Boala vestibulara

Boala vestibulara afectează sistemul de echilibru al organismului si pot sa apara manifestari nervoase periferice (in afara sistemului nervos central) si centrale (in interiorul sistemului nervos central). Simptomele includ cap inclinat, necoordonare, rostogolire sau prabusire si / sau miscarile ritmice involuntare ale ochilor (nystagmus). Salivarea si voma pot fi prezente ca urmare a ameteli. Boala vestibulara periferica apare din tulburari de echilibru, care au afectat echilibrul din interiorul urehii, in timp ce tulburarile bolii vestibulare centrale afecteaza echilibrul centrelor din creier, in primul rand in trunchiul cerebral. Bola periferica este mult mai frecventa decat boala centrala. Cauzele bolii vestibulare periferice includ interiorul si mijlocul infectiilor urechii, traumatismele, tumorile si polipii, leziuni ale nervilor de sub glanda tiroida activa sau antibiotice aminoglicozide si cauze congenitale (de la nastere) si sindroame idiopatice (cauza necunoscuta) geriatrice. Cauzele bolii centrale includ cancerul, pierderea fluxului sanguin (infarct vascular), traumatisme sau hemoragie, infectii, si boli inflamatori.

Denumire populara: Boala vestibulara canina

Denumire stiintifica: Boala vestibulara canina, boala vestibulara geriatrica

Distributie geografica:

Cauze: Congenitale (predispoziţie genetica), infectii, traumatisme, medicamente, tumori si polipi, hipotiroidism, idiopatic (cauze necunoscute, vazute in geriatria cainilor), boli inflamatorii ale creierului, infarct vascular (pierderea fluxului sanguin ).

Diagnostic

Semne clinice primare: Cap înclinat spre partea laterala a leziunii, ataxia (poticnire, amplasarea, necoordonare) prabusire sau rostogolire spre partea laterala a leziunii Nystagmus (involuntar miscari ritmice ale ochilor).

Semnalmente clinice secundare: Varsaturi, strabism (deviatia globului ocular),pupile inegale, incapacitatea de a clipi.

Incidenta boala: Boala vestibulara periferica este mult mai frecventa decat boala vestibulara centrala.

Diagnostic diferential: Alte tulburari neurologice care pot determina un mers anormal, accident vascular cerebral, nystagmus congenital, infecţii externe ale urechii.

Prezentare generala: Boala vestibulara afectează sistemul de echiibru al organismului si pot sa apara de la periferice (in afara sistemului nervos central) si centrale (in interiorul sistemului nervos central) locatii. Simptomele includ cap inclinat, necoordonare, rostogolire sau prabusire si / sau involuntar miscarile ritmice ale ochilor (nystagmus). Salivarea si voma pot fi prezente ca urmare a ameteli. Boala vestibulara periferica apare din tulburari de echilibru, care au afectat echilibrul din interiorul urehii, in timp ce tulburarile bolii vestibulare centrale afecteaza echilibrul centrelor din creier, in primul rand in trunchiul cerebral. Bola periferica este mult mai frecventa decat boala centrala. Cauzele bolii vestibulare periferice includ infectii ale urechii medii si urechii interne, traumatismele, tumorile si polipii, leziuni ale nervilor de sub glanda tiroida activa sau antibiotice aminoglicozide si cauze congenitale (de la nastere) si sindroame idiopatice (cauza necunoscuta) geriatrice. Cauzele bolii centrale includ cancerul, pierderea fluxului sanguin (infarct vascular), traumatisme sau hemoragie, infectii, si boli inflamatorii.

Prognostic:

Tratament

Tratament acasa: Tratamentul de acasa consta in principal de ingrijirea medicala si nastere atenta. Ametelile pot impiedica cainii de la mersul pe jos si de la toate. Mancarea si apa ar trebui sa fie în apropiere, si mai trebuie sa fie oferite de mana.

Tratament clinica: Diagnosticul cauzelor este cheia tratamentului. Examinarea fizica, incluzand un examen neurologic, va stabili daca bolile centrale sau periferice ale sistemul vestibular este prezenta. Daca boala periferica este gasita, otoscopic (examinarea adanca a urechii) examinarea si, uneori, radiografii, teste de sange, citologice si culturi pot fi efectuate pentru a se diferentia, printre posibile cauze. Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infectiilor urechii. Greata si varsaturi provocate de ameteala pot fi ajutate cu medicatie a bolii, miscare. Cauzele congenitale si geriatrice nu au un tratament specific, de ingrijire si de sustinere benefic. Biopsia chirurgicala este necesara pentru a identifica tumorile si polipii. Robinetele fluide spinale cerebrale, MRI,scanare CT si analize de sange sunt utile în determinarea cauzelor bolii vestibulare centrale.

Tratament recomandat: Vizita la medic este obligatorie pentru analize de sange, diagnostic diferential de alte boli ce dau aceleasi semne si tratament.

Actiuni preventive: Un medic veterinar este necesar pentru a diagnostica boala vestibulara şi diferentierea intre cauze, precum si initierea unui tratament adecvat. Progresul examenelor si repetarea analizei de sange sunt indicate pentru a monitoriza raspunsul la tratament. \\r\\n\\r\\nUn medic veterinar este necesar pentru a diagnostica boala vestibulara si diferentierea intre cauze, precum si initierea unui tratament adecvat. Progresul examenelor si repetarea analizei de sange sunt indicate pentru a monitoriza raspunsul la tratament.

Pet Vet

Piometrul, sau infectia uterina, este comun la femelele nesterilizate. Este o afectiune grava ce necesita interventie chirurgicala de urgenta. Interve...

 
 
 

Quiz

Cu totii suntem interesati sa cautam un nume cat mai potrivit animalului nostru......ei bine acum poti afla foarte usor!

 
Sondaj
sunt bolnavioara si am nevoie de bani ptr operatie