Astm

Astmul la pisici este o boala comuna, cronica a plamanilor, ce afecteaza caile respiratorii inferioare, incluzand brohiile si bronhiolele. Stapanii pisicilor confunda adesea aceasta afectiune cu ghemele de blana. Oricum, tusea nu este productiva.

Denumire populara: Astm

Denumire stiintifica:

Distributie geografica:

Cauze: Inhalarea de iritanti si alergeni (fum de tigara, praf, parfum)

Diagnostic

Semne clinice primare: Tuse cronica, atacuri acute de respiratie dificila, respiratie cu gura deschisa, intoleranta la exercitii, e posibil sa se poata observa chiar wheezing la expiratie, la un examen mai atent.

Semnalmente clinice secundare:

Incidenta boala: Aproximativ 1% din populatia adulta de pisici sufera de astm. La siameze procentul ajunge pana la 5%.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala:

Prognostic:
Pisicile astmatice au nevoie de ingrijiri medicale pe tot parcursul vietii si unele pot avea episoade repetate de tulburari respiratorii.

Tratament

Tratament acasa: Este foarte important sa minimizati inhalarea iritantilor din mediul de viata al pisicii. Pisicile care sufera de astm nu ar trebui sa imparta casa cu fumatori. Pentru litiera trebuie sa folositi materiale fara praf si fara parfum, ca ziarele reciclate. Daca folositi detergenti puternici, izolati pisica in alta camera si aerisiti riguros. Daca vopsiti sau renovati, mutati pisica in alta casa pana incheiati. Minimizati utilizarea lumanarilor parfumate si a parfumurilor.

Tratament clinica: Este importanta ingrijirea veterinata. In functie de istoricul pisicii si de examinarea medicala, ar trebui efectuate si analize de sange de rutina si analiza fecalelor pentru a elimina posibilitatea altor afectiuni. Radiografiile la piept pot indica plamani inflamati, diafragma aplatizata, cai respiratorii ingrosate sau colapsul unui lob pulmonar. Poate fi facuta si o spalare transtraheala pentru a putea fi examinate bacteriologic lichidele din plamani.

Tratament recomandat: Daca pisica nu are si alte probleme de sanatate, tratamentul incepe cu corticosteroizi administrati oral, care ajuta la scaderea inflamatiilor cailor respiratorii. Daca pisica raspunde bine la tratament, se prescrie un steroid inhalabil, ca fluticazonul, pentru tinerea sub control pe termen lung a afectiunii.

Actiuni preventive:

 
 
 
 
 
 
 

Quiz

o sa pun cat mai multe intrebari ejti iubitor iti plake sa alergi..

 
Sondaj
Animal la apartament sau la curte?