Cataracta

Cataracta reprezinta opacitatea cristalinului care poate compromite vederea prin obstructia fundului de ochi. Cristalinul este o structura transparenta localizata in centrul ochiului. El este compus din fibre care sunt formate majoritar din proteine si apa, inconjurate de o capsula. Transparenta cristalinului este dependenta de aranjamentul si structura proteinelor si fibrelor. Orice strica acest aranjament al fibrelor sau afecteaza proteinele din cristalin poate duce la formarea cataractei. Majoritatea cataractelor sunt ereditare. Totusi, ea poate aparea si ca efect secundar al diabetului zaharat, al uveitei (inflamatie a partilor interne ale ochiului), radiatiilor, toxinelor, deficientelor nutritionale, sau al altor afectiuni intraoculare, cum este degenerarea retiniana progresiva.

Denumire populara: Cataracta

Denumire stiintifica: Cataracta

Distributie geografica:

Cauze: Ereditatea – cea mai comunca cauza, diabetul zaharat, uveita, deficiente de nutritie, radiatii, alte afectiuni intraoculare.

Diagnostic

Semne clinice primare: Opacifierea cristalinului (un aspect incetosat al ochiului), Vedere neclara (Cainele se loveste de mobila prin casa si se sperie cand este abordat din spate)

Semnalmente clinice secundare: Daca apare secundar diabetului, se intalnesc polidipsia (sete excesiva), poliuria (urinat excesiv), pierderea in greutate ca si simptome ale bolii primare, Blefarospasmul atunci cand este insotita de uveita (priamr sau secundar), Alte simptome ale bolilor primare care o pot genera ca si manifestare secundara

Incidenta boala: Boala este relativ des intalnita la caini, fiind una din principalele cauze responsabile pentru probleme de vedere de la aceasta specie

Diagnostic diferential: Scleroza cristalinului (nucleara), un proces care apare in mod normal odata cu imbatranirea care da cristalinului un aspect gri-albastrui; Diferenta ar trebui facuta de un medic vetrinar. Uveita, Hiperplazie primara a corpului vitros, Leucocorie (pupila alba)

Prezentare generala:

Prognostic:
Prognosticul pentru restabilirea vederii este dependent de prezenta unor afectiuni retinale si/ sau a uveitei indusa de cristalin. In absenta altor afectiuni intraoculare, multi caini isi recapata vederea dupa operatie. Majoritatea cainilor diabetici care sufera operatie de indepartare a cataractei isi recapata vederea. Cainii care sufera operatie de eliminare a cataractei prezita sanse crescute de dezvoltare a glaucomului.

Tratament

Tratament acasa: Ingrijirea la domiciliu se limiteaza la identificarea semnelor initiale (cum este incetosarea ochiului), pierderea treptata a vederii, si/sau alte semne clinice in legatura cu boli ale altei parti a corpului. Cainii suspecti de cataracta trebuie vazuti de un medic veterinar.

Tratament clinica: Odata diagnosticata, un medic veterinar oftalmolog va decide daca este recomandabil un tratament. Nu exista terapie odata ce cataracta s-a format. Daca nu exista o boala intraoculara in evolutie si pacientul este stabil, se recomanda operatia cataractei. Alte teste ce pot fi facute includ electrocardiograma si ecografia oculara pentru a estima prognoza de restabilire a vederii dupa operatie. Exista numeroase tehnici de eliminare a catactei.

Tratament recomandat: In cazul observarii opacifierii globului ocular, prezentarea intr-un timp cat mai scurt la un control veterinar pentru a nu pemrite avansarea bolii. Tratamentul de electie este cel chirurgical.

Actiuni preventive:

Pet Vet

Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteriile din genul Salmonella. Infectia este limitata de obicei la tractul intestinal, cauzand diaree, febra ...

 
 
 

Quiz

Iti plac animalele mistice?Atunci fa acest quiz si afla care ti se potriveste!

 
Sondaj
Ce animal preferi?