Displazie de sold

Displazia de sold este o afectiune comuna, genetica, ce cauzeaza cainelui dureri si schiopatare. Boala reprezinta instabilitatea articulatiei soldului care afecteaza de obicei ambele solduri. Aceasta afectiune duce la osteoartrita, care poate fi controlata cu analgezice, exercitii/ scadere in greutate sau chrurgical.

Denumire populara: Displazie de sold

Denumire stiintifica: Malformatie si degenrare coxofemurala, subluxatie congenitala bilaterala.

Distributie geografica:

Cauze: predispozitie genetica, slabirea soldului, factori de mediu.

Diagnostic

Semne clinice primare: durere, schiopatare, dificultate in a se ridica si in a merge pe scari, mers topait ca de iepure, atrofie musculara.

Semnalmente clinice secundare:

Incidenta boala: In ciuda existentei programelor de control al displaziei de sold aplicate de crescatori, incidenta ramane in continuare crescuta, intre 10 si 48%. Rasele cu cea mai mare incidenta includ ciobanestii germani, rottweilerii si labradorii/ golden retrieverii. Rasele cu incidenta minima sunt greyhound-ii, ogarii afgani si ogarii irlandezi.

Diagnostic diferential: ruptura a ligamentului incrucisat, trauma, luxatie de rotula, fracturi, afectiuni ale coloanei vertebrale, boala transmisa de capuse.

Prezentare generala: Displazia de sold (care inseamna fie o malformatie fie o degenerare a articulatiei coxo-femurale sau soldului) este o boala genetica ereditara ce afecteza de obicei rasele mari. Desi exisa examene si regulamente in privinta inmultirii cainilor cu displazie, totusi aceasta problema apare la rasele de caini in proportii de 10%-40%.\\r\\nRasele cele mai predispuse sunt rottweilerii, ciobanestii germani, labradorii si golden retrieverii, dar in general orice rasa mare este expusa.Instalarea semnelor clinice se poate face chiar si de la varsta de 3 luni dar pot aparea la orice varsta. Semnele cele mai frecvente sunt durerea zonala, schiopatura, anchiloza, dificultatea la ridicare sau urcatul si coboratul scarilor cu dificultate, pierderea masei musculare la nivelul soldului si membrului posterior. Mediul, alimentatia si rata de crestere sunt factori ce intra in corelatie cu exprimarea acestei boli sau aparitia si dezvoltarea altor afectiuni ca artroza sau in cazul de fata, coxartroza.\\r\\nCainii supraponderali si cei necastrati pot avea o incidenta crescuta si o exprimare mai grava a acestei afectiuni.

Prognostic:
Daca tratamentul medicamentos nu isi face efectul, este necesara interventia chirurgicala. Displazia de sold nu poate fi vindecata medicamentos sau chirurgical. Cainii cu displazie de sold necesita ingrijire pe intreg parcursul vietii.

Tratament

Tratament acasa: Nutritia adecvata si un program de exercitii sunt esentiale in prevenirea displaziei de sold. Obezitatea creste semnificativ stresul suportat de articulatii si va grabi degenerarea acestora. Veterinarul poate prescrie diete adecvate, menite sa reduca riscul displaziei de sold, atat pentru cainii care cresc rapid, cat si pentru adultii din rasele mari. Imperecherea cainilor cu displazie de sold este descurajata.

Tratament clinica: Primele mijloace de diagnosticare a displaziei de sold sunt examinarea ortopedica si radiografiile pelviene. Odata diagnosticata, veterinarul poate prescrie un tratament adecvat. Acesta debuteaza in general cu medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea si inflamarea, suplimenti nutritivi, care pot include glicozaminoglicani polisulfatati, glucozamina si condroitin sulfat, care pot sustine sanatatea articulatiilor, scadere in greutate (daca este cazul) si exercitii.\\r\\nCand tratamentul medicamentos nu mai atenueaza durerea si nu mai sustine mobilitatea la un nivel acceptabil, se poate lua in considerare o interventie chirurgicala. Tehnicile chirurgicale, adesea realizate de un chirurg veterinar, includ osteotomie pelviana tripla, sifiziodeza juvenila, inlocuire totala de sold, artroplastie prin excizie si altele.

Tratament recomandat: Majoritatea cainilor cu displazie de sold pot fi tratati medicamentos, prin controlul greutatii si exercitiu. Scopul tratamentului medicamentos este de a reduce durerea, de a imbunatati functiile articulatiei si de a incetini progresia bolii.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Diabetul felin este o boala endocrina comuna a pisicilor. Simptomele uzuale sunt setea crescuta, urinare crescuta si pierdere in greutate in ciuda unu...

 
 
 
 
 
 

Quiz

Parcurgi acest quiz pentru a afla ce rozator ti-ar place si lai iubi.Este util deoarece daca nu esti hotarat ce rozator sa iti cumperi te ajuta noi!!!...

 
Sondaj
Motan sau pisica?