Epilepsie

Epilepsia la caini este o afectiune cronica ce se manifesta prin atacuri repetate (convulsii, izbucniri). O criza de epilepsie este manifestarea clinica a unei activitati cerebrale anormale in cortex. Epilepsia necesita asistenta medicala pe viata.

Denumire populara: Convulsii, atacuri

Denumire stiintifica: Epilepsie idiopata (primara, genetica, reala sau mostenita), epilepsie secundara.

Distributie geografica:

Cauze: Epilepsia idiopata se defineste ca o boala cu etiologie necunoscuta si poate fi ereditara (predispozitie genetica) la unele rase. Epilepsia secundara poate fi cauzata de tulburari metabolice (hipoglicemie), boli infectioase (jigodia la caini), intoxicatii (plumb, pesticide, muscatura de melc, antigel), contuzii craniene, tumori pe creier sau defecte congenitale.

Diagnostic

Semne clinice primare: Spasme tonico-clonice generalizate, cele mai comune. Status epilepticus este o stare in care o criza dureaza mai mult de 5 minute sau o serie de mai multe crize are loc intr-o perioada scurta de timp, dar cainele nu-si recapata niciodata cunostinta. Crizele “in buchet” reprezinta mai multe crize intr-o scurta perioada de timp, dar cu scurte perioade de constienta intre ele.

Semnalmente clinice secundare: Salivatie, voma, urinare, defecare, oboseala (letargie), dezorientare, orbire.

Incidenta boala: Se crede ca incidenta epilepsiei primare la caini este de 1-2%.

Diagnostic diferential: Medicul veterinar va ajuta la diferentierea intre epilepsia primara si cea secundara. Sunt port-sistemic, encefalopatie hepatica.

Prezentare generala:

Prognostic:
Majoritatea cainilor care iau medicamente antispastice duc vieti normale, sanatoase. Aproximativ 30% nu raspund corespunzator la medicatie.

Tratament

Tratament acasa: Separati imediat cainele in criza si mutati animalul intr-un loc relativ intunecos si linistit. Tratamentul medical pe termen lung (de la luni la ani), in functie de frecventa si severitatea crizelor, poate fi prescris de un medic veterinar, pentru animalele care au una sau mai multe crize pe luna.

Tratament clinica: Status epilepticus si crizele in buchet impun interventia imediata si de urgenta din partea unui medic veterinar deoarece acestea pot duce catre complicatii fatale (cresterea excesiva a temperaturii corporale din cauza spasmelor musculare si leziuni ale creierului daca respiratia este compromisa). Cateva dintre antispasticele obisnuite prescrise sunt fenobarbitalul, diazepamul, bromura de potasiu, fenitoina si gabapentina.

Tratament recomandat: Medicatia va fi administrata intocmai cum a fost prescrisa pe tot parcursul vietii cainelui. Uneori este nevoie de o ajustare a dozelor sau de o combinatie de antispastice pentru cainii care dezvolta rezistenta la tratament.

Actiuni preventive:

 

Pet Vet

Raia sarcoptica la caine, sau scabia, este cauzata de o insecta microscopica care isi face adapostul pe piele si determina mancarimi severe si caderi ...

 
 
 
 
 
 

Quiz

O sa reusesti sa vezi ce rasa de papagal ti se potriveste.

 
Sondaj
Caini de ce merime preferati?