Alergii alimentare

Este o boala destul de des intalnita la caini si care se manifesta in principal prin prurit (mancarimi) al pielii si urechilor si poate de asemenea afecta tubul digestiv. De obicei atat diagosticul cat si tratamentul alergiei alimentare se face folosind dieta bazata pe o sursa noua de proteina (proteina cu care cainele nu a mai venit in contact in alimentatia sa inainte)sau reducerea cantitatii de proteina ingerata.

Denumire populara: Alergie alimentara

Denumire stiintifica: Alergie alimentara

Distributie geografica:

Cauze: Reactie de hipersensibilitate (corpul reactioneaza la mancare ca si cum ar fi un invadator periculos)

Diagnostic

Semne clinice primare: mancarimi pe piele, otita, vomismente, diaree, flatulenta

Semnalmente clinice secundare: Piodermita(infectia a pielii), excoriatii (tarume ale pileii in urma scarpinarii violente), lichenificare (ingrosare a pielii)

Incidenta boala: Nu este cunoscuta raspandirea exacta a alergiilor alimentare; totusi, 20-30% dintre cainii cu alergii alimentare sufera si de alte alergii (alergii la factori din mediu sau la purici).

Diagnostic diferential: Dermatofiti, sindromul intestinal inflamator sau orice afectiune gastrointestinala care deteremina diaree

Prezentare generala:

Prognostic:
Favorabil, daca se tine cont de necesitatile alimentare ale animalului

Tratament

Tratament acasa: Daca este suspectata alergia alimentara consultati un veterinar pentru a elimina alte posibile cauze pentru simptomele cainelui. Mai mult, dietele bazate pe un produs comercial cu o proteina noua din comert folosite pentru a diagnostica si trata alegiile alimentare pot fi obtinute numai cu reteta, iar dietele bazate pe o proteina noua gatite in casa sunt cel mai bine pregatite si administrate sub indrumarea unui veterinar.

Tratament clinica: Primul pas in diagnosticarea alergiilor alimentare este eliminarea altor posibile cauze pentru simptomele cainelui. In lipsa kiturilor de diagnostic alergologic, alergiile alimentare sunt diagnosticate si tratate prin introducerea unei diete bazate pe un produs comercial cu o proteina noua, o dieta ce contine proteine pe care cainele nu le-a mai incercat inainte, cum sunt cele pe baza de iepure sau caprioara. Se administreaza aceasta dieta timp de 6-8 saptamani, apoi se reintroduce dieta anterioara, care se suspecteaza ca ar fi provocat alergia. Daca simptomele dispar pe durata administrarii dietei bazate pe un produs comercial cu o proteina noua si reapar la reintroducerea dietei anterioare, o alergie alimentara poate fi diagnosticul, iar cainele este trecut pe o dieta bazata pe un produs comercial cu o proteina noua pentru restul vietii.

Tratament recomandat: Vizitati medicul veterinar pentru un diagnostic mai exact si tratament atunci cand suspicionati o alergie alimentara la cainele dumneavoastra.

Actiuni preventive: Un proprietar care suspecteaza cainele ca ar suferi de alergie alimentara ar trebui sa duca animalul la un medic veterinar pentru analize si diagnosticare. Respectarea cu maxima strictete a regimului reprezinta cheia tinerii alergiei sub control.

 

Pet Vet

Leucemia virala feline este o boala virala a pisicilor domestice care reduce drastic functia imuna si cauzeaza unele tipuri de cancer. Este cauzata de...

 
 
 
 
 
 

Quiz

In acest quiz vei afla raspunzand la cateva intrebari , ce si-ar dori animalutul tau!

 
Sondaj
Ce parere ai despre gradinile zoo?