Deficienta de taurina

Deficienta de taurina se refera la deficienta unui aminoacid (precursor la proteinei), numit taurina, din dieta pisicii.

Denumire populara: Deficienta de taurina

Denumire stiintifica: Deficienta de taurina

Distributie geografica:

Cauze: Deficienta aminoacidului taurina in hrana.

Diagnostic

Semne clinice primare: Scaderea acuitatii vizuale sau orbire (secundar degenerarii retiniene centrale), crestere incetinita, semne de stop cardiac (dificultate in respiratie, apatie, pierderea apetitului)

Semnalmente clinice secundare: Esec in reproducere

Incidenta boala: Nu exista predispozitie legata de sex, varsta sau rasa.

Diagnostic diferential: Orbire din alte cauze (tensiune ridicata, glaucoma, uveita etc.), stop cardiac din alte cauze (cardiopatie hipertrofica, cardiopatie de dilatatie).

Prezentare generala: Deficienta de taurina are ca efect cel mai adesea cardiopatia de dilatatie, adica o inima marita si slabita. Aceasta afectiune este de obicei reversibila daca se administreaza taurina suplimentar. Ea mai poate cauza si degenerare retiniana centrala, adica degenerarea partii functionale a ochiului (retina) ce poate duce la orbire partiala sau totala.

Prognostic:
Cardiopatia de dilatatie secundara deficientei de taurina devine reversibila odata cu administratre de taurina suplimentar daca boala este diagnosticata si tratata din timp. Prognosticul se inrautateste daca s-au produs schimbari mari si ireversibile in miocard (muschiul inimii). Daca pisica se afla in stop cardiac avansat, de asemenea, si aici, prognosticul se inrautateste.

Tratament

Tratament acasa: Tratamentul pe termen lung implica trecerea pisicii pe o dieta satisfacatoare si administrarea de taurina oral de 2 ori pe zi timp de 12-16 saptamani, sau pana cand inima revine la normal. Daca pisica are cardiopatie de dilatatie, sunt necesare vizite regulate la medicul veterinar cardiolog.

Tratament clinica: Diagnoisticul se pune pe baza nivelului de taurina din ser sau sange integral si a suspiciunii clinice (prezenta cardiopatiei de dilatatie sau a degenerari retiniene centrale). Daca pisica se afla deja in stop cardiac, tratamentul de urgenta si de sustinere pentru stopul cardiac trebuie instituit (inclusiv spitalizare, diuretice administrate intravenos, terapie cu oxigen).

Tratament recomandat: Tratamentul pe termen lung implica trecerea pisicii pe o dieta satisfacatoare si administrarea de taurina oral de 2 ori pe zi timp de 12-16 saptamani, sau pana cand inima revine la normal.

Actiuni preventive: Daca pisica are o dieta vegetariana sau mananca mancare gatita in casa, se recomanda consultarea unui medic veterinar nutritionist pentru stabilirea unei diete adecvate.

Sondaj

Ce talie de caine preferati?
 
 

Pet Vet

Raia sarcoptica la caine, sau scabia, este cauzata de o insecta microscopica care isi face adapostul pe piele si determina mancarimi severe si caderi ...