Boala Lyme (Borelioza)

Boala Lyme este o boala cu simptome multiple care este transmisa de capuse la caini. Capusele pot transmite aceasta boala si oamenilor, dar cainii afectati nu pot transmite boala Lyme direct oamenilor sau altor animale. Multi caini expusi la boala Lyme nu prezinta semne de imbolnavire, dar pot fi depistati pozitiv la analize. Exista vaccinuri pentru prevenirea bolii. Pentru tratarea bolii sunt administrate antibiotice, insa boala poate recidiva.

Denumire populara: Boala Lyme

Denumire stiintifica: Borelioza

Distributie geografica:

Cauze: Borrelia burgdorferi

Diagnostic

Semne clinice primare: Schiopaturi (diferite membre sunt afectate pe rand), articulatii inflamate, dureroase, stare generala proasta/letargie (inapetenta), limfonoduri marite in volum, febra

Semnalmente clinice secundare: Boli ale rinichilor, afectiuni neurologice

Incidenta boala: In zone endemice (zone in care boala este cel mai des intalnita) s-au raportat rezultate pozitive la testele pentru boala Lyme de pana la 75% dintre cainii testati. Se crede ca 5-10% din cainii testati pozitiv vor manifesta vreodata semne clinice ale bolii.

Diagnostic diferential: Rani, artrita de alta origine, afectiuni renale de alta origine, afectiuni ale sistemului nervos central de alta origine.

Prezentare generala: Boala Lyme este cauzata de Borrelia burgdorferi si este transmisa de capusele de caprioara (sau capuse inrudite). Organismul cauzator nu poate supravietui in mediu. Transmiterea se face de la o capusa fixata, de obicei in mai multe ore. In zonele unde boala este comuna, majoritatea cainilor vor fi depistati pozitiv, prin prezenta anticorpilor in sange, insa majoritatea nu vor prezenta semne de imbolnavire, sau boala se poate instala dupa mai multe luni. Cainii care prezinta semne de imbolnavire, pot prezenta numeroase semne clinice, incluzand schiopatura, dureri ale articulatiilor, febra sau stare generala proasta. In cazuri rare, cainii pot dezvolta afectiuni grave, pana la boli fatale ale rinichilor.

Prognostic:
Majoritatea cazurilor sunt vindecate prin tratament cu antibiotice adecvate, insa boala poate recidiva.

Tratament

Tratament acasa: Prevenirea bolii prin controlul strict al problemei capuselor este cel mai important aspect al ingrijirii la domiciliu. Este importanta examinarea de rutina a animalelor in ceea ce priveste problema capuselor, in mod special dupa ce au fost in zone cu iarba sau impadurite. Medicul veterinar poate recomanda produse impotriva capuselor.

Tratament clinica:

Tratament recomandat: Daca medicul diagnosticheaza un caine cu boala Lyme, va initia un tratament de cel putin 30 de zile cu antibiotice, cel mai adesea doxicilina. Aceasta nu elimina infectia, dar reduce sau elimina semnele clinice ale bolii. Boala poate recidiva.

Actiuni preventive:

Pet Vet

Leptospiroza este o boala infectioasa care poate afecta cainii si alte animale (inclusiv oamenii) cauzata de multiple tulpini al bacteriei in forma de...

 
 
 

Quiz

O sa reusesti sa vezi ce rasa de papagal ti se potriveste.

 
Sondaj
Ce caracter are merisul tau?