alergica la caini este o boala comuna care provoaca inflamarea pielii si mancarimi. Infectii secundare ale pielii si urechilor apar frecvent. Exista teste disponibile pentru diagnosticare si tratamentul eficient al alergiilor de piele. Se pot recomanda si tratamente injectabile.

Denumire populara: Alergie a pielii la caini, Dermatita alergica de inhalare, Alergie la particule din aer.

Denumire stiintifica: Atopie canina, dermatita atopica

Distributie geografica:

Cauze:

Diagnostic

Semne clinice primare: prurit (mancarime) manifestat prin lins, muscat, scarpinat si frecat, adesea avand ca efect leyiuni la nivelul picioarelor, flancurilor, abdomenului, axilelor, fetei si/sau urechilor, eritem (roseata) al pielii dermic difuz sau localizat.

Semnalmente clinice secundare: Imbibarea cu saliva blanii (de la lins), alopecie (caderea parului), excoriatii (cruste liniare), coji, cruste, hiperpigmentare (piele inchisa la culoare) si lichenificare (piele ingrosata, ca de elefant) de la leziunile provocate prin scarpinare, piodermatita secudara (infectii bacteriene ale pielii), Malassezia dermatitis (infectie a pielii provocata de o ciuperca) si otita externa (infectie a urechii), conjunctivita, umflarea fetei, stranut.

Incidenta boala: Dermatita atopica este o dermatita pruritica comuna care afecteaza 10-15% din populatia canina.

Diagnostic diferential: Alte hipersensibilitati (la alimente, la muscaturile de purici, alergie de contact), ectoparaziti, foliculita (inflamarea foliculilor de par) datorata unei infectii bacteriene, dermatofita/infectii fungice, demodex, dermatita Malassezia.

Prezentare generala: Dermatita atopica apare de obicei la cainii cu varste cuprinse intre 6 luni si 7 ani, 70% dintre cainii afectati fiind intre 1 si 3 ani. La unele rase, primele semne clinice pot fi observate chiar de la varsta de 2 luni. Printre rasele cu predispozitie la aceasta afectiune se numara terierii, boxerii, lhasa apso, shi-tzu, pug, golden retreiver, labrador retreiver, dalmatian, cocker spaniel, setter, chihuahua, miniature schnauzer, tervueren belgian, shiba inu si beauceron. Dermatita atopica la caini poate fi mai des intalnita la femele decat la masculi, desi unele studii arata ca nu exista o prediliectie pentru un anumit gen.

Prognostic:
Prognosticul pentru dermatita atopica la caini este bun, desi este necesara terapie pe intreg parcursul vietii la majoritatea cainilor. Recidivele cu infectii secundare sunt comune, iar tratamentele personalizate sunt importante.

Tratament

Tratament acasa: Exista produse pentru tratarea mediului in care traieste cainele pentru a reduce expunerea la alergeni (pollen, praf). Filtrele cu carbune pot fi benefice.

Tratament clinica: Medicul veterinar poate recomanda un tratament medicamentos impotriva infectiilor pielii sau a celor auriculare, dar si pentru a combate mancarimea asociata dermatitei alergice. Acesta tratament poate sa includa medicamente cu administrare orala, precum si bai frecvente si curatarea urechilor. Daca se fac teste de sange sau cu probe de piele pentru a identifica cauza alergiei, se poate ajunge si la imunoterapie (vaccin sau injectii pentru alergie), care se vor administra subcutanat. Proprietarii animalelor de companie pot invata cum sa faca injectiile subcutanate, care de obicei reprezinta tratamente care trebuie administrate pentru tot restul vietii animalului. Cu ajutorul tratamentului injectabil, 50 pana la 75% din cainii cu dermatita atopica vor avea un raspuns bun (e posibil sa necesite si alte ingrijiri medicale) sau chiar excelent (nu vor mai necesita alte ingrijiri medicale). Ameliorarea clinica evidenta ar putea necesita cateva luni de la instituirea imunoterapiei, iar la unii caini chiar pana la un an.

Tratament recomandat: Administrarea unui tratament adecvat dermatitei alergice cat si a ingrijirilor necesare dupa boala sunt foarte importante. O intensificare a mancarimii sau prezenta leziunilor cutanate pot fi adesea o consecinta a infectiilor secundare care vor impune un examen din partea unui medic veterinar.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Piodermita este o infectie bacteriana a pielii. Piodermita se refera la infectiile bacteriene care afecteaza epiderma si portiuni de la suprafata piel...

 
 
 
 
 
 

Quiz

In urma acestui test vei vedea daca esti un stapan prea grijuliu sau un stapan normal.

 
Sondaj
Boxer sau Pechinez